K1 i Boks

Borba koju čeka cijela Hrvatska: Evo gdje i kada možete gledati Filipa Hrgovića u lovu na IBF-ov pojas

”El Animal”

 PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
Sve najvažnije informacije o najbitnijem meču Filipa Hrgovića u dosadašnjoj karijeri donosimo na jednom mjestu

Osvanuo je povijesni dan za hrvatski boks, vjerujemo da su svi ljubitelji plemenite vještine u Lijepoj našoj od Žabnika do Galijule, od Iloka do Savudrije skupa s hrvatskom dijasporom željno iščekivali ovaj dan. Naime, nakon svjetskih titula Mate Parlova (WBC, 1978.) i Stipe Drviša (WBA, 2007.) hrvatski boks ima priliku dobiti i svog trećeg svjetskog prvaka, doduše u "privremenoj verziji". Nakon godina zapostavljanja uslijed politika boksačkih federacija Filip "El Animal" Hrgović ima priliku okititi se IBF-ovim pojasom u srazu protiv neugodnog Britanca i bivšeg izazivača za više svjetskih titula Daniela Duboisa.

Naš proslavljeni teškaš i brončani olimpijac iz Sesveta će u vreloj večeri rijadskoj večeri nastupiti u sunaslovnoj borbi večeri inovativne boksačke priredbe, a oči svjetske boksačke kreme će biti usmjerene ka ringu u Kingdom Areni. Rijad danas očekuje jako sunčan dan, a oko 22 sata po hrvatskom vremenu očekuje se velika vrućina od 46° C.

Ulog ove večeri je ogroman, Hrgović eventualnom večerašnjom pobjedom ima priliku "zacementirati" svoje mjesto u najvećim teškaškim obračunima koji nam predstoje u sljedećih par godina. Nakon godina teške borbe protiv nemilosrdne politike svjetskog profesionalnog boksa naš teškaš na čelu sa svojim novim promotorom Keithom Connollyjem konačno je došao u poziciju koju i zaslužuje, poziciju centralne pozornice svjetskog boksa. Ako izuzmemo nedavnu boksačku priredbu u kojoj se Usyk okitio naslovom apsolutnog teškaškog prvaka u srazu protiv Tysona Furyja, ovo je najveća boksačka priredba zadnjih godina iako će mnogi fanovi boksa reći da je večerašnja veća zbog same "koncentracije" i kvalitete boksa na jednom mjestu.

Matchroom vs Queensberry 5v5

Saudijski petrodolari su zadnjih godina transformirali boks općenito, iz "lijenog stroja" preokrenuli su ga u jedan od najdinamičnijih sportova općenito u kontekstu uparivanja svjetskih zvijezdi. Tako smo pod njihovim pokroviteljstvom na čelu s Turkijem Alalshikhom imali priliku gledati obračune koje ćemo pamtiti godinama poput Fury-Usyk, Joshua-Ngannou...

Saudijci su osim kapitala ponudili i dozu svoje kreativnosti, a to su dokazali kada su odlučili podržati jednu od najinovativnijih boksačkih priredba ovog stoljeća. Naime, danas ćemo u saudijskom Rijadu imati priliku gledati direktan sukob dviju ponajvećih svjetskih boksačkih promocija, Matchroom Boxinga na čijem je čelu dobro poznati Eddie Hearn te Queensberry Promotionsa kojeg vodi stari lisac Frank Warren. Hrgović se nalazi u timu Eddieja Hearna. Sustav bodovanja između ove dvije promocije je postavljen ovako: pobjeda odlukom iznosi jedan bod, pobjeda nokautom iznosi dva boda, bodovi se ne dijele u slučaju neriješenog ishoda dok se kapetanima timova bodovi dupliraju u slučaju pobjede. Kapetan Matchrooma je Deontay Wilder, a kapetan Queensberryja Hamzah Sheeraz. Promocija koja izađe kao pobjednik inkasirat će nagradu od čak tri milijuna američkih dolara.

Lokacija događaja je Kingdom Arena, a priredbu nažalost ne prenosi nijedna hrvatska televizija s nacionalnom frekvencijom. Hrgovićev meč se može pratiti preko globalnog servisa DAZN-a čija mjesečna pretplata iznosi 9.99 eura, a sam PPV priredbe košta 19.99 eura. Okosnica priredbe trebala je biti borba između Artura Beterbieva i Dmitrija Bivola za apsolutnu svjetsku titulu u poluteškoj kategoriji, no Beterbiev je bio primoran se povući iz tog povijesnog obračuna zbog ozljede. Nakon povlačenja Beterbieva zbog ozljede Saudijci su se brzo snašli te kao zamjenu angažirali neporaženog Libijca s malteškom adresom Malika Zinada (22-0, 16 KO). Zinad, iako se radi o jako kvalitetnom boksaču koji je svoju karijeru većinom gradio u zemljama Beneluxa, teško će parirati profinjenom sovjetskom stilu boksa kojeg Bivol gaji godinama.

Uslijed toga organizatori su za glavnu borbu večeri postavili Zhanga i Wildera, dok je obračun Hrgovića i Duboisa za privremeni IBF naslov postavljen kao "co main" borba večeri. Priredba počinje u 20 sati po hrvatskom vremenu, a izlazak našeg najboljeg boksača očekujemo oko 22:30.

Popis borbi "Matchroom vs Queensberry 5v5":

Deontay Wilder vs Zhilei Zhang (teška kategorija)

Filip Hrgovic vs Daniel Dubois (IBF privremena svjetska titula)

Austin Williams vs Hamzah Sheeraz (srednja kategorija)

Dmitry Bivol (C) vs Malik Zinad (WBA titula u poluteškoj kategoriji)

Raymond Ford (C) vs Nick Ball (WBA titula u perolakoj kategoriji)

Craig Richards vs Willy Hutchinson (poluteška kategorija)

Linker
02. lipanj 2024 02:50