KONGRES CONPASTA

U Varaždin stižu majstori za spravljanje tjestenine iz cijeloga svijeta kako bi predstavili svoja nacionalna jela

Varaždin je domaćin ovogodišnjeg 14. internacionalnog kongresa tjesteničarstva i gastronomije CONPASTA

Hrvatska nesumnjivo ima bogatu gastronomsku ponudu i tradiciju, u kojoj značajno mjesto zauzima tjestenina, šurlice, rezanci, požiraki, fuži, taškrle, pljukanci... koji su dio bogate kulinarske tradicije.

Varaždin je domaćin ovogodišnjeg 14. internacionalnog kongresa tjesteničarstva i gastronomije CONPASTA, koji će se održati 7. studenog 2023. u Kongresnoj dvorani hotela Turist.

ITALIJA ZEMLJA PARTNER

Ove godine je zemlja partner Italija. Nositelji aktivnosti su Talijanska ambasada u Hrvatskoj i ICE/ITA Institut za vanjsku trgovinu Republike Italije u Zagrebu.

Kongres se sastoji od stručnih predavanja (predavači su stručnjaci Prehrambeno – tehnološkog fakulteta Zagreb, Agronomskog fakulteta Zagreb, te gastronomski stručnjaci, zatim od stručnih radionica s degustacijama jela od tjestenine (PASTA FESTA), a od strane hrvatskih i inozemnih kuhara. (sudjeluju kuhari iz Japana, Australije, Italije, Izraela, Armenije, te iz Hrvatske. Oni će na work - shopovima predstavljati svoja nacionalna jela koja će besplatno degustirati sudionici kongresa.

Iz Napulja dolazi ekipa od pet vrsnih kuhara iz škole "Ancel Keys" iz Castelnuovo Cilento (Campania) pa će sudionici moći kušati vrhunska jela talijanske tjesteničarske škole. Japanska kuharica iz Sappora (otok Hokkaido) Maki Nagayoshi, o kojoj smo već pisali, pripremit će dva japanska tradicijska jela, a s posebnim zanimanjem se očekuje promocija i hrvatska premijera armenske pizze (ova pizza nema nikakve povezanosti s talijanskom pizzom) koju će pripremiti Izraelac Sarkis Yacoubian iz Tel Aviva. Diljem Australije, a i u mnogim restoranima svijeta popularna je tjestenina s vegemite umakom koji će predstaviti australska kuharica Snježana Bošnjak iz Melbourna iz savezne države Victoria. Sva jela će se moći degustirati.

DEGUSTACIJA DOMAĆIH TJESTENINA

- Organizator je želio poseban naglasak dati i domaćim jelima s tjesteninom pa će sudionike svakako oduševiti stara jela iz Varaždinske i Koprivničko – križevačke županije! – ističe Stjepan Odobašić, direktor Novinske kuće Robinson iz Zagreba. Udruga žena Vidovec će pripremiti tjestenine sa zeljem, izvorne maruševečke makarune će spravljati Udruga žena Maruša iz Maruševca, slijedi promocija tjestenine s kosanom masti i grandir marša od strane Udruge žena Preslica Sračinec, te lepoglavski, domaći rezanci s domaćim sirom i vrhnjem koje će pripremiti članice Udruge Lepoglavski pušlek iz Lepoglave. Hrvatska je konačno prije dva mjeseca dobila prvu zaštitu hrvatske tjestenine a to su požiraki, koje će u svatovskoj juhi s jetrenim knedlima pripremiti članice Udruge žena općine Đelekovec. Budući da tjestenine ne mogu bez gljiva za to će se pobrinuti članice Udruge žena iz Vinice Koprivnica koje godinama čuvaju svoju gastronomsku tajnu, kako pripremiti najbolji umak od gljiva za tjesteninu. Posebnu degustaciju imat će poznata karlovačka tvrtka Žitoproizvod d.d., a voditelj će biti Marin Pozder iz hotela Turist, javljaju organizatori.

- Koprivnička Podravka kao višegodišnji suradnik Conpaste dovodi nam renesansnog i kraljevskog kuhara Zlatka Sedlanića iz Službe podrške prodaje koji će pripremiti nekoliko jela po renesansnim recepturama!- dodaje Odobašić. U sklopu Conpaste će se održati natjecanja učenika srednjih kuharskih škola iz Hrvatske. Suorganizator natjecanja je Gospodarska škola Varaždin. Predsjednik stručnog žirija je Miroslav Dolovčak, predsjednik Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza.

JOŠ UVIJEK UVOZIMO 50 POSTO TJESTENINE

Navode u kako tjesteničarska branša u Hrvatskoj bilježi zanimljive rezultate u posljednjih 20 godina. Dio njih je pozitivan, a dio nije. Od onih pozitivnih spomenuli navode podatak da se u tom razdoblju potrošnja tjestenine gotovo udvostručila, s prijašnjih 3,9 kilograma po glavi stanovnika na 7,3 kilograma. Hrvati godišnje konzumiraju blizu 40.000 tona tjestenine, a potrošnja bilježi daljnji trend porasta. To je još uvijek premalo u odnosu na razvijene europske zemlje, a dovoljno je reći samo da naši susjedi Slovenci godišnje konzumiraju tri puta više tjestenine nego mi Hrvati. U spomenutom razdoblju došlo je je također do bitnih pomaka u proizvodnji domaće tