K1 i Boks

‘Ovo je kineska moć!‘: Zhilei Zhang nokautirao Deontayja Wildera, Warrenovi boksači ‘počistili su‘ Hearnove uzdanice

Zhilei Zhang

 Li Ying/Xinhua News/Profimedia
Iskusni kineski teškaš vratio se na pobjedničke staze

Nakon šokantnog poraza Filipa Hrgovića, preostao je još jedan meč na programu boksačkog spektakla u Saudijskoj Arabiji. Zhilei Zhang i Deontay Wilder zaključili su priredbu koja je ponudila okršaj dvaju promotorskih kuća.

Pet boksača zastupalo je Quensberry Promotions, promotorsku kuću u vlasništvu Franka Warrena. Njima suprotstavljeni bili su boksači pod okriljem Matchroom Boxinga koji vodi Eddie Hearn. Nakon prva četiri meča, boksači Franka Warrena bili su stopostotni i Quensberry je vodio 8:0. Pobjeda prekidom vrijedna je dva boda, a pobjeda na bodove donosi jedan bod. Svaki tim imao je kapetana čiji se bodovi udvostručuju u slučaju pobjede.

Deontay Wilder ostao je kao posljednja Hearnova nada i spas od potpunog potopa, dok je Zhang bio u lovu na takozvani ‘‘clean sweep‘‘, odnosno pobjedu Warrenovog tima u svim mečevima. Oba teškaša ušla su u ovaj meč nakon poraza u prošlim nastupima.

Zhilei Zhang u trećem mjesecu ove godine pružio je grozan nastup u meču protiv Josepha Parkera, a možda i lošiju izvedbu odradio je Wilder krajem prošle godine, također protiv Parkera.

Pobjeda u ovom meču obojici je bila imperativ ako žele zadržati šampionske ambicije, ali samo jedan je mogao izaći iz ringa kao pobjednik. Na kraju krajeva, ruka Zhileija Zhanga podignuta je po završetku meča.

Već u prve dvije runde, Wilder i Zhang ponudili su više akcije nego u kompletnim mečevima koje su odradili protiv Josepha Parkera. Nisu to bile spektakularne runde, ali teško su mogli ponuditi manje od onog što su dali u posljednjim nastupima uoči ovog.

Zhang je bio taj koji se kretao prema naprijed, pokušavao je pritisnuti Wildera u kut, a u nekoliko navrata gledali smo zanimljive otvorene razmjene. Dobro je poznato koliko snažno udaraju Zhang i Wilder što je svaku njihovu razmjenu činilo još napetijom. Čekali smo situaciju u kojoj će netko završiti uzdrman, možda i nokautiran, ali nakon nešto više akcije u drugoj rundi, tempo je usporio naredne dvije runde.

Pribojavali su se mnogi da će meč teći u tom tempu do samog kraja, ali peta runda razbudila je publiku u Rijadu koja je ovaj meč čekala do 3:00h ujutro. Deontay Wilder odlučio je biti taj koji će se prvi otvoriti i agresivno je pokušavao nokautirati Zhanga. Wilderovi desni direkti odsjedali su na glavi Zhanga, ali tvrdi Kinez odolijevao je udarcima Wildera kojeg mnogi smatraju jednim od najubojitijih udarača u teškoj kategoriji.

Sredinom pete runde došli smo do ključnih trenutaka ovog meča. Deontay Wilder našao se u kutu ringa, a Zhang je lijevim aperkatom gađao tijelo Wildera. ‘‘Bronze Bomber‘‘ primio je udarac, ali uspio se izvući i desnicom je kaznio otvorenog Zhanga. No, nije to bio udarac koji bi ozbiljnije uzdrmao Zhanga, već ga je samo razbudio i pozvao na konkretniju akciju. Teškaši su se našli na sredini ringa, Wilder je mlako bacio udarac desnicom, a Zhang je sjajno kontrirao plasiravši desni kroše kojim je Wildera pogodio u nos.

Dezorijentirani Wilder okrenuo je leđa, čak je nešto dobacio i sucu, a Zhang ga je sustigao i još jedanput pogodio je desnim krošeom. Wilder je završio na tlu, uslijedilo je brojanje, a iako se Deontay pridigao, sudac je sasvim opravdano prekinuo ovaj meč.

‘‘Ovo je kineska moć‘‘, uzviknuo je Zhang nedugo nakon pobjede i na sjajan način vratio se pobjedama nakon poraza od Parkera ranije ove godine.

Zhangu je ovo 27. pobjeda u 30. profesionalnom nastupu i dokazao je kako u njemu još uvijek ima goriva za mečeve s top 10 teškašima.

Deontay Wilder s druge strane vjerojatno je završena priča kad je u pitanju boks na najvišoj razini. ‘‘Bronze Bomber‘‘ izgledao je neprepoznatljivo u posljednja dva nastupa, a proširimo li sliku na njegovih posljednjih pet mečeva, statistika govori kako je Wilder izgubio čak četiri. 38 mu je godina, iza sebe ima 47 mečeva i WBC-ovu svjetsku titulu. Odluči li se umiroviti, nema za čime žaliti, imao je jako dobru karijeru, čak i iznad svojih mogućnosti.

Eddie Hearn pokušat će zaboraviti ovu večer što prije. Warrenovi boksači ‘‘počistili su‘‘ njegove boksače u svih pet međusobnih okršaja i Warren je slavio rezultatom 10:0. Pobjeda nad Hearnom donosi mu tri milijuna američkih dolara, ali i osjećaj satisfakcije.

Linker
04. lipanj 2024 09:52