K1 i Boks

Saudijci u novom megaprojektu: ‘Nova organizacija vrijedila bi između 4 i 5 milijardi dolara‘

Frank Warren, Turki Alalshikh i Eddie Hearn

 Matchroom Boxing Twitter
Plan je stvaranje nove boksačke lige koja bi okupljala najbolje borce pod istom zastavom

Saudijska Arabija postala je dom svjetskog boksa posljednjih nekoliko godina, a sada je objavljeno da njihov javni investicijski fond (Public Investment Fund - PIF) pregovara o stvaranju nove boksačke lige.

Pod vodstvom Turkija Alalshikha, neke od najvećih boksačkih borbi na svijetu održane su na Bliskom istoku, uključujući nedavnu borbu za apsolutni naslov prvaka u teškoj kategoriji između Tysona Furyja i Oleksandra Usyka te drugih velikih imena poput Anthonyja Joshue, Deontaya Wildera i Dmitrija Bivola.

Događaji se sada počinju održavati i diljem svijeta poput velike borbe između Terencea Crawforda i Israila Madrimova u Los Angelesu u kolovozu dok se za rujan na britanskom Wembleyju planira velika priredba koju će predvoditi Joshua.

Čini se da Saudijska Arabija sada želi ići korak dalje nakon što je Reuters izvijestio da saudijski PIF pregovara s brojnim boksačkim investitorima i dioničarima o stvaranju nove lige.

"PIF razmatra ulaganje u zajednički pothvat s nekim dioničarima u sportu koji bi uključivao više boksačkih borbi", rekli su ljudi upućeni u situaciju pod uvjetom anonimnosti.

"Nekolicina vodećih promotora, uključujući Matchroom Boxing i Golden Boy Promotions, uključena je u pregovore koji bi mogli rezultirati sporazumom po kojemu bi nova organizacija vrijedila između četiri i pet milijardi dolara", rekao je jedan od izvora.

"PIF želi stvoriti pothvat koji bi objedinio glavne organizatore u sportu, u kojemu bi imali manjinski udio", dodao je izvor.

Stvaranje nove boksačke lige moglo bi omogućiti funkcioniranje sporta na sličan način kao što to radi UFC u MMA-u, s većinom poznatih boraca koji se natječu pod istom zastavom.

Boks je najnoviji sport koji privlači investicije PIF-a nakon što su već osigurali ugovore u nogometu, golfu i Formuli 1.

Linker
19. lipanj 2024 12:34