K1 i Boks

I druga kontroverzna boksačica osvojila je olimpijsko zlato, srčana Poljakinja bila je nemoćna

Lin Yu Ting

 MOHD RASFAN/AFP/Profimedia
Ove Olimpijske igre ćemo dugo, dugo pamtiti...

Boks na Olimpijskim igrama u Parizu obilježen je velikom kontroverzom. Nakon što je IBA (Svjetska boksačka asocijacija) izbacila alžirsku boksačicu, Imane Khelif, i Tajvanćanku, Lin Yu Ting, zbog navodno provedenog DNK testa kojim je utvrđeno da posjeduju muški XY kromosom, došlo je do velike uzbune jer im je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) dozvolio nastup u ženskoj konkurenciji.

IBA tvrdi da su Khelif i Yu Ting biološki muškarci, ali MOO odbacuje te tvrdnje zbog manjka dokaza i korupcijske mrlje koju nosi IBA. Međutim, mnoge boksačice koje su dijelile ring sa spornim sportašicama, izjavile su kako je ipak nešto bilo značajno drugačije kada su se borile s njima i da su osjetile njihovu fizičku nadmoć.

Definitivno začuđuje da MOO kao najveća i najmoćnija sportska organizacija na svijetu nije provela DNK testove i jednostavno ponudila dokaze kako bi smirila javnost. Očito postoji velika, a mnogi smatraju i opravdana sumnja da su Alžirka i Tajvanćanka nepravedno uključene u ženski boksački turnir. MOO je trebao napraviti testove i ponuditi dokaze, a ovako su svima nepotrebno upitnici nad glavama. Ne samo upitnici nad glavama, nego strah i briga u srcima, pogotovo kod onih koji imaju male kćerke uključene u sport.

Kako bilo, Khelif je dominantno pobjeđivala u svojim borbama i deklasirala je svoju protivnicu u finalu, time osvojivši olimpijsko zlato.

Sada je i Yu Ting osvojila tu prestižnu nagradu. Postala je olimpijska prvakinja u borbi protiv poljske boksačice, Julije Szeremete. Szeremeta je izgledala kao da je nemoćna, ali srčana Poljakinja dala je sve od sebe da pokuša ugroziti svoju suparnicu.

Yu Ting kao značajno viša i dužih ruku, s lakoćom je čisto pogađala Szeremetu. Szeremeta je unatoč tome cijelo vrijeme pritiskala prema naprijed i snažno zamahivala. Nakon dvije runde čiste dominacije, svih pet sudaca je dodijelilo bodovnu prednost za Yu Ting. U trećoj rundi raskrvarena Poljakinja i dalje je pokazivala da je prava borkinja, ali to jednostavno nije bilo dovoljno. Tajvanćanka je opušteno plesala po ringu i s distance nadboksala svoju suparnicu. I treća runda kod svih sudaca odlazi u korist Yu Ting.

image

Szeremeta v Yu Ting

Mauro PIMENTEL/AFP/Profimedia

image

Szeremeta v Yu Ting

Mike Egerton/PA Images/Profimedia

Nakon borbe Szeremeta je čestitala svojoj suparnici i dignula ruke u znak slavlja te zahvalila publici.

image

Julia Szeremeta

Mauro PIMENTEL/AFP/Profimedia

Linker
15. rujan 2024 14:02