PRIJE I POSLIJE

‘Naslijedila sam ruševnu kuću na Čiovu, partner i ja smo potrošili 10.000 eura i pogledajte što sada imamo!‘

 SASA BURIC/CROPIX
Zore Biočić i Mario Buble hrabro su se i odvažno upustili u izazovno preuređenje djedovine u Okrugu Donjem na Čiovu

Spasiti, a ne baciti, prenamijeniti, preurediti, reciklirati... ovo bi bile samo neke od ključnih riječi koje bismo iskoristili kada bismo morali ukratko opisati stil uređenja Zore Biočić iz Okruga Donjeg koja nas je nedavno primila u goste u svoju malu kućicu. Otok Čiovo, u blizini nekih od najljepših dalmatinskih gradova - Trogira i Splita, već odavno je poželjna destinacija za odmor. Ipak, na žalost, gradnja koja želi zadovoljiti masovni turizam ostavila je neizbrisiv trag na tom otočiću, ali neke lokacije su ipak uspjele odoljeti tom trendu i zadržati svoj pravi dalmatinski šarm. U ovom slučaju radi se o mjestu Okrug Donji koji je nešto dalje od glavnih prometnica, zabačen na kraju otoka i teže pristupačan, baš na tom dijelu Zore Biočić i njezin partner Mario Buble odlučili su se na obnovu minijaturne stare kamene kuće koju je Zore dobila u nasljedstvo.

image
SASA BURIC/CROPIX
image
SASA BURIC/CROPIX

- Kuća je bila gotovo potpuna ruševina, ostali su samo kameni zidovi. Sve je bilo zaraslo u trnje i zapušteno, a sam krov bio je potpuno urušen. Okolno zemljište također je bilo u sličnom stanju. Kako je to djedovina moje djece, bilo mi je žao da propadne u potpunosti pa smo se stoga odlučili na obnovu. Proračun koji smo imali na raspolaganju bio je poprilično ograničen pa smo morali biti domišljati i "zasukati rukave" te sami prionuti na posao - govori nam Zore.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Zahtjevno krovište

Možda zvuči romantično ili tako izgleda kada u serijama gledamo obnove koji se su ljudi radili samostalno, doslovno od temelja pa do krova, ali istina je ipak drugačija. Kako nam Zore priznaje, ona i Mario su se cijeli dali u to i poprilično iscrpili u procesu koji je trajao negdje oko godinu dana. Netko drugi bi vjerojatno pribjegao puno jednostavnijem rješenju i sve to srušio i krenuo iznova, ali možemo biti sretni da su Zore i Mario ipak ustrajali u svome naumu.

image
SASA BURIC/CROPIX
image
SASA BURIC/CROPIX
image
SASA BURIC/CROPIX
image
SASA BURIC/CROPIX

- Nakon što smo očistili cijelo područje, uključujući sve zidove kuće i dvorište, krenuli smo s uređivanje. Kuća se rasprostire na svega 28 četvornih metara, a razdvojili smo je na dvije etaže. Prva etaža određena je za dnevni boravak, blagovaonicu i kuhinju, a na drugoj etaži je spavaonica od 10 kvadrata. Imala sam sreću pa mi je prijatelj besplatno proveo struju, a u cijelom procesu je pomagala i obitelj, uključujući djecu, tatu i bivšeg supruga koji je obavio vodoinstalaterske poslove. Snalazili smo se kako smo znali. Sami smo polagali brodski pod na prvoj etaži, tata je napravio stube koje vode na drugu etažu. Sofa u dnevnom boravku napravljena je od starog dječjeg kreveta, a sami smo napravili i kuhinjske elemente koje smo izlili od cementa, zajedno sa sudoperom. Radnu ploču prekrili smo pločicama koje je netko odbacio na smetlište. Mini zastori su također naš "proizvod", a nekoliko starih stolaca i okrugli stol ručno smo obnovili - prepričava nam vlasnica.

image
SASA BURIC/CROPIX
image
SASA BURIC/CROPIX
image
SASA BURIC/CROPIX
image
SASA BURIC/CROPIX

Kad se sve zbroji, najskuplja investicija bila je postavljanje krovišta. Zore i Mario su ipak bili oprezni kad su u pitanju kompleksniji zahvati, pa su ovaj ostavili profesionalcima. Zidovi u kući bili su iskoristivi, ali krovište je bilo sasvim urušeno i nije ga se moglo podići bez serklaža. Ta investicija je koštala negdje oko 8000 eura prije nekoliko godina, kada je kuća bila obnavljana. Osim ovog troška, mogu se dodati još oni manji koji su bili nužni, poput određenih materijala, boje, dodatak za kuću, ali kako Zore, kaže njih nije ni zapisivala jer se radilo o manjem iznosu.

image
SASA BURIC/CROPIX
image
SASA BURIC/CROPIX
image
SASA BURIC/CROPIX
image
SASA BURIC/CROPIX

Iskopani kamen

- Morali smo urediti i vanjski dio oko kuće. Iskopala sam kamen iz okolne zemlje i sama sam napravila terasu. Kamena u Dalmaciji ne nedostaje, to je sigurno. Dovoljno je samo malo prokopati zemlju i imat ćete dovoljno za što god vam treba. Iza kuće sam izvadila taj kamen, a onda sam miješala cement i vezivo pa to stavljala u čvrstu kesu od gnojiva. Smjesu sam nanosila spužvom i zidala - opisuje nam Zore.

Osim terase, tu je i bazen. Nekad je to bila stara gustirna odnosno zdenac koji je u cijelom procesu smetao. Bilo je jako komplicirano srušiti taj dio zbog nepristupačnosti terena pa se Zore dosjetila da bi mogla od toga napraviti mali bazen. Odlučili su pričekati jedno ljeto i svu zaradu uložiti u ostvarenje te ideje. Majstori su odrezali gornji dio zdenca, prostor je obojen, dodana je strojarnica, mlaznice, a konačni iznos je dosegao negdje oko 4000 eura.

image
SASA BURIC/CROPIX
image
SASA BURIC/CROPIX
image
SASA BURIC/CROPIX

- Mi smo se odlučili na ovakav tip obnove uglavnom zbog ograničenog proračuna, ali ovo je na kraju ispao dokaz da se ipak može napraviti "čudo" s malo novca. Neprestano smo se inspirirali raznim "uradi sam" videima i primjerima kako dosljedno i pristupačno obnoviti ovakav jedan prostor. Trebalo je hrabrosti i truda, ali očito je da se može. Konačni iznos za cijeli kuću iznosio je negdje između 8000 i 10.000 eura, a kad se tome još nadoda i uređenje bazena, na kraju smo došli do nekih 16.000 eura što zvuči pomalo nestvarno - kaže Zore za kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 12:22