NAZIV MJESTA: Pizzeria Veža
ADRESA: Maksimirska 29
RADNO VRIJEME: od 11 do 23 sata
PRIMJER CIJENA: pizze od 39 do 60 kuna, lasagne 38 kuna
Prava zagrebačka pizzerija Veža smjestila se između Mašićeve i Kvatrića, na zadnjem dijelu Maksimirske ulice. Vrata javnosti otvorila je sredinom rujna i od tada poziva sve purgere, ali i ostale, na uživanje u njezinim poslasticama. Zašto je "prava zagrebačka", objasnio je vlasnik Davor Leskovar.
- Nismo željeli pizze nazvati klasičnim imenima. Pizzaiol Silvio, uvijek nasmiješeni konobar Tibor i ja odrasli smo u ovom kvartu u ovim ulicama. Pa zašto onda i drugi ne bi naučili malo koje sve ulice postoje u ovom kvartu. Naši gosti su to dobro prihvatili i često je prva pizzu koju naruče s imenom ulice u kojoj stanuju - objasnio je Davor.
Osim imena, pizze su posebne i po sastojcima. Tako se pizza Veža radi od bifteka, Jordanovac sa sušenom sabljarkom, a Babukićeva s usoljenom govedinom. Za one koji nisu skloni eksperimentiranju, tu je i klasična Ožegovićeva (margherita), Kušlanova (miješana) i Livadićeva (povrće). Svaka pizza radi se prema izvornom talijanskom receptu u peći na drva kakve se koriste i u Italiji. Osim toga, u pripremi pizza upotrebljava se isključivo talijanska mozzarella fior di latte i di bufala.
- Veliki sam ljubitelj talijanske hrane koju sam često konzumirao jer dvadesetak godina radim s talijanskim tvrtkama i često sam putovao u Italiju. Želio sam barem jedan mali dio te talijanske kuhinje ponuditi i u Zagrebu. Pokušali smo napraviti pravu talijansku pizzu i lazanje i mislim da smo uspjeli u tome - kaže Davor.
Da ovo nije bilo kakva pizzerija, pokazuje i neobičan interijer koji je djelo arhitekta Pere Vukovića i dizajnerice Ive Pauzar.
- Veža je prvo trebala biti sva u pločicama s više stolova, no kad smo počeli skidati staru žbuku i otkrili ciglu koja je fenomenalna, odustali smo od pločica. Tada su mi Pero i Iva došli s idejom jednog stola preko cijelog lokala. Bila je to teška odluka, no mislim da će Veža zahvaljujući tom stolu biti prepoznatljivija od drugih - objasnio je Leskovar. Iva Badanjak
Foto: Pizzeria Veža
Izvor: Magazin Like!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....