Ako ćete jednu stvar dodati svom kuhinjskom arsenalu na početku još jedne godine, neka to budu čvrste i oštre škare za perad. Primjena u kuhinji im je puno šira od peradi, od obrade ribe preko rezanja raznog vrsta sirovog, ali i pečenog mesa s lakoćom. Svakako im je jedna od velikih prednosti što je njima lakše baratati nego velikim kuhinjskim nožem, pogotovo ako obrađujete perad za daljnje kuhanje, bilo da rasijecate odnosno tranširate ili otkoštavate tj. pandlate meso. Škare će vam omogućiti da sigurno režete kosti i kroz zglobove te tako odvojite batke i krilca, kao i da bez puno muke odrežete višak masnoće.
Pažljivom obradom možete cijelo pile, gusku ili puricu u potpunosti iskoristiti, a pritom ćete i uštedjeti jer ćete dobiti različite dijelove mesa spremne za uporabu, na njima ćete još uvijek imati kožu zbog koje će svi komadi ostati sočni nakon pečenja, kao i kosti koje možete iskoristiti za pripremu temeljaca i upotrijebiti u brojnim drugim jelima. Pomoću škara možete pile ili čak puricu pripremiti za brže pečenje u pećnici: umjesto da je samo ubacite u lim za pečenje, okrenite perad prsima prema dolje i od repa do vrata s obje strane kralješnice razrežite pomoću škara. Ako naiđete na tvrđi dio kosti, nakosite škare prema naprijed i pokušajte vrhom razrezati taj dio. Rastvorite perad i okrenite tako da poput leptira zauzima što veću površinu lima za pečenje, kožom prema gore. Tako će batci i zabatci biti direktno izloženi toplini u isto vrijeme kao i prsa, a koža će biti posvuda ujednačeno pečena. Jednom gotovu, perad možete dobro očišćenim škarama razrezati i poslužiti.
NA NAŠEM TRŽIŠTU
Škare za rezanje peradi, drugog mesa i ribe mogu se pronaći u raznim dućanima, od onih generalnih u kojima se prodaju predmeti za opremu cijelog doma pa do specijaliziranih dućana za gurmane i profesionalce pa vrijedi proučiti i usporediti cijene te uhvatiti i koji popust!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....