K1 i Boks

‘Gervonta Davis ima listu za odstrel. Nakon što počisti kategoriju, povući će se kao najbolji boksač na svijetu‘

Gervonta Davis

 Adam DelGiudice/Zuma Press/Profimedia
Neporaženi američki boksač lake kategorije ne planira se predugo zadržati u boksu

Gervonta ‘‘Tank‘‘ Davis trenutno je ponajbolji boksač na svijetu, neovisno o težinskim kategorijama. Sjajni američki boksač iza sebe ima 29 profesionalnih nastupa, jednako toliko pobjeda, a čak 27 pobjeda ostvario je nokautiravši protivnike.

WBA-ova titula svjetskog prvaka u lakoj kategoriji trenutno je u njegovom vlasništvu, ali Davis do pojasa nije došao porazivši prvaka, nego je automatski promoviran u prvaka nakon što je Devin Haney napustio titulu. Davisu takvo osvajanje titule nije najbolje ‘‘sjelo‘‘, jer sigurno je bolji osjećaj osvojiti pojas nakon pobjede nad prvakom.

Neće se ipak Gervonta previše buniti. Ovaj vikend čeka ga prva obrana titula, a neporaženi Frank Martin (18-0) boksač je protiv kojeg će Gervonta tražiti prvu obranu pojasa svjetskog prvaka. Iako je Martin jako dobar boksač, neko uvaženo mišljenje u boksačkim krugovima drži Gervontu za jasnog favorita u ovom meču i pretpostavka je kako će Davis upisati 30. pobjedu u svojoj karijeri.

Nakon pobjede nad Martinom, Gervonta Davis mogao bi se okrenuti najvećim mečevima koje nudi laka kategorija u kojoj trenutno nastupa. Njegov promotor Leonard Ellerbe u razgovoru za Boxing Scene otkrio je kako Davis zapravo posjeduje svojevrsnu ‘‘hit listu‘‘, odnosno listu za odstrel na kojoj se nalaze velika imena.

‘‘Vjerujte mi, Shakur Stevenson dobit će priliku za meč protiv Gervonte. On traži taj meč i dobit će ga. To neće biti onako kako on misli i jedva čekam da se ta borba dogodi. Ne mogu dati nekakav termin borbe, ali ‘Tank‘ ima listu za odstrel i jasno postavljene ciljeve. On će dati priliku svakome za koga se smatra da je top boksač, sklonit će ih sa svog puta i odjahat će u zalazak sunca. On se neće previše zadržavati u ovome, to vam mogu garantirati. Ne bih rekao da će to biti preuranjena mirovina. On će jednostavno proći kroz svoju listu i povući će se kao bogat čovjek, ali i mlad čovjek. Nakon što počisti svoju kategoriju, doći ćemo do zaključka da je ‘Tank‘ najbolji boksač na svijetu.‘‘, rekao je Ellerbe.

Osim Shakura Stevensona, na Davisovoj listi željenih protivnika nalazi se i Devin Haney, nekadašnji apsolutni prvak svijeta u lakoj kategoriji. Haney je tu kategoriju napustio prije obračuna s Davisom i Shakurom Stevensonom, ali Davis ga i dalje vidi kao protivnika s kojim se želi obračunati.

Ime Vasyla Lomachenka nije spomenuto u ovom razgovoru, ali vjerujemo da Gervonta ne bi imao ništa protiv te borbe. Pobjeda nad Lomachenkom puno bi značila za njegovu ostavštinu, a uspije li Gervonta poraziti sva ova imena, uistinu će se moći mirno povući iz sporta.

No, Frank Martin prvi je na redu, a zatim Gervonta može razmišljati o toj ‘‘listi za odstrel‘‘.

Linker
18. lipanj 2024 14:03