K1 i Boks

Masivna razlika između Deontaya Wildera i Zhileija Zhanga u meču koji odlučuje o povlačenju iz sporta

Zhilei Zhang vs Deontay Wilder

 Riyadh Season
Povijest je pokazala da velike razlike u kilaži ne moraju uvijek biti presudan faktor u borbi

Zhilei Zhang i Deontay Wilder ulaze u meč koji će odlučiti je li to kraj ili nastavak njihovih karijera.

Wilder i Zhang stali su na vagu prije njihove borbe visokih uloga nakon koje će gubitnik biti prisiljen razmisliti o povlačenju iz sporta. Kineska zvijezda stala je na vagu s ogromnih 128,3kg dok je Wilder težio znatno manjih 97,3kg.

Ovo je ogromna razlika, rijetko se viđa razlika u profesionalnim borbama koja prelazi više od 30 kilograma. Za usporedbu, 30 kilograma je veća razlika nego u čak četiri boksačke težinske kategorije. Granica srednje kategorije je 72.6kg, nakon toga slijedi supersrednja, poluteška, cruiser i bridger kategorija kojoj je granica postavljena na 101.6kg. To znači da je skoro pet težinskih kategorija razlike između Wildera i Zhanga.

Iako tjelesna masa zasigurno ima veliku ulogu u meču, tehnička potkovanost i taktička priprema su najvažniji faktori u borbi. U studenom 2009. godine David Haye boksao je protiv ruskog diva, Nikolaija Valueva, a razlika u kilaži u tom meču je jedna od najvećih ikada u profesionalnom boksu. Tada je Valuev težio monstruoznih 143,3kg, a Haye je na vagu stao s 98,4kg. Unatoč ogromnoj razlici, Haye je slavio sudačkom odlukom u ovoj borbi za WBA naslov svjetskog prvaka.

‘Big Bang‘ Zhang treba pobjedu kako bi spriječio da mu karijera krene nizbrdo u dobi od 40 godina. Wilder i dalje može biti veliki igrač u diviziji i mogao bi se izboriti za velike borbe u utrci za svjetski naslov ako se vrati s impresivnom pobjedom. Mogao bi se čak suočiti s Anthonyjem Joshuom koji čeka vijesti o potencijalnom protivniku za svoj planirani nastup u rujnu na Wembley Stadionu. No, ‘Bronze Bomber‘ je sugerirao da bi ovo mogla biti njegova posljednja borba ako bude poražen od znatno težeg suparnika.

"Imao sam uspješnu karijeru i ovo je trenutak odluke za mene", rekao je Wilder za Seconds Out.

"Mislim da teška kategorija nije uzbudljiva bez Deontayja Wildera u njoj, ali vidjet ćemo u subotu navečer.‘‘

"Hoću li uspjeti? Hoću li prevladati? Tko zna? Ali subota navečer donosi pravi odgovor i vidjet ćemo.‘‘

"Ovo bi mogao biti kraj karijere, ovo bi mogao biti posljednji oproštaj Deontayja Wildera ako izgubim."

Linker
01. lipanj 2024 16:56