K1 i Boks

Dvije radničke obitelji koje su preuzele boksački svijet: Sve što trebate znati o okršaju Warrenovih i Hearnovih

Eddie Hearn i Frank Warren

 PA Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Obitelji Hearn i Warren danas su među glavnim obiteljima koje diktiraju zbivanja na boksačkom tržištu

Večerašnji boksački spektakl našoj regiji u fokusu je prvenstveno zbog novog meča Filipa Hrgovića. ‘‘El Animal‘‘ konačno će dobiti priliku staviti pojas svjetskog prvaka oko svog struka. Istina, radi se o tituli privremenog prvaka, ali dobre su šanse da će večerašnji pobjednik meča između Daniela Duboisa i Filipa Hrgovića naknadno biti promoviran u IBF-ovog svjetskog prvaka.

Zasad Oleksandr Usyk drži taj status, ali nije isključeno da IBF oduzme pojas Ukrajincu i da Hrgović ili Dubois dođu do statusa svjetskog prvaka. Sasvim očekivano, Hrgovićev meč u najvećem je fokusu naše javnosti, ali večerašnji boksački spektakl nudi jedan vrlo zanimljiv okršaj.

Radi se o dvoboju dvaju promotorskih kuća, Matchroom Boxinga i Quensberry Promotionsa. Prva navedena promotorska kuća u vlasništvu je Eddieja Hearna, dok je Frank Warren čelni čovjek Quensberry Promootionsa.

Pet boksača branit će boje Warrenove promotorske kuće, dok će petorica boksača braniti čast Eddieja Hearna i njegovog Matchrooma. Iako su Saudijci ispromovirali ovaj event kao okršaj dvije rivalske promotorske kuće, rivalstvo već neko vrijeme nije užareno kao nekoć. No, krenimo redom.

Povijest Hearnovih

Matchroom Boxing, točnije, Matchroom Sport organizacija je koja je osnovana 1982. godine. Barry Hearn, otac Eddieja Hearna pokrenuo je tu promotorsku kuću, a snooker je bio u centru njegovih interesa nakon pokretanja tog biznisa.

Igrači poput Stevea Davisa, Dennisa Taylora i Jimmyja Whitea bili su ponajveće zvijezde Matchroom Sporta, a sve do 1987. godine, obitelj Hearn nije se miješala u boksački svijet. Meč između Franka Brune i Joea Bugnera održan 1987. godine na White Hart Laneu, prvi je doticaj obitelji Hearn s boksom.

Priliku za dodatni iskorak na boksačkom tržištu, Barry Hearn prepoznao je 1989. godine. Frank Warren te godine je upucan iz vatrenog oružja i morao se na neko vrijeme povući iz javnost i iz svijeta boksa. Barry Hearn odlučio je preuzeti Warrenovu poziciju i ‘‘dodao je gasa‘‘ na boksačkom tržištu.

Neki od poznatih svjetskih boksača bili su skeptični po pitanju Warrenovog oporavka i pridružili su se Matchroom Sport promotorskoj kući. Chris Eubank bio je među najzvučnijim imenima koja su odbjegla od Franka Warrena.

Ta godina zapravo je začetak rivalstva između obitelji Hearn i Warren. Tada 10-godišnji Eddie samo je promatrao kako raste animozitet između njegovog oca i Franka Warrena,, vjerojatno svjestan kako će jednog dana on biti taj koji će nastaviti to rivalstvo.

Eddie je 2010. godine ušao u svijet boksa i nastavio je tamo gdje njegov otac stao. Zajedno uz Barryja, Eddie je nastavio graditi Matchroom Sport. Audrey Harrison bio je prvi boksač s kojim je Eddie sklopio suradnju. Danas jedan od najpoznatijih promotora na svijetu upoznao je Audreyja tijekom partije pokera i uspio ga je nagovoriti da pokuša oživjeti svoju karijeru. Harrison je pristao, ugovoren je meč protiv Davida Hayeja, ali Harrison je poražen nokautom u trećoj rundi.

Iako se njegov boksač nije najbolje proveo, Eddie Hearn nastavio je ustrajati i shvatio je kako je posao boksačkog promotora njegov poziv. Iz godine u godinu, Eddie Hearn pridobivao je sve više boksača, a 2013. godine uspio je potpisati ugovor s Anthonyjem Joshuom, tada ponajvećim talentom britanskog boksa.

Danas je Eddie Hearn jedan od vodećih svjetskih boksačkih promotora, a boksači/ice poput Anthonyja Joshue, Canela Alvareza i Katie Taylor ponajveća su imena njegove promotorske kuće. Eddie je danas čelni čovjek Matchroom Boxinga.

