RECEPTI ZA POČETNIKE

Umjesto na ručak u menzi, kuhajte kod kuće: 25 jednostavnih i jeftinih jela za studentski džep

Od nedavnih priča iz menze vrti nam se u glavi i zato donosimo 25 recepata za provjereno dobra i jeftina jela

Posljednjih dana naišli smo na vijesti o hrani u studentskim menzama i odmah se prisjetili vlastitih studentskih dana. Bilo je to doba kada smo se sve više počeli interesirati za kuhanje i svaki višak novaca koji bi nam ostao od izlazaka koristili za kupovinu namirnica, za kakav bolji komad mesa ili svježe povrće na kvartovskoj tržnici. Učili smo na vlastitim pokušajima i pogreškama, nekad skuhali jela koja ne bismo ponudili niti najgorem neprijatelju, a ponekad sami sebe ugodno iznenadili.

image
Tenor/

Povremeno bismo, u nedostatku inspiracije, vremena i novaca, ipak zavirili i u menzu nekog od fakulteta pa smo ih tako za vrijeme studiranja obišli solidan broj u čak nekoliko gradova. Iako nikada nismo naišli na neželjene dodatke kakvi su u posljednje vrijeme tema brojnih hrvatskih medija, na kraju bismo se uvijek ipak vratili svojim malim studentskim kuhinjama i kakvom jednostavnom varivu ili tjestenini koju smo pripremili sami u pauzi od učenja za ispite. Upravo zato, današnjim smo studentima odlučili pokloniti mali vodič s 25 jednostavnih i jeftinih jela koje mogu pripremiti i totalni amateri u kuhinji i koje smo i sami kuhali ili bismo danas voljeli da su nam tada pala na pamet. Odabrane recepte potražite u nastavku.

PILETINA MOŽE BITI SOČNA, A MLJEVENO MESO VIŠE OD UMAKA

Kada uhvatite malo vremena između učenja za ispite i predavanja, razmislite o tome da napravite jednostavnu piletinu s rižom i gljivama iz jedne posude. Tu je i lažni burek s ostacima piletine koji bi mogao oduševiti ekipu s faksa, a o tortiljama da i ne govorimo. Dobra opcija za brzi ručak su i polpete od mljevenog mesa, a svakako razmislite i o piletini u cornflakesu za koju vam ne trebaju ni jaja, a ni brašno. Dio sastojaka u ovim jelima možete zamijeniti pristupačnijim opcijama ili ih, po svom ukusu, potpuno izbaciti. Također, uvijek možete kupiti jeftinije gljive poput šampinjona, manji komad piletine ili određenu količinu mljevenog mesa na nekom od kioska na tržnici.

PILETINA S RIŽOM I GLJIVAMA

image
Berislava Picek/Cropix/

LAŽNI BUREK OD OSTATAKA PILETINE

image
Berislava Picek/Cropix/

TORTILJE S MLJEVENIM MESOM

image
Marko Miščević/Cropix/

POPEČCI OD MLJEVENOG MESA

image
Berislava Picek/Cropix/

Piletina pohana u corn flakesu

Trebat će vam:

300 g piletine

3 šake cornflakesa

1 grčki jogurt

začini po želji

sol i papar

Priprema:

Piletinu narežite na manje komade, stavite u posudu, začinite i dodajte grčki jogurt. Sve dobro pomiješajte i stavite u hladnjak na sat vremena. Komade mesa potom uvaljajte u cornflakes koji ste lagano smrvili, pokapajte s malo ulja i stavite u pećnicu na 200 stupnjeva na oko 20-ak minuta.

image
Fullerene/Getty Images

TJESTENINA ZA DANE PRED ISPIT

Iako domaća tjestenina zvuči itekako komplicirano, s trgancima to uopće nije slučaj. Trebat će vam samo malo brašna i volje. Zamijesite tijesto, otkidajte komadiće i ubacujte u vrelu vodu, a zatim poslužite uz kiselo vrhnje ili malo slanine, tunu iz konzerve ili umak od rajčice, ma što god vam je u tom trenutku pri ruci. Jeftina i brza, ova tjestenina slaže se sa zbilja svime.

