K1 i Boks

‘Ne trebam Turkija, možemo surađivati samo na moj način‘: Stvara li se grupa boksača koja će sabotirati Turkija Alalshikha?

Canelo Alvarez | Turki Alalshikh

 Tayfun Coskun/Afp/Profimedia | Screenshot (dazn)
Saudijac planira zauzeti kompletno boksačko tržište, ali neke od vodećih zvijezda ne žele surađivati s njim

Meč između Terencea Crawforda i Canela Alvareza jedna je od velikih želja Turkija Alalshikha, moćnog Saudijca, ujedno čelnika General Authority Entertainmenta, organizacije zadužene za organizaciju svih onih velikih boksačkih evenata u Saudijskoj Arabiji.

Turki Alalshikh napravio je ‘‘potres‘‘ svojim ulaskom na boksačko tržište. Saudijac je počeo isporučivati mečeve koje boksačka javnost zapravo i želi, što je pravo osvježenje u odnosu na stanje koje smo imali prije Turkija. Boks je godinama unazad na udaru kritičara zbog manjka mečeva između najboljih na svijetu i kada netko poput Turkija uspije to promijeniti, naravno da će naići na odobravanje od strane fanova.

Međutim, postoje osobe kojima Turkijev način poslovanja nije pretjerano privlačan, a jedan od njih upravo je Canelo Alvarez. Kao što smo na početku teksta naveli, Turki silno želi upariti Crawforda i Canela, ali čini se kako Meksikanac nije spreman surađivati sa saudijskim moćnikom.

‘‘Crawford se prvo treba boriti protiv Teofima Lopeza, a nakon toga ćemo vidjeti što se može napraviti. Kao što sam već rekao, nisam ja taj koji traži taj meč. Oni (Saudijci i Crawford) žele da pristanem na taj meč jer su svjesni da bi borba generirala velik novac. Mislim da Teofimo zaslužuje meč više od mene.‘‘, započeo je Canelo u intervjuu za Fight Hub TV, a zatim je uputio oštru poruku Turkiju.

‘‘Ovo je moj odgovor Turkiju. Jučer su mi slali poruku u kojoj piše: ‘Možemo li razgovarati o meču protiv Crawforda u veljači (drugi mjesec)?‘. Jučer su mi poslali tu poruku, ali ja ne želim razgovarati o drugim mečevima. Sto posto sam fokusiran na svoj sljedeći meč protiv Edgara Berlange. Gledajte, ne sviđa mi se način na koji Turki razgovara, a ja nisam došao do ove pozicije zbog zasluga nekog drugog. Ako Turki želi surađivati sa mnom, onda će to biti po mom, a ne po njegovom. Ja ne trebam njega. To nije način na koji mi se pristupa. Ja svakog poštujem, čak i Turkija, ali ako on želi raditi sa mnom, onda ja diktiram pravila.‘‘, rekao je Canelo.

Turki Alalshikh uspio je pridobiti simpatije brojnih vrhunskih boksača koji surađuju s njim i spremni su nastupati na eventima pod njegovom ingerencijom, ali Canelo Alvarez očito nije jedan od njih. No, čini se kako Turki ne planira previše očajavati, a nije spreman pristati ni na Canelove ultimatume.

‘‘Čuo sam što je Canelo pričao o tome kako me poštuje, ali ne sviđa mu se kako odrađujemo posao. Što se tiče poštovanja, nije me briga poštuje li me ili ne. Kad je u pitanju način na koji odrađujem posao, znam zašto mu se ne sviđa. Ja ciljam samo na velike mečeve za poštenu cijenu i jasno je da se to ne sviđa nekome tko voli lake mečeve. Znam kako se osjeća nakon poraza od Bivola i sve od tada on isključivo traži lakše mečeve. Također, nisam ja taj koji strahuje od meča s Benavidezom ili Crawfordom. Znao sam da Canelo samo troši naše vrijeme i traži izlike potražujući svote novca koje nisu realne. Ja nastavljam ugovarati velike mečeve koji služe boksačkom svijetu, a on je na svom putu ugovaranja lakih mečeva u kojima je dovoljno da se samo pojavi.‘‘, uzvratio je Alalshikh putem društvenih mreža.

Čini se kako bi Canelo Alvarez mogao biti jedan od predvodnika svojevrsnog otpora Turkiju Alalshikhu i njegovom preuzimanju boksačkog tržišta. Saudijac ima financijska sredstva kojima si može priuštiti gotovo sve što poželi, ali neke stvari očito se ne mogu kupiti novcem. Canelo Alvarez iziskuje poštovanje, a očito nije dobio dojam da ga Turki dovoljno poštuje i da se prema njemu odnosi na pravi način.

Podsjećamo, Turki Alalshikh nije uspio pridobiti ni Gervontu Davisa. Turki je početkom godine iskazao želju za dovođenjem Gervonte na velike boksačke priredbe u Saudijskoj Arabiji, na što je Gervonta pomalo bezobrazno uzvratio:

‘‘Naljutili su me. Ako me žele, moraju nešto poslati na moja kućna vrata, recimo dva Ferrarija ili nešto takvo. Tek tada ću početi razmišljati o odlasku tamo.‘‘, riječi su kojima je Gervonta Davis odgovorio Turkiju Alalshikhu.

Turki Alalshikh željan je suradnje s najboljim svjetskim boksačima, ali nikome neće ostati dužan, pa tako nije ostao dužan ni Gervonti Davisu.

‘‘Čuo sam da je Davis rekao: ‘Pošaljite mi dva Ferrarija‘. Ja mu odgovaram: Poslat ćemo ti dvije rukavice ako hoćeš i to je sve.‘‘, odgovor je Turkija kojim je uzvratio Davisu.

Izostanak Gervonte Davisa i Canela Alvareza na Turkijevim priredbama svakako je značajan udarac za saudijske težnje da osvoje kompletno boksačko tržište. Obojica pripadaju kategoriji najvećih boksačkih zvijezda današnjice, a upravo Canelo i Davis mogli bi biti predvodnici nekakvog otpora. Postoje naznake da Naoya Inoue također nije pretjerano voljan surađivati s Turkijem, što je potencijalno još jedan velik gubitak za Turkija. Naravno, nije isključeno da sve ove nesuglasice nestanu ako Turki posegne nešto dublje u svoj ionako predubok džep.

Linker
13. rujan 2024 19:09