K1 i Boks

Pokrenut je sudski postupak! Imane Khelif ima novu borbu pred sobom nakon osvajanja OI

Imane Khelif

 Jacovides-Perusseau/Bestimage/Profimedia
Kontroverzna alžirska boksačica bila je u središtu pozornosti tijekom boksačkog olimpijskog turnira za žene

Nakon osvajanja olimpijskog zlata, Imane Khelif sada ima novu borbu pred sobom.

Alžirska boksačica na Olimpijskim igrama u Parizu osvojila je zlatnu medalju u petak nakon što je tijekom turnira bila u središtu kontroverze vezane uz spolnu podobnost.

Talijanka Angela Carini je bila u suzama nakon što je odustala od borbe s Khelif nakon samo 45 sekundi meča. Carini je kasnije izjavila da se odlučila povući jer je primila udarac jači nego ikada prije.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je odobrio spornoj boksačici natjecanje u ženskom boksu u Parizu nakon što je prethodno bila diskvalificirana zbog neuspjeha na testu spolne podobnosti provedenom od strane Međunarodne boksačke asocijacije (IBA) - što je izazvalo brojne rasprave.

IBA je bivše upravljačko tijelo za amaterski boks na Olimpijskim igrama, ali im je MOO oduzeo priznanje nakon Olimpijskih igara u Riju 2016. godine zbog problema s financijama, upravljanjem i etikom. Obje organizacije su od tada u sukobu.

Na kraju svega, Khelif je osvojila zlatnu medalju dok je MOO ostao čvrst u svojoj odluci da joj odobri natjecanje u ženskoj konkurenciji.

Zbog konfuzije i dezinformacija koje su okruživale situaciju s alžirskom borkinjom, Khelif je doživjela masovnu mržnju i zlostavljanje na internetu. Sada, kada su Olimpijske igre za nju završile, Khelif namjerava uzvratiti. Podnijela je pravnu tužbu.

"Gospođa Khelif kontaktirala je odvjetničku tvrtku koja je jučer podnijela tužbu za teško kibernetičko uznemiravanje preko centra za suzbijanje internetske mržnje u uredu pariškog tužitelja", rekao je njezin odvjetnik, Nabil Boudi, kako prenosi ESPN.

"Kriminalna istraga će utvrditi tko je pokrenuo ovu mizoginu, rasističku i seksističku kampanju, ali će se također fokusirati na one koji su podgrijavali ovaj digitalni linč‘‘, nastavio je Boudi. "Nepravedno uznemiravanje koje je pretrpjela ova boksačka prvakinja ostat će najveća mrlja ovih Olimpijskih igara."

Linker
17. rujan 2024 12:23