TO SE TRAŽI!

Ovom metodom u par sati možete dobiti patinu koja vrišti - luksuz: Sve što trebate već imate u kuhinji

 TIM ALLEN/GETTY IMAGES

Estetika starog novca sveprisutan je na TikToku, a pritom mislimo na namještaj od tamnog drva poput polica za knjige, karirane uzorke i fine antikvitete. Uglavnom, trend crpi inspiraciju iz domova imućnih djedova i načina na koji su uređivali svoje bogate interijera.

Dio dekoracija uključuje stari mesing, koji je odlično pristaje gotovo svakom stilu uređenja. Naime, ostarjeli mjed djeluje bezvremenski i lijepo pristaje u današnje interijere. Međutim, potrebno ga je malo dotjerati, točnije stvoriti patinu, jer kada ih kupite danas često su iznimno sjajni što kvari ukupni dojam i jednostavno vam neće poslužiti kao onaj na kojemu se vidi zub vremena.

Srećom, postoji način da mjed ostari mnogo brže. Govorimo o nekoliko sati umjesto o "do šest mjeseci da bismo vidjeli primjetnu promjenu". Kao i većina briljantnih ideja koje se ovih dana razvijaju i ovu smo pronašli na TikToku.

@lonefoxhome Aged brass is one of my absolute favorite finishes in interior design however waiting for that natural patina comes with time and use. Today I’m sharing how I aged all of my bathroom hardware in just a few hours with salt and vinegar. Save this video for future use! ? #diy #agedbrass #bathroom #bathroomrenovation ♬ original sound - Lone Fox

Kako postarati mjed

Da biste započeli sa starenjem mjedi, prikupite malo destiliranog bijelog octa, soli, veliku plastičnu posudu s poklopcem i manju posudu koja se može staviti unutra.

Započnite s malo fine čelične vune kako biste očistili površinu svog mesinganog komada i uklonili sve otiske prstiju. Napunite dno svoje velike plastične posude bijelim destiliranim octom. Zatim dodajte "dobru količinu" soli. Autor u objavi objašnjava da će pare iz kombinacije octa i soli ostariti mjed, ali mjed ne ide izravno u tekućinu. Umjesto toga, položit ćete svoj komad ili komade na prevrnutu manju plastičnu posudu kako biste ih zadržali na visini, a zatim zatvorite veću posudu poklopcem kako biste uhvatili pare.

Kao što vidite, razlika je vidljiva već nakon sat vremena, a nakon tri sata postaje vidljivo starija. Da bi se postigla potpuna patina, Scott predlaže da se komadi ostave najmanje šest sati.

Je li starenje mesinga kod kuće sigurno?

Ukratko, da, ali morate poduzeti neke mjere opreza. Scott savjetuje da se ovaj proces izvodi u "dobro prozračenom prostoru", dodajući da se "uvijek preporučuju rukavice i zaštitne naočale."

Naravno, vjerojatno ste zabrinuti i za sam mjedni predmet, na koji ste možda potrošili mnogo novca. Prema Scottu, to je savršeno sigurno, ali dodaje: - Ako ne pripremite metal i ne očistite otiske prstiju, mogu se pojaviti kao tekstura. Patina je na površini — ne nagriza metal. Ako vam se ne sviđa izgled, lako možete ispolirati bilo koju patinu s pomoću sredstva za poliranje mesinga.

Također naglašava da se to može učiniti samo s nelakiranim mesingom. - Ako je mjed lakirana, morat ćete prethodno ukloniti lak, a postoji nekoliko načina da to učinite putem YouTube videa koji imaju upute, objašnjava.

I, kao i većina DIY projekata koji mogu promijeniti skupi predmet, Scott kaže: - Predlažem prvo testiranje na jednom komadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 14:24