Koliko puta ste razmišljali o odlasku na brunch, ali su vas odbile danas prilično visoke cijene za ono što sami smatrate malom količinom hrane? Koliko puta ste pomislili kako je tost s malo avokada i jajem za 10 eura precijenjen i da bolje jelo možete napraviti sami? Naravno, to se nikada zapravo nije dogodilo, već ste svakog puta jednostavno stali u usputnoj pekari i svoja 2 eura uložili u mali burek. Ne brinite, niste jedini, u posljednje vrijeme često čujemo pritužbe na visoke cijene u restoranima i kafićima i, dok sami još uvijek vjerujemo u kvalitetu pripremljenih brunch jela te se s vremena na vrijeme volimo razmaziti kakvim poširanim jajem u kombinaciji s dimljenim lososom ili kremastim hollandaise umakom, daleko češće brunch pripremamo kod kuće. Uglavnom samo za sebe, a kada samo posebno dobro raspoloženi, vikendom oko stola okupljamo ekipu dragih prijatelja, vadimo najljepše zdjelice i tanjure pa u njih serviramo sva čuda koja jedan brunch mora sadržavati.
A ŠTO TO TOČNO ZNAČI BRUNCH?
Brunch je nešto između doručka i ručka, obrok u kojem se kod nas najčešće uživa u kasnijim prijepodnevnim i ranijim poslijepodnevnim satima. To često podrazumijeva period od 11 pa do 14 sati, a ponegdje i dulje. Brunch bismo mogli nazvati i kasnim doručkom ili ranim ručkom.
A što podrazumijeva? Univerzalnog pravila nema, no kod nas se za brunch najčešće poslužuju slatke granola ili zdjelice sa zobenom kašom i voćem, tostevi i sendviči, a najpopularnija jaja ‘na oko‘, omleti i poširana jaja u kombinaciji s hollandaise umakom, dimljenim lososom ili šunkom. Brunch popisu jela ponegdje se dodaju i wafli, palačinke, slane pite, slana i slatka peciva, salate, pladnjevi sa sirevima ili voćem.
Osim hrane, brunch često podrazumijeva i kakav osvježavajući, čak i alkoholni napitak. Najpopularnije su mimose, kombinacija pjenušca i soka od naranče, ali i lagani kokteli poput Huga, koji se radi s vinom, mineralnom vodom i sirupom od bazge, zatim rose limunada, pa čak i mojito. Naravno, nije zabranjeno naručiti niti kavu (ako je niste stigli popiti uz doručak), čaj, cijeđeni sok od naranče, smoothie ili dobru limunadu.
KOKTEL S NARANČOM, A NIJE MIMOSA
KAKO NAPRAVITI BRUNCH KOD KUĆE?
Kada smo definirali pojam bruncha i što sve podrazumijeva, vrijeme je da pravu malu gozbu pripremite sami. U nastavku donosimo nekoliko recepata koji će vam itekako dobro doći, ali i savjete koje vrlo lako možete primijeniti i kod pripreme doručka ili laganog ručka na užurbane dane.
ZA POČETAK, JAJA!
Jaja su apsolutne zvijezde gotovo svakog bruncha. Obožavamo ih pripremljena na različite načine, a posebice poslužena na tostu u kombinaciji s dobrom šunkom i umakom. U tom slučaju, uvijek najradije biramo poširana jaja, a kako ih najjednostavnije napraviti, bez straha da će se pri kuhaju raspasti, saznajte u tekstu koji smo objavili kada smo testirali metodu Anje Maršić, poznatije kao Hungry Anja. Od tada ih ne radimo na niti jedan drugi način i uvijek ispadaju savršeno kuhana.
TRIK ZA SAVRŠENO POŠIRANA JAJA
Osim poširanih, uvijek možete napraviti i jaja pečena na željenoj masnoći, a želite li izbjeći tekući žumanjak, svakako razmislite o pripremi omleta na jedan od pet načina po receptima Slavice Šagolj koje također donosimo u nastavku. Pripremili smo i mali vodič za kuhanje jaja pa, ako brunch radite za veći broj ljudi s različitim ukusom kada su jaja u pitanju, svakako razmislite da ih ubacite u lonac i odjednom skuhate više. Pripazite samo na vrijeme kuhanja i jednostavno ih napravite po guštu svakog gosta za stolom bez previše truda. Plus, tu je još jedan način poširanja za one s nešto više iskustva.
