Previše stvari u životu uzimamo zdravo za gotovo, a malo je sitnica koje su tu da nas podsjete na ono bitno. Tu moć, primjerice, ima jedna obična šalica čaja koju nerijetko volimo spojiti s omiljenim keksićima. Važno je znati da, onoliko truda koliko uložimo u pronalazak savršenog keksića, trebamo uložiti i u pripremu savršenog čaja.
Za pripremu gotovo svih čajeva nemojte koristiti vodu topliju od 80 Celzijevih stupnjeva. Kada govorimo o kineskim zelenim čajevima (longjing, biluochun...) možete koristiti vodu par stupnjeva više temperature. Za malo delikatnije čajeve nemojte prelaziti temperaturu od 60 Celzijevih stupnjeva. Namakanje čaja ovisi o vlastitim preferencijama i vrsti čaja, ali ako koristimo logiku, blaže i osjetljivije čajeve jednostavno namačite kraće. Otprilike oko minutu za japanske čajeve te dvije do tri minute za kineske čajeve.
Bijeli čaj
Bijeli se čaj bere samo par dana u dalekoj kineskoj provinciji koja se zove Fujian, a jedan od najkvalitetnijih bijelih čajeva je Silver Needle. Dobio je ime po srebrnastom paperju koje pokriva pupoljke za berbe, a pobijeli kad se čaj osuši. Pije se preventivno jer jača imunološki sustav i djeluje blagotvorno na ljudski organizam. Bogat je antioksidansima.
Zeleni čaj
Sav čaj dolazi od iste biljke. Ali kada je u pitanju zeleni čaj, njegovi listovi se jako brzo zagrijavaju nakon žetve kako bi se spriječila oksidacija i fermentacijia zbog koje bi listovi potamnili. U Japanu i Kini, dvama zemljama najpoznatijim po zelenom čaju, metode obrade i uzgoja zelenog čaja se razlikuju što utječe na nastanak različitih vrsta, okusa i stilova zelenog čaja. U Kini se svježe ubrani listići zelenog čaja prže u tavi, zbog čega on postaje orašastiji. U Japanu se pak listovi pare što rezultira blažim i ''krhkijim'' čajem. Zeleni čaj sadrži manje kofeina od ostalih vrsta čaja te je bogatiji antioksidansima koji preveniraju srčane bolesti, dijabetes i ostalo.
*Matcha čaj
Matcha je posebna vrsta zelenog čaja koji se melje u jako sitan prah. Može se koristiti u izradi sladoleda i deserata. Matcha prah je puno skuplji od ostalih vrsta zelenog čaja i teže ga je pronaći. Budući da se radi o prahu, matcha se priprema na drugačiji način od čaja u vrećici ili u listićima.
Oolong čaj
Oolong čaj se može nazvati jednim od najzdravijih čajeva. Po stupnju fermentacije se nalazi između zelenih i crnih čajeva. Ima kofeina manje nego crni, a više nego zeleni čaj. Može biti zelenkaste, odnosno smeđe boje ovisno o stupnju fermentacije. Njegove karakteristike više podsjećaju na zeleni čaj, nego na crni. Oolong čaj je također poznat kao crveni čaj, a dolazi od biljke Camellia sinensis, baš kao i većina drugih vrsta čajeva.
Crni čaj
Crni čaj je čaj koji ima najdužu fermentaciju. Po sastavu crni čaj je sličan zelenom. Največa razlika je u kofeinu za što je zaslužna fermentacija (duže vrijeme fermentiranja = više kofeina). Obično se u crni čaj dodaje malo mlijeka kako bi se ublažio njegov gorak okus. Crni čaj kao i ostale čajeve trebate stavljati u posebne posude. Preporučaju se posude od porculana, stakla ili limene kutije. To su posude koje se hermetično zatvaraju.
Rooibos čaj
Rooibos čaj se pripravlja od fermentiranih, osušenih i usitnjenih listova južnoafričke biljke Aspalathus linearis. Poznat je i pod nazivom majčino čudo. Na jugu Afrike se priprema gotovo 300 godina, a listići su mu igličasti te rastu na crvenom grmlju. Također je poznat pod nazivom “planinski čaj” ili “afrički crveni čaj”. Za razliku od uobičajenog crnog čaja, Rooibos čaj ne sadržava kofein pa se može piti i prije spavanja jer djeluje umirujuće.
Biljni čaj
Biljni čajevi zapravo nisu čajevi u punom smislu te riječi. Oni su mješavina nekoliko biljaka koje imaju korisne učinke na tijelo čovjeka. Biljni čajevi proizvode se od cvjetova, kore i sjemenja. Budući da ne sadrže listove biljke Camellia Sinensis, u svom sastavu nemaju kofein. Najpoznatiji biljni čajevi su onaj od limunske trave, kamilice, duda, đumbira, metvice...
Voćni čaj
Voćni čajevi, baš kao i biljni, ne potječu od biljke čajevca, ne sadrže kofein pa se samim time ni ne mogu ubrojiti u prave čajeve. Voćni čaj proizvodi se od cvjetova, sjemenja, kore i raznovrsnog voća. Voćni čajevi su bogati C vitaminom baš zbog toga što su prepuni različitim sušenim voćem. Prilikom pripreme voćni čaj treba odstajati duže u proključaloj vodi, a cijedi se nakon 10 minuta.
Zanimljive činjenice o čaju koje ne smijete propustiti!
1. Jednaka količina listova čaja sadrži više kofeina nego ta ista količina kave. 2. Istočni narodi piju čaj već 5 000 godina, a zapadnjaci tek 400 godina. 3. Irska je zemlja koja pije najviše čaja po glavi stanovnika. Velika Britanija je na drugom mjestu. 4. Kina proizvodi najviše čaja na svijetu, a slijedi ju Indija. 5. Svake godine se u svijetu proizvede preko 3 mlijuna tona čaja. 6. Najskuplji čaj na svijetu se zove Tieguanyn, a potječe iz Kine. Šalica čaja stoji oko 1 400 kuna. 7. Najpopularnija vrsta čaja je crni čaj. On čini oko 75% ukupne svjetske potrošnje čaja. 8. Svaki dan se u svijetu popije oko 3 bilijuna šalica čaja. 9. Filter vrećice za čaj je izumio Thomas Sullivan 1908. godine, sasvim slučajno, šaljući svojim mušterijama čaj u svilenim vrećicama koje su oni mislili da treba umakati u vruću vodu. 10. Legenda kaže kako je čaj otkrio kineski car Shen-Ning kojemu je vjetar otpuhao listiće čaja u kipuću vodu. |