K1 i Boks

Anthony Joshua šokirao odgovorom na pitanje tko bi pobijedio u meču Lennoxa Lewisa i Oleksandra Usyka

Oleksandr Usyk i Lennox Lewis

 ZAC GOODWIN/PA IMAGES/PROFIMEDIA/FAMOUS/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
Mnogi bi pomislili kako će Joshua po automatizmu odabrati svog sunarodnjaka

Anthony Joshua jako dobro zna kako je suočiti se s Oleksandrom Usykom.

Bivši dvostruki svjetski prvak u teškoj kategoriji borio se s neporaženim ukrajinskim majstorom, nekadašnjim olimpijskim pobjednikom i prvim apsolutnim prvakom u teškoj kategoriji nakon Lennoxa Lewisa, čak dva puta po 12 iscrpljujućih rundi. Prvi okršaj dogodio se u Londonu 2021., kada je Joshua ostao bez svojih svjetskih titula nakon što je izgubio uvjerljivom odlukom sudaca. Revanš godinu dana kasnije u Saudijskoj Arabiji donio je bolje izdanje od strane britanskog boksača, ali ni tada nije uspio vratiti pojaseve – Usyk je još jednom trijumfirao na bodove.

Od tada, Usyk je nastavio svoju nepobjedivu dominaciju u ringu. Nokautirao je sadašnjeg IBF prvaka Daniela Duboisa, a u svibnju ove godine izveo majstorski performans protiv Tysona Furyja, svladavši ga nakon 12 rundi te preuzeo i njegov WBC pojas. Usyk se sada ponovno priprema za revanš s Furyjem u prosincu, borbu koja će još jednom podignuti svjetski interes.

Joshua je nedavno u intervjuu za MailSportBoxing bio zamoljen da odabere tko bi pobijedio u hipotetskom meču između Usyka i Lennoxa Lewisa, posljednjeg teškaša koji je prije Usyka držao sve glavne titule. Joshua isprva nije htio donositi presudu, jednostavno rekavši:

"50-50."

No, nakon što je bio potaknut da donese konačan izbor, stao je na stranu svog starog rivala:

"Usyk."

Lennox Lewis, naravno, nije ime koje se može lako izostaviti iz rasprave o najvećim teškašima. Tijekom svoje briljantne karijere pobijedio je sve s kojima se suočio, unatoč tome što je doživio dva iznenađujuća poraza od Oliviera McCalla i Hasima Rahmana – oba poraza osvetio je spektakularnim nokautima. Lewis je također slavio nad legendama poput Mikea Tysona i Evandera Holyfielda, a svoju karijeru zaključio je nakon epske borbe s Vitalijem Kličkom 2005. godine.

Ako Usyk uspije još jednom pobijediti Furyja ove godine, njegov će status među boksačkim besmrtnicima biti neosporan. Time bi učvrstio svoje mjesto među najvećim boksačima svih vremena, u istom društvu s legendama poput Lewisa – postavši simbol neospornog prvaka u dva različita doba i kategorije.

Linker
30. rujan 2024 19:10