K1 i Boks

‘On će se povući kao jedan od najvećih, predodređen je za velike stvari‘

Gervonta Davis

 Mikael Ona/Zuma Press/Profimedia
Nekadašnji IBF-ov prvak lake kategorije u hvalospjevima je govorio o Gervonti Davisu

Nerijetko se u borilačkim sportovima pojavi mladi talent za kojeg se već u startu vidi da je predodređen za velike stvari. Naravno da se brojne stvari moraju poklopiti kako bi taj talent izgradio karijeru kakva se od njega očekuje i puno je boksača koji su zapeli negdje putem ili su jednostavno skrenuli s pravog puta koji je vodio ka vrhu.

Jedan od boksača koji dugo djeluje predodređeno za najveće domete svakako je i Gervonta Davis. Momak odrastao u Baltimoreu nije imao lako djetinjstvo, kao i brojni njegovi vršnjaci koji su odrastali u gradu koji je jako dobro prikazan u jednoj od najboljih TV serija ikad snimljenih (‘The Wire‘).

Calvin Ford, jedan od Gervontinih prvih trenera čak je i poslužio ka inspiracija za lik i djelo Denisa ‘‘Cuttyja‘‘ Wisea, jednog od istaknutijih likova spomenute HBO-ove serije. Gervonta je svoju amatersku karijeru okončao upisavši 221 pobjedu i samo pet poraza, a vrlo brzo došao je pod povećalo Floyda Mayweathera i njegove promotorske kuće.

Floyd Mayweather itekako zna prepoznati talent i u Gervonti je gledao svog potencijalnog nasljednika. Zajedno uz Floyda, Gervonta je nizao pobjedu za pobjedom i uspješno je gradio svoju profesionalnu boksačku karijeru. U jednom periodu došlo je do prekida suradnje s Floydom, ali njihovo prijateljstvo i dalje je postojano, kao i Gervontino poštovanje prema čovjeku koji je dao velik obol u izgradnji njegove dosadašnje karijere.

Gervonta Davis danas je WBA-ov svjetski prvak u lakoj kategoriji. Ranije u karijeri Gervonta je osvajao IBF i WBA svjetske titule u super perolakoj kategoriji, a do pojasa u lakoj kategoriji došao je nakon što je Devin Haney napustio tron i prešao u super laku kategoriju.

Prvu obranu titule Gervonta će tražiti u ranim nedjeljnim satima. Frank Martin (18-0) bit će njegov protivnik, a jedan od dvojice ovih boksača ostat će bez nule u rubrici poraza. Prema mišljenju kladionica i brojnih analitičara, to će vjerojatno biti Martin. Gervonta bi pobjedom nad Martinom došao do 30. pobjede u profesionalnoj karijeri i otvorio bi si vrata za neke velike mečeve. Shakur Stevenson, Vasyl Lomachenko i Devin Haney neki su od potencijalnih protivnika u budućnosti, a svaki od tih mečeva privukao bi veliku pažnju.

Uspije li Gervonta slaviti u svim tim mečevima, samo bi dodatno potvrdio kako je uistinu bio predodređen za velike stvari. U njegove uspjehe ne sumnja Paul Spadafora, nekadašnji IBF-ov svjetski prvak u lakoj kategoriji. Spadafora je u razgovoru za Boxing Scene pričao o Gervonti Davisu, a hvalospjevi su se samo redali.

‘‘Sviđa mi se ‘Tank‘ jer svi misle da je on samo udarač, ali to je samo fasada. On nije samo udarač. Da je samo udarač, on bi odmah krenuo svim silama na Ryana Garciju, ali vidjeli ste kako je boksao protiv Ryana. Usporio je tempo, promatrao je što Garcia radi u ringu, pratio je njegove pokrete, a zatim ‘BOOM‘. Sve to iziskuje jako puno vještine, a ‘Tank‘ će vjerojatno napustiti sport kao jedan od najvećih.‘‘, započeo je Spadafora, a zatim je istaknuo trojicu trenutno aktivnih boksača koje vidi kao ‘‘nešto posebno‘‘.

‘‘Tri su favorita koja preferiram trenutno. ‘Tank‘ mi se najviše sviđa, ali sviđaju mi se Terence Crawford i Jaron Ennis jer je on iz Philadephije i vjerujem da je iduća superzvijezda. Terence Crawford, za njega ne postoji tip s kojim se ne bi borio. On je pravi fajter i drukčiji je od svih boksača koje poznajem.‘‘, dodao je Spadafora.

29-godišnjem Gervonti Davisu gotovo svi boksački stručnjaci predviđaju karijeru koja će biti u rangu ponajvećih u povijesti sporta. Alate za nešto takvo definitivno posjeduje, ali najteži protivnik Gervonte Davisa bit će on sam. Momak iz Baltimorea sklon je incidentima i već je osjetio kako je završiti iza rešetaka. Hoće li Gervonta postati velikanom ovog sporta ili će ući u kategoriju ‘‘što je moglo biti‘‘, vrijeme će pokazati.

Linker
19. lipanj 2024 23:27