BEZ ZAMJERKE

Svi smo ludi za malim stanovima, a ovaj od 30-ak kvadrata u Beogradu je pravi slatkiš

 MILOS MARTINOVIC/
Prostor je podijeljen u dvije linearne zone, dnevni boravak i spavaću sobu

Fascinacija malim stanovima izgleda nema svog kraja. Možda čak suprotno, kako vrijeme odmiče i i stanje na tržištu nekretnina postaje sve kompliciranije postaje nam svima jasno da su mali stanovi vjerojatno bolji izbor za životni prostor od neutemeljeno preskupih velikih stanova ili kuća. Osim same cijene, mali stanovi pružaju drugačije iskustvo življenja. Kompaktni prostori gdje vam je sve na dohvat ruke olakšavaju život i omogućuju uštedu na svim razinama. Kada svemu ovome nadodamo domišljato i kvalitetno uređenje teško tko može odoljeti takvom malom stanu.

image
MILOS MARTINOVIC/
image
MILOS MARTINOVIC/
image
MILOS MARTINOVIC/
image
MILOS MARTINOVIC/

Ovom prilikom smo pronašli jedan odličan primjer u Beogradu, na Vračaru. Stančić od svega 30-ak metara četvornih rađen je po principu "ključ u ruke", a tim iz mycode studija zaslužan je za kompletno uređenje, od projektiranja do izvođenja grubih i završnih unutarnjih radova. U konačnici je stvoren funkcionalan prostor u potpunosti definiran prema željama vlasnika.

- Jednosobni stan male kvadrature ima jasno definirane cjeline i upečatljiv minimalistički dizajn. Prostor je podijeljen u dvije linearne zone, dnevni boravak i spavaću sobu. Kako nema posebnog ulaznog hodnika, direktno s ulaznih vrata pruža se pogled na kuhinjsko-blagovaonski dio s lijeve strane i dnevni boravak ispod. Kuhinja je uklopljena u zidne niše i zatvorene kuhinjske elemente funkcionalnog, profinjenog i nenametljivog dizajna – piše na stranicama SuperProstora.

image
MILOS MARTINOVIC/
image
MILOS MARTINOVIC/
image
MILOS MARTINOVIC/

Prema riječima arhitekata jedinstvenost i prostranost prostora kuhinje i dnevnog boravka postignuta je jednakim tretmanom poda i stropa. Industrijski dizajn naglašen je otkrivanjem betonske konstrukcije na stropu, te vidljivog kabelskog sustava, sivim mikrocementnim podom i slojevima opeke, betona i bijelih zidova u dnevnoj sobi. U ovom istom dijelu je, uz prostor za opuštanje s kaučom i foteljom, stvoren mali i diskretan radni prostor. Dnevni boravak kojim dominiraju sivi tonovi oplemenjen je pregradnim ormarićima od svijetle breze i detaljima u žarko crvenoj boji.

image
MILOS MARTINOVIC/
image
MILOS MARTINOVIC/
image
MILOS MARTINOVIC/
image
MILOS MARTINOVIC/

- Spavaća soba je paralelna s dnevnim boravkom i odvojena od njega pregradnim drvenim ormarima i kliznim vratima iste obrade, koja zatvorena stvaraju ugodan i topao ambijent za odmor. Dekorativni zid od opeke ponavlja se iza uzglavlja kreveta, ali je strop cijelom dužinom ovog dijela stana spušten i tretiran, tako da skriva betonsku konstrukciju. Iz spavaće sobe i dnevnog boravka izlazi se na mali balkon, preko kojeg unutarnji prostor dobiva veliku količinu prirodnog svjetla. Kupaonica je paralelna s kuhinjskim dijelom, neutralnih tonova, s istaknutim zidnim pločicama koje imitiraju teraco kamen i svijetlim drvenim elementima iste obrade kao i u ostatku stana - izjavili su arhitekti.

image
mycode studio

Malen, a opet tako moćan i prepun karaktera, ovaj stan je idealan dokaz zašto opčinjenost malim stanovima traje neprestano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 11:15