Povijest Warrenovih

Danas 72-godišnji Frank Warren puno dulje je u boksačkom biznisu. Frank je još tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća obavljao ulogu promotora, iako nije bio licenciran u to vrijeme. 1980. godine Frank Warren je došao do licence što mu je otvorilo vrata ka izgradnji boksačkog carstva.

Tijekom 80-ih, Warren je brzo postao vodećom figurom među britanskim boksačkim promotorima. Frank je organizirao mečeve boksačkih velikana poput Nigela Benna, Chrisa Eubanka, a kasnije Naseema Hameda, Joea Calzaghea, Amira Khana, Rickyja Hattona itd.

1989. godine, Frank Warren upucan je od strane nepoznatog počinitelja koji je pucao iz vatrenog oružja ispred Broadway Theatrea u Barkingu. Jedan inč metak je prošao od Frankovog srca, a gotovo polovina plućnog krila morala je biti uklonjena. Warren je trebao nekoliko mjeseci za oporavak prije nego se vratio poslu.

Dugi niz godina nakon toga, Warren i Hearn bili su veliki rivali, u borbi za primatom na britanskom boksačkom tržištu. Eddie Hearn i Frank Warren dugo su bili veliki neprijatelji koji nisu podnosili jedan drugog, ali sve se promijenilo ulaskom Saudijaca na boksačko tržište.

Saudijski petrodolari naveli su velike rivale na pomirbu i suradnju

Turki Alalshikh uspio je nagovoriti Warrena i Hearna na suradnju i danas su dvojica najvećih britanskih boksačkih promotora zapravo poslovni partneri. Da, večeras ih čeka veliki okršaj, ali neovisno o ishodu, njihovo partnerstvo nastavit će i nakon tog eventa.

‘‘Trebao nam je netko razuman da nas osvijesti i kaže nam: ‘Ljudi, zajedno možemo učiniti nešto posebno‘‘‘, rekao je Hearn u jednom od intervjua, a zatim je dodao.

‘‘Obojica dolazimo iz sličnih obitelji. Naše obitelji bile su radničke obitelji. Frank je radio jako dobar posao, a zatim je njegov sin George prošao sličan puta kao ja i obojica smo uspjeli u ovom sportu.‘‘

Turki Alalshikh uspio je uvjeriti Hearna i Warrena kako su zajedno jači i mogu činiti posebne stvari. Poseban će biti i večerašnji event na kojem će se obračunati pet Warrenovih boksača s petoricom Hearnovih boksača.

Tko nastupa za Hearna i Warrena?

Hearnove boje branit će Deontay Wilder, Austin Williams, Raymond Ford, Craig Richards i naš Filip Hrgović, a njima suprotstavljeni boksači bit će Zhilei Zhang, Austin Williams, Nick Ball, Willy Hutchinson i Daniel Dubois.

Eddie Hearn imao je pravo birati dvije težinske kategorije, kao i Warren. Hearn je odabrao polutešku i perolaku kategoriju, dok se Warren odlučio na teškaše i boksače srednje kategorije. Peti izbor imao je Turki Alalshikh, a Saudijac je također odabrao teškaše.

Osim odabira boraca, promotori su birali i kapetane svojih ekipa. Eddie Hearn imenovao je Deontayja Wildera kapetanom svoje ekipe, dok je Warren svoje povjerenje dao Hamzahu Sheerazu, boksaču srednje kategorije.

Pravila su jasno definirana

Što se tiče bodovanja, sve je jasno određeno. Pobjeda na bodove donosi jedan bod promotorskoj kući čiji je boksač slavio. Pobjeda prekidom donosi dva boda, a bodovi koje osvoje kapetani udvostručit će se. Dakle, ako kapetan porazi svog protivnika nokautom, ta pobjeda vrijedit će četiri boda, a u slučaju da dođe do pobjede na bodove, Hearn ili Warren dobit će dva boda.

Nakon svih pet odrađenih mečeva, bodovi će se zbrojiti i dobit ćemo konačnog pobjednika u obračunu dvojice najvećih britanskih boksačkih promotora.

Bogata nagrada za pobjedničkog promotora

Osim prestiža, promotor čiji tim dođe do pobjede dobit će izdašnu novčanu nagradu. Naime, tri milijuna američkih dolara nagrada je za onog promotora koji na koncu pobijedi u ovom obračunu. Vrlo dobra nagrada, mora se priznati.

Ovakvi timski obračuni nešto su čemu nismo svjedočili u svijetu boksa, ali pravo su osvježenje i još jedna dobrodošla inovacija od strane Saudijaca. Radujemo se vidjeti kako će završiti okršaj obitelji Hearn i obitelji Warren.

Linker
27. lipanj 2024 09:41