TRGANCI

image
Marko Miscevic/Cropix/

U slučaju da biste se ipak držali kupovne tjestenine, trebat će vam brz i jeftin umak. Napravite prejednostavan pesto od blitve ako pri ruci imate blender ili tjesteninu s graškom i šunkom ako su vam na raspolaganju samo nož i daska. U slučaju da je dobar sir nešto što si od svog studentskog džeparca ipak ne možete priuštiti, možete u potpunosti izbjeći dodavanje i uživati u jednostavnom kremastom umaku. Dobra opcija također će biti i jednostavna pašta s konzervom pelata koja će vam pokazati da od samo nekoliko sastojaka zbilja možete napraviti sjajno jelo.

TJESTENINA S PESTOM OD BLITVE

TJESTENINA S GRAŠKOM I ŠUNKOM

image
Marko Miscevic/Cropix/

MARIJEVA TJESTENINA S PELATIMA

Trebat će vam:

maslinovo ulje
konzerva paradajza (pelati)
1 dcl vina, kakvog imate
1 srednji crveni luk
3 češnja češnjaka
žlica smeđeg šećera
sol i papar
prstohvat češnjaka u granulama

Priprema:

Na maslinovom ulju popržite crveni luk i češnjak, dodajte žlicu smeđeg šećera. Kada zažuti i šećer se djelomično karamelizira, ubacite pelate i vino te kuhajte na laganoj vatri sat vremena povremeno podlijevajući vodom. Skuhajte špagete u posoljenoj vodi. Špagete umiješajte u šalšu. Poslužite vruće s malo maslinovog ulja i pospite granulama češnjaka u nedostatku parmezana.

image
Mario Kucera/

KONZERVE SPAŠAVAJU STVAR

Konzerve nekad zbilja mogu biti pravi spas. Primjerice, od jedne konzerve tune možete napraviti predobru paštetu kad u vaš stan dolaze prijatelji s fakulteta prije izlaska, a ako konzervi dodate i malo šalše te mlince, dobili ste kompletan obrok. Slanutak je isto jedna od konzervi koje posebno volimo. Naravno, kupiti možete i suhi pa ga skuhati sami, no onaj u konzervi bit će daleko jednostavnija opcija za brzi doručak koji se može pretvoriti i u ručak ili jednostavan dodatak riži. Ne zaboravite niti ribice u konzervi i od sardina napravite predobar, brzi ručak.

SLANUTAK NA TOSTU ZA DORUČAK I RUČAK

image
Lidija Lončarić/

TUNA S MLINCIMA

image
Berislava Picek/Cropix/

BRZA PAŠTETA OD TUNE I KREKERI

image
Lidija Loncaric

SLANUTAK S RIŽOM (PLUS, OVERNIGHT OATS S ČOKOLADOM I KIKIRIKIJEM)

image
Biljana Blivajs/cropix/

MARKOVA TJESTENINA SA SARDINAMA IZ KONZERVE

Trebat će vam:

400 g mafaldina
1 žlica maslinova ulja
2 češnja češnjaka
konzerva pasate od rajčice 220 g
2 konzerve (95 g) sardina
100 g grubo nasjeckanih maslina
1 žlica kapara
šačica nasjeckanog bosiljka

Priprema:

Mafaldine skuhajte u velikom loncu slane vode prema uputi na pakiranju. Za to vrijeme napravite umak. Ulje zagrijte na tavi i popržite češnjak. Nakon jedne minute dodajte sardine i rajčice. Veće komade zdrobite drvenom kuhačom. Nakon dvije-tri minute dodajte masline i kapare pa sve dobro promiješajte. Tjesteninu ocijedite i dodajte u umak. Ako je umak previše gust, dodajte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. Sve dobro promiješajte i dodajte bosiljak.

image
Marko Miscevic/Cropix/

JELA S JAJIMA PRED KRAJ MJESECA

Kad s džeparcem zaškripi i shvatite da biste idućih nekoliko dana pred kraj mjeseca trebali preživjeti na 50-ak kuna, paket jaja spasit će stvar. Kupite ranije spomenute šampinjone i spojite ih s jajima, spohajte stari kruh i poslužite samog ili s umakom od jabuka ili napravite zasitnu shakshuku. Skuhati je možete i samo na bazi rajčica, paprike i začina koji su vam pri ruci, a sve ostalo bit će samo dodatan plus.