IMA LI BRUNCHA BEZ AVOKADO TOSTA?
Avokado tost nije tost s guacamoleom ili tanko rezanim kriškama avokada. Definicija avokado tosta su hrskavi kruh i usitnjeni avokado na koji se onda dodaju začini po želji. Najosnovniji su sol i papar, a dobra opcija mogu biti i pahuljice čilija, različiti umaci i preljevi poput srirache ili aceta balsamica, ali i svježe povrće, pa čak i slanina. Nije neobično da u restoranu avokado tost dobijete poslužen s prepolovljenim cherry rajčicama, feta sirom, šunkom, ranije spomenutim jajima i lososom.
Stoga, ne postoji univerzalan recept za avokado tost već sve što trebate jest usitniti avokado vilicom, premazati ga po tostiranom kruhu, a zatim slušati sami sebe i nadijenuti ga dodacima po želji. Mi ga, primjerice, volimo s mladim lukom i sitno sjeckanom, slatkom rajčicom.
Osim klasičnog načina, jednostavan dodatak brunchu bit će i hrskavo zapečeni kruh poslužen s tanko rezanim ploškama avokada koje ste samo poprskali s malo limunova soka i začinili po želji. Izgledat će efektno, a bit će i ukusno.
Ono što bismo svakako voljeli dodati jest da je avokado prilično mastan te mu neće biti potrebno dodavati maslac, kiselo vrhnje ili maslinovo ulje.
KAKO NAPRAVITI ONAJ SVILENKASTI ŽUTI UMAK?
Umak koji se najčešće poslužuje uz jaja za brunch nosi naziv hollandaise, najpoznatiji je kao jedan od sastojaka jaja Benedikt i radi se od žumanjaka, maslaca, limunova soka i papra.
Kako biste ga napravili, najprije pripremite 120 grama maslaca, 3 veća žumanjka, jednu žlicu svježeg limunova soka, prstohvat soli i malo papra. Maslac najprije otopite u posudi, neka se stvori pjena, ali nemojte dopustiti da poprimi smeđu boju. Zatim pripremite posudu s vodom, a na nju stavite drugu posudu u kojoj ćete na pari kuhati umak. Gornja posuda ne smije dodirivati vodu. U nju stavite umućene žumanjke i limunov sok i kuhajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje, dodajte otopljeni maslac i nastavite miješati dok ne dobijete umak. Pazite da jaja ne skuhate i da se ne pojave grudice. Pripazite i da umak ne postane prevruć i razdvoji se. Maknite umak s izvora topline, začinite ga soli i paprom i odmah poslužite s jajima.
Naš je savjet da, prije nego što se upustite u pripremu, za svaki slučaj ipak pogledate i koji video recept. Cijela stvar bit će vam daleko jasnija. U nastavku vam, stoga, ostavljamo onaj Jamie Olivera.
AKO IMATE VIŠE VREMENA, NAPRAVITE SLANU PITU
Slane pite idealne su za veća društva, praktične su za pripremu i već samo jedna zadovoljit će veći broj ljudi, posebice ako su ljubitelji klasičnog quichea ili jednostavnije slane galette pite. Osim toga, napraviti možete i mini preokrenute pite od lisnatog tijesta priprema kojih će vam oduzeti 10-ak minuta, a mogu biti odličan finger food i prilagoditi ih možete samo svom ili ukusu svojih gosti.
PREOKRENUTE BRZE PITE OD LISNATOG TIJESTA
ŠTO MI JOŠ TREBA?
Kada već obilazite klupe na tržnici, kupujete najbolji kruh i peciva, tražite domaća jaja i zavirujete na police supermarketa, opskrbite se i dimljenim lososom, koji je uvijek dobar dodatak jelima s jajima, zatim finom šunkom (naša preporuka je odlazak u Salumeriu Mangiju gdje nude stvarno dobru iz Italije) i pršutom, a cijelu stvar uvijek možete začiniti i dobrom burratom. Poslužiti je možete na svježoj salati, uz koju slatku cherry rajčicu, malo cvijeta soli i maslinova ulja.
