SVE JE LAKŠE ZAJEDNO

‘Pomogla sam prijateljici organizirati ormar ​​i rezultat je nevjerojatan‘: Kako su u sat i pol vremena sredile totalni ćumez

 /SHUTTERSTOCK

Pustiti nekoga u neuredne dijelove svog života nije samo znak povezanosti, već i način da se te veze učvrste. "Neuredan" nije samo metaforički izraz; ponekad su to doslovno neuredni fizički prostori - a biti uključen i dobrodošao u njih uključuje jednako veliku ranjivost. Dobro to zna novinarka Apartment Therapy Shifrah Combiths koja se smatra čašću kada joj prijateljica dopusti intervenirati u njezin nesavršen prostor.

- Trenuci kada sam imala privilegij pomagati ljudima u njihovim neurednim domovima uvijek su bili za pamćenje. Doći u problematično područje koje uzrokuje frustraciju, raditi na tome s nekim, a zatim ga ostaviti u stanju koje donosi mir i radost, iznenađujuće je intimno putovanje koje volim dijeliti s drugima, piše.

- Nedavno sam se upustila u takav projekt sa svojom dragom prijateljicom Amie koja je nedavno preuredila dio kuće zbog čega je njezino skladište u prizemlju ostalo u neredu. S četvero djece i užurbanim rasporedom, Amie nije imala previše vremena za organizaciju, a ja sam željela pomoći, ističe.

- Odlučili smo srediti jedan ormaru u malom prostoru koji je trebalo renovirati kako bi funkcionirao. Evo što smo radili i što smo naučili iz toga.

Ovaj postupak bez greške funkcionira svaki put

- Kao i kod mnogih drugih projekata organiziranja i uklanjanja nereda kojima se bavim, koristila sam isti postupak koji me nikad nije iznevjerio. Moja metoda uključuje čišćenje prostora koju želim organizirati, kategorizaciju predmeta koje sam izbacila ili iznijela, bacanje ili doniranje predmeta, a zatim organiziranje predmeta dok ih mijenjam u prostoru. U slučaju Amienog ormara, razvrstali smo predmete za igru, predmete iz njezinih školskih dana, potrepštine za zamatanje darova i druge predmete koji nisu pripadali prostoru. Kako smo kategorizirali, Amie je brzo donosila odluke o bacanju nepotpunih stvari ili onih sa slomljenim djelićima.

Budite strogi prema svrsi prostora

- Dok smo praznili ormar za igre, Amie i ja smo razgovarali o tome što ona želi da ormar sadrži, a što tamo ne pripada. Odlučila se zadržati na igrama, slagalicama, kompletima za aktivnosti, priboru za zamatanje darova i dodatnom školskom priboru. Kad smo znali što pripada ovom prostoru - i, što je još važnije, što ne pripada - brzo smo razvrstali što trebamo organizirati i vratiti u ormar, a za što Amie treba pronaći drugi dom. Na primjer, odlučila je da registratori koji sadrže materijale s fakulteta ne moraju biti na tako pristupačnom mjestu i da će ih staviti s drugim sličnim predmetima koje je već imala na tavanu. Ovo je oslobodilo prostor i olakšalo pristup svemu što se nalazi u ormaru s igrama.

Amie je također odlučila da ormar ne treba služiti i kao pohrana za datoteke. To je imalo ogroman učinak na prostor, čineći cijeli ormar prostranijim i sve lakše vidjeti i dohvatiti.

Mali izbori s velikim vizualnim učinkom

- Da bi prostor bio miran, važno je obratiti pozornost na to kako stvari izgledaju. To ne znači da trebate otići i kupiti nove spremnike! Nešto tako jednostavno poput odluke o tome kako staviti predmete na police može imati ogroman utjecaj na izgled i dojam prostora. U slučaju ovog ormara, selektirane su igre po veličini, s velikim predmetima na dnu i sve manjim kutijama na vrhu kako su se slagale. To čini veliku razliku da ormar izgleda uredno. Objašnjavanje metode djeci koja će koristiti prostor također im pomaže da sudjeluju u njegovom održavanju na ovaj način.

Možda neće trajati toliko dugo koliko mislite

- Iznenadilo me koliko smo brzo uspjeli završiti ovaj projekt. Ukupno vrijeme bilo je oko sat i pol. Nešto od toga bilo je zbog pripremnog rada koji smo obavili definirajući prostor, a puno toga je bilo zbog Amienih brzih odluka o tome što zadržati, a što ostaviti. Ali mislim da je najveći razlog što smo uspjeli tako brzo dovršiti projekt to što smo to učinili zajedno.

Organiziranje je bolje zajedno

- Zajednička izvedba ovog projekta učinila je cijeli proces učinkovitijim (i mnogo zabavnijim!). Prije svega, zajednički rad držao nas je usredotočenima na zadatak. Drugo, imati nekoga pored sebe tko rukuje predmetima koji imaju sentimentalnu vrijednost procesu spremanja daje element objektivnosti koji je pokrenuo proces. Mogla sam pitati jesu li predmeti za čuvanje ili za bacanje i obaviti fizički posao stavljanja ih na pravu hrpu, pomažući ublažiti dio umora od odluke. Konačno, podizanje morala koje je proizašlo iz zajedničkog rada učinilo je cijeli projekt na neki način uzvišenim. Dijelile smo priče, a rad prema zajedničkom cilju bio je nagrađivan.

- U cjelini, organiziranje ormara moje prijateljice bilo je iznimno produktivno i zadovoljavajuće iskustvo, iskustvo koje ću, nadam se, ponoviti s prijateljima u njihovim domovima, pa čak i u vlastitom! Ne samo da smo Amie ostavili lijep i funkcionalan prostor u kojem je mogla uživati ​​cijela njezina obitelj, već sam također ponovno otkrila vrijednost preuzimanja teških zadataka s nekim drugim, zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 10:20