KAJGANA S GLJIVAMA I VLASCEM

image
Berislava Picek/Cropix/

POHANI KRUH S JABUKAMA

image
Berislava Picek/Cropix/

SHAKSHUKA

image
Berislava Picek/Cropix/

JELA NA ŽLICU SPAS ZA MAMURNE NEDJELJE

Povrtna juha jedno je od naših omiljenih jela na žlicu, a jednostavna je za napraviti i u nju možete ubaciti sve što trenutno imate u ladici s povrćem. Malo luka, poriluka, krumpir, mrkva, koji komadić cvjetače, malo smrznutog graška i dobili ste juhu koja vraća u život. Osim toga, ne smijemo preskočiti niti prejednostavno varivo s grahom i kiselim kupusom u koje možete, ali i ne morate ubaciti suho meso i kobasice, a tu je i jednostavno varivo sa slanutkom s kojim nema greške.

POVRTNA JUHA

image

juha povrtna

GRAH S KISELIM ZELJEM

image
Berislava Picek/Cropix/

BERISLAVINO VARIVO SA SLANUTKOM

Trebat će vam:

1 mrkva
1 korijen peršina
1/2 celera
1 crveni luk
3 češnjaka
2 konzerve slanutka
2 batata
peršinov list
par listova blitve
2 žlice maslinova ulja
lovorov list
2 šnite kruha starijeg
sol, papar, čili, majčina dušica, vlasac

Priprema:

Na žlici ulja pirjati luk i češnjak, čim malo dobije boju dodati na sitne kockice narezano povrće; mrkvu, celer, peršin, batat. Podliti vodom i dodati začine (lovorov list, vlasac, sol, čili). Kuhati 20 minuta. Izblendati i dodati slanutak, koji nakon otvaranja konzerve treba isprati hladnom vodom. Dodati sitno narezan list peršina. Par kockica batata možete ispržiti na suhoj tavi i tek potom dodati u varivo da zadrži hrskavost. Listove blitve dodati pred sam kraj kuhanja. Kruh narezati na kockice i začiniti marinadom od maslinova ulja i majčine dušice. Prepeći na suhoj tavi. Jesti toplo s dodatkom prepečenog kruha i svježeg lista peršina. Naravno da može i bez prepečenih kockica kruha i bez kockica batata, ali sada imamo vremena jer #ostajemdoma. Umjesto svježih začina mogu se koristiti i suhi. Zapravo, može se dodati što imate i može i bez onoga što nemate. Umjesto batata može i krumpir.

image
Berislava Picek/Cropix/

KRUMPIR JE VIŠE OD PIREA

Iako obožavamo pire krumpir, od ove jeftine namirnice može se napraviti puno više. Ispecite ga u pećnici, napravite jednostavan francuski krumpir ili ga ubacite u roladu s porilukom. Jede vam se salata, ali bojite se da vas neće zasititi? Napravite krumpir salatu na malo drugačiji način i još će vam ostati za idući dan.

ROLADA S KRUMPIROM I PORILUKOM

image
Biljana Gaurina/Cropix/Cropix

KRUMPIR SALATA NA DRUGAČIJI NAČIN

image
Berislava Picek/Cropix/

PEČENI KRUMPIR S KUHANIM JAJIMA

image
Marko Miscevic/Cropix/

I RIBA MOŽE BITI JEFTINA

Na kraju, svi oni koje vole ribu, ne trebaju očajavati. Izabrali smo dva jednostavna recepta s jeftinim ribama koje mogu biti itekako ukusne. Srdele i oslić kupite na kvartovskoj ribarnici u količini koja vam je potrebna, a zatim od njih napravite jednostavan ručak s povrćem ili slastan sendvič.

SRDELE S POVRĆEM IZ PEĆNICE

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

SENDVIČ S OSLIĆEM

image
Mario Kucera/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 00:23