NAJDETALJNIJI VODIČ

U Zagrebu je počeo Pizza Festival, cijene se kreću od 8 do čak 17 eura, evo što se točno sve nudi

Već prvog dana festivala obišli smo kućice i u nastavku donosimo detaljan vodič

Nakon festivala azijske i istarske kuhinje, na zagrebački Strossmayerov trg vratile su se kućice s pizza pećima i počeo je još jedan Pizza Festival Zagreb. Na 10-ak kućica ovog puta nudi se pizza u različitim varijantama, od napoletane do sicilijane, a osim toga, tu su i jela s tjesteninom i slatki zalogaji.

image
Lucija Ocko/Cropix

Osim već poznatih festivalskih igrača kao što su Pizza Social Club, Picnic Mingle&Fun, Rougemarin i Al Dente, na festivalu se ove godine pojavljuju i neki novi ugostitelji. Pizzerija Re sa zagrebačkog Laništa, zatim Zagyland iz Konjščine, Tutto Passa i Qui Chef on Wheels nova su imena koja se premijerno zagrebačkoj publici predstavljaju malo drugačijim kombinacijama. Primjerice, Zagyland nudi pizzu s kobasicom od konjetine i ždrebećim pršutom (kod njih možete kupiti i samo pola pizze), Qui Chef on Wheels tjesteninu i lazanje, dok Tutto Passa nudi pizzu s pršutom i listovima dinje te s guancialeom i kremom od bundeve.

image
Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix

ZA ONE KOJI UVIJEK BIRAJU NAPOLETANU I MARGHERITU

Najviše pizza koje se nude inspirirane su napoletanskim stilom pa tako, ako volite deblje, pufaste rubove, tanje tijesto u sredini i jednostavne nadjeve kao što su rajčica, mozzarella i bosiljak, nećete pogriješiti ako na kućicama kao što su Pizza Social Club i Pizzerija Re naručite klasičnu margheritu. Koštat će vas između 8 i 10,50 eura, kao i u većini zagrebačkih pizzerija.

DEBELE PIZZE SU UVIJEK HIT

Ispred svake pizze iz pizzerije uvijek radije birate bakinu debelu pizzu? Super, jer na ovom festivalu nude se čak dvije takve opcije. Na kućici ekipe iz RougeMarina nudi se siciliana, koju u RougeMarinu inače već godinama imaju na meniju, i to u šest različitih kombinacija. Tu je Palermo s rajčicom, mozzarellom, artičokama, sušenim rajčicama, ricottom i maslinovim uljem s češnjakom, koju smo isprobali i koja nam je bila baš lijepo aromatična, bogata i slasna, zatim Messina s pancetom i rikulom, Siracusa Bambini na koju dodaju rajčicu, mozzarellu i salame veneto, pa Catania s pistacijom i creme fraiche, Trapani s inćunima, kaparima i lukom, te Siracusa s mozzarellom, salsicciom, medom i čili papričicama. Cijene pizza na RougeMarin kućici kreću se od 10-ak do 12,50 eura.

image
Lucija Ocko/Cropix

Osim RougeMarina, deblje pizze s tijestom iz Bread Cluba nude i na kućici Tutto Passa. Dolaze u nekoliko zanimljivih kombinacija, od kojih smo isprobali pizzu s guancialeom i kremom od bundeve te pizzu s mariniranim tikvicama i ricottom koja je pogodna i za vegetarijance. Osim toga, nude i pizzu s pršutom i dinjom te šunkom i šampinjonima. Pizze će vas ovdje koštati između 9 i 11 eura, a ako ste i inače ljubitelj Bread Clubove pizze, ove bi vam se mogle svidjeti.

image
Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix

OMILJENA KOMBINACIJA: PISTACIJA PLUS MORTADELA

U slučaju da se ubrajate među one koji ne mogu odoljeti jelima s pistacijom, a jedna od omiljenih kombinacija su vam upravo pistacija i mortadela, ponuda na Pizza Festivalu Zagreb ni vas neće razočarati. Probali smo dvije varijante ove pizze i svakako bismo preporučili onu zagrebačke pizzerije Al Dente. Debeli, pomalo hrskavi rubovi, sočno punjenje kojem, osim nabrojana dva sastojka, dodaju još i stracciatellu i sjeckanu pistaciju, lijep su, kremozan i bogat spoj s kojim ne možete previše pogriješiti. Jedini problem mogla bi biti cijena koja iznosi čak visokih 17 eura.

image
Lucija Ocko/Cropix

MALO DRUGAČIJE KOMBINACIJE

Kako smo već ranije spomenuli, neki od ugostitelja ove godine posjetiteljima festivala odlučili su se predstaviti malo drugačijim kombinacijama, a naš favorit među neklasičnim pizzama svakako je parmigiana pizza s kućice Pizza Social Club. Rade je s rajčicom, fior di latte mozzarellom, parmigianom Reganom, grilanim patlidžanima, sušenim rajčicama i bosiljkom, ne štede na nadjevu, patlidžani su lijepo mesnati, ostaju sočni i (začudo, s obzirom na to da im još nije sezona) imaju okusa, a cijela pizza je zasitna i slasna. Pogodna je i za vegetarijance i cijena joj je 8,50 eura.

