Pripremite dokumentaciju

Poticaji iz EU: Na raspolaganju je 100 milijuna eura

Pripremajte dokumentaciju za energetsku obnovu zgrada i kuća

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstvo graditeljstva raspisuju oba natječaja u srpnju ove godine

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja najavili su raspisivanje natječaja za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća te višestambenih zgrada u srpnju ove godine.

Postroženi kriteriji

Za obnovu stambenog fonda od ove godine izvor financiranja postaju fondovi EU, a riječ je o 100 milijuna eura koji se mogu povući do 2020. godine. Očekuje se da će se godišnje odobriti oko 4000 obiteljskih kuća i 200-tinjak zgrada. Valja spomenuti da su i kriteriji za dobivanje sredstava malo postroženi, odnosno usklađeni s kriterijima EU. Tako će se obnova, odnosno sami radovi te stručni i projektantski nadzor sufinancirati do maksimalno 50 posto, a pripremna dokumentacija, odnosno izrada dokumenata, energetski pregled i izrada glavnog projekta sufinancirat će se do 85 posto.

Jednostavna procedura

Kako bi se odobrila sredstva, nakon provedenih mjera energetske učinkovitosti potrebno je ostvariti minimalnu uštedu u potrošnji energije od 50 posto.
- Sredstva iz ERDF-a bit će stavljena na raspolaganje Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji će ih potom dodjeljivati preko natječaja krajnjim korisnicima, tj. upraviteljima zgrada i vlasnicima obiteljskih kuća. To je učinjeno zato da se za krajnje korisnike pojednostavi procedura apliciranja na natječaj - kažu u Ministarstvu graditeljstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. srpanj 2024 20:23