Ne zaboravite niti zapečeni kruh koji, ako vam toster oduzima previše vremena, možete napraviti i u pećnici. Stari kruh narežite na šnite, poprskajte ga maslinovim uljem, rasporedite po papiru za pečenje i pecite 5-10 minuta na 200 stupnjeva, ovisi koliko želite da bude hrskav. Kada je gotov, natrljajte ga režnjem češnjaka i ubacite u zdjelu za posluživanje.
Slanim jelima možete dodati i pečene breskve ili marelice, grožđe koje se sjajno slaže uz pršut i sir, a uvijek ga možete ubaciti i na kakvu platu za klasičare kojima je za dobar brunch dovoljna i selekcija domaćih narezaka i sireva.
A ŠTO JE S ONIMA KOJI VOLE SLATKI BRUNCH?
Ne brinite, nismo zaboravili na one koji uvijek radije biraju slatke zalogaje. Kada je u pitanju brunch, dobra opcija bit će slatki pohani kruh koji možete poslužiti s javorovim sirupom ili medom, dodajte voće, a u kombinaciju možete ubaciti i čokoladu.
Slatki pohani kruh napravite s mliječnim kruhom. Dobar odabir bit će japanski shokupan koji možete kupiti u zagrebačkoj zanatskoj pekarnici Korica, a kada se dobro natopi mješavinom jaja i mlijeka ili slatkog vrhnja, pecite ga na ulju (ili pomiješajte ulje i maslac), kako bi poprimio finu aromu i zamirisao cijelu kuhinju.
SLATKI POHANI KRUH KAKO GA RADE U ROUGEMARINU
Osim pohanog kruha, dobra opcija bit će i američke ili klasične palačinke, ali i slatki kruh. Zaigrajte se i napravite ga s tikvicama ili mrkvom, dodajte mu kockice čokolade ili omiljeno voće po želji. Biskvit kolači uvijek su hit, posebice ako ostaju sočni i nakon što ih narežte i poslužite. U nastavku donosimo nekoliko naših favorita.
DVA SLATKA KRUHA S BOROVNICAMA
SLATKI KRUH S KIKIRIKIJEM I ČOKOLADOM
Za raskošan slatki dio stola razmislite i o kakvom dobrom sezonskom galetteu, muffinima, košaricama od lisnatog tijesta i sličnim poslasticama.
GALETTE PO RECEPTU JANJE BENIĆ
Granola, zobene pahuljice i slična jela također mogu biti dio vašeg bruncha. Granolu lako možete napraviti i sami, a od zobenih pahuljica možete napraviti kašu ili, još bolje, overnight oats s orašastim maslacima, kokosom ili čokoladom, koje ćete zatim samo staviti na stol i prepustiti gostima da odaberu kombinaciju i okus koji im najbolje odgovara.
KAKO POSTAVITI STOL ZA DOBAR BRUNCH?
I na kraju, kako bi vaš stol izgledao što privlačnije, pažnju vrijedi usmjeriti i na to kako ga postavljate, posebice ako vam u goste dolazi veća ekipa gurmana koje je teško impresionirati. Hranu koju ste pripremili rasporedite u zdjelice i suđe različitih veličina, dodajte i pokoji plići i dublji tanjur u koji ćete staviti svježe voće, a dobra ideja mogu biti i zdjelice s različitim namazima i dipovima kao što su humus i tzatziki, različite paštete i džemovi za slatki dio stola.
Pobrinite se i da je kruh koji poslužujete kvalitetan, a želite li da stol izgleda zbilja bogato, ubacite i koji kroasan, cimet rolicu ili što već pronađete u omiljenoj pekarnici. Osim kruha, više nego dobra opcija bit će i focaccia.
SVE ŠTO TREBATE ZNATI KAKO BISTE NAPRAVILI NAJBOLJU FOCACCIU
Poslužujete li kuhana jaja, ogulite ih i ostavite cijela, a tek poneko prepolovite kako bi na tanjuru izgledalo efektnije. Poširana jaja završite tek pred samu konzumaciju, a isto vrijedi i za pečena jaja.
Ne zaboravite niti na veliki vrč vode i pića po izboru, čaja i kave. Na kraju sve zajedno zaokružite vazom koju ćete ispuniti cvijećem i uživajte u ugodnom društvu, ambijentu i hrani. I ne zaboravite, u nekim dijelovima svijeta brunch može potrajati i do 16 sati poslijepodne, stoga, ne dajte da vas vrijeme ograničava. Vikend je, vrijeme za maksimalno opuštanje, uživanje i - brunch!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....