Ne bi nikada rekli

Dom od dva transportna kontejnera uređena da ti pamet stane. Kreativnost nema granica

 RUY TEIXEIRA/
Neprestano nastaju novi, originalni i inovativni dizajni koji zabljesnu u moru interijera

Arhitektonska tvrtka Marilia Pellegrini Arquitetura iz São Paula iskoristila je stare transportne kontejnere kako bi ih transformirala u moderan i minimalistički dom u São Paulu, Brazil.

Mini kuća nazvana Container House prostire se na 60 četvornih metara, što pokazuje da je dovoljna za život uz osnovne potrepštine. Cilj arhitektice bio je pokazati kako se stari materijali ili iskorišteni brodski kontejneri mogu transformirati u modernu i funkcionalnu kuću visoke kvalitete stanovanja.

image
RUY TEIXEIRA/

"Koncept ove vrste projekta temelji se na održivosti i ponovnoj upotrebi materijala“, rekla je arhitektica. "Vremenski okvir za izradu i izvođenje ovog modela gradnje je beskrajno kraći, čišći i brži", dodala je.

image
RUY TEIXEIRA/
image
RUY TEIXEIRA/
image
RUY TEIXEIRA/

"Unatoč brojnim prednostima, još uvijek postoji određeno nepovjerenje, posebno motivirano popularizacijom industrijske i jednostavne završne obrade ove vrste kuća, stvaranjem hladnih i bezličnih okruženja zbog fizičkih završnih aspekata gradnje. Njezina prva misija bila je dokazati suprotno."

image
RUY TEIXEIRA/

Brazilska arhitektica Marilia Pellegrini prvi put je predstavila svoj koncept "The Container House" na Casacor izložbi 2019. u São Paulu, godišnjoj izložbi arhitekture i interijera u São Paulu.

image
RUY TEIXEIRA/

Kuća je napravljena od dva kontejnera od 12,19 metara pričvršćena sa strane i uključuje dnevni boravak, kuhinju, prostor za pranje rublja i kupaonicu.

image
RUY TEIXEIRA/

Prostore su zauzele nijanse bijele boje koja ima protagonističku ulogu u funkciji proširenja prostora i komponiranja minimalističke klime s besprijekornom završnom obradom kako bi sam kontejner i sva njegova industrijska i valovita struktura bila očima neprimjetna.

image
RUY TEIXEIRA/

U interijeru je japanska atmosfera racionalizacije prostora i inteligentnog dizajna ostvarena u konceptu koji je dočarao Kenya Hara, kreativni direktor Muji-ja, u svom "dizajnu praznine" koji je bio velika inspiracija arhitektici. Unutar te logike, Pellegrini je koristila komade hvaljenog dizajnera Okija Satoa iz Nenda, svjetski poznate dizajnerske tvrtke u Japanu.

image
RUY TEIXEIRA/
image
RUY TEIXEIRA/

Za premazivanje vanjske fasade, podove i brises-soleil (“sun breaker”), arhitektica je odabrala Cosentino ultra-kompaktnu Dekton površinu. Ovi materijali, koji reproduciraju plemeniti izgled mramora, imaju svojstva visoke otpornosti na sunčeve zrake, ogrebotine, mrlje, abraziju i bili su odabrani jer mogu obložiti spremnik iznutra i izvana dajući ujedinjenu i sofisticiranu završnu obradu i tako da je ne moguće reći da je kuća napravljena od kontejnera.

image
RUY TEIXEIRA/

Odabir kontejnera vodio se potrebama suvremenog svijeta: “Mislila sam da bi koncept kuće mogao jako dobro funkcionirati, primjerice, kao paviljon za goste na parceli postojeće kuće”, dodaje je arhitektica.

image
RUY TEIXEIRA/

Minimalistički dizajn koji se ne natječe sa stilom, ni s prirodom.

"Kuća od kontejnera također ima vanjsku površinu od 90 četvornih metara sa zelenom površinom, voćkom i klupom isklesanom u brazilskom granitu koju je dizajnirala arhitektica, montiranom "in loco" s 204 identične kamene ploče koje tvore spiralu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 15:11