image
Lucija Ocko/Cropix

Inače, Pizza Social Club ove godine nudi i pizzu Biancu s kremom od tartufa i ricotte, mozzarellom, buđolom, porilukom i tostiranim orasima, Peperoni s čilijem i kobasicom te Pizzaioli s karameliziranim cherry rajčicama i dimljenom šunkom. Sve tri pizze prodaju po cijeni od 9 eura.

image
Lucija Ocko/Cropix

TAMO STE, ALI BAŠ VAM SE I NE JEDE PIZZA

Osim pizze, dakle, nudi se i nekoliko drugih talijanskih jela, za sve one koji se igrom slučaja ovih dana zateknu na Strossmayerovom trgu, a nisu preveliki ljubitelji pizze. Pojesti tako mogu Picnic Mingle and Fun&Poma sendvič s pistacijom i mortadelom, zatim roast beefom i tikvicama, tu je i sendvič s kremom od tartufa, mozzarellom i mortadelom, kruškom i grana Padanom te sendvič s mozzarellom, pestom od bosiljka, mišancom, grana Padano sirom i rajčicama. Isprobali smo ih prošle godine i bili su odlični. Cijene sendviča kreću se između 9 i 9,50 eura i zbilja su veliki, izdašno punjeni i zasitni.

Uz sendviče, na kućici Qui Chef on Wheels nudi se i tjestenina u kolutu od grana Padano sira, zatim tjestenina s rajčicama (koriste svježe orecchiette) i baby lazanje. Isprobali smo cacio e pepe tjesteninu koja je bila prilično dobra, kremasta, bez nepotrebnih dodataka, a dovoljno aromatična. Između pašte i baby lazanje, koje iz nekog razloga poslužuju s velikom količinom vrhnja, uvijek bismo izabrali jednostavniju paštu. Cijene na ovoj kućici kreću se između 9 i 10 eura za glavna jela. Nude i cannole s paškom skutom te rum babu po cijeni od 5,60, odnosno 6 eura.

image
Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix

Uz klasične pizze, valja spomenuti i pizzu frittu, odnosno prženo tijesto punjeno umakom od rajčice, šunkom i sirom, koje se nudi po cijeni od 9 eura. Na Pizza Fritta kućici kupiti možete i Kultura kombuchu, o kojoj smo nedavno pisali.

image
Lucija Ocko/Cropix

ŠTO PITI?

Na kućici Gingle Bells isprobali smo odličan, osvježavajuć, taman dovoljno kiselkast i sladak koktel pod nazivom Basil Smash. Koktele nude i na kućici Picnic Mingle and Fun&Poma, a kao što smo već spomenuli, na kućici Pizza Fritta kupiti možete i odličnu kombuchu.

image
Lucija Ocko/Cropix

NA KRAJU...

Budući da smo festival obišli već prvi dan, tek sat vremena nakon što je otvoren, iznenadila nas je poveća količina ljudi koja se na Strossmayerov trgu u to vrijeme okupila. Bez obzira na cijene koje nisu ništa niže nego u zagrebačkim pizzerijama, što posjetitelji ovakvih festivala često zamjeraju ugostiteljima na kućicama, interesa, čini se, iz godine u godine ima sve više.

image
Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix

Atmosfera je ugodna i opuštena, pizze su slasne, ugostitelji manje-više profesionalni i spremni na (gotovo) sve uvjete, pa pretpostavljamo da će ovo biti još jedan uspješan zagrebački gastro festival. Kada bismo baš morali pronaći zamjerku, svakako bismo voljeli da barem jedna ili dvije kućice na festivalu nude i vegansku varijantu pizze. No, s obzirom na to da su u pitanju već iskusni profesionalci, ako ne konzumirate proizvode životinjskog podrijetla i zateknete se na nekoj od kućica, lijepo zamolite ekipu oko peći da vam naprave jednu klasičnu marinaru, vjerujemo da vas baš nitko ovdje neće odbiti.

I NAJVAŽNIJE - NAŠI FAVORITI

U top tri pizze koje smo na festivalu isprobali, a da nisu klasične margherite, uvrstili bismo Pizza Social Club Parmigianu, zatim Al Dente pizzu s mortadelom i mozzarellom te Rougemarinovu pizzu s artičokama i sušenim rajčicama.

Pizza Festival Zagreb traje od 27. svibnja do 2. lipnja i otvoren je svakog dana od podneva do ponoći, osim subote i nedjelje, kada posjetitelji u pizzi mogu uživati već od 11 sati pa sve do ponoći. Više informacija potražite na službenoj stranici i na društvenim mrežama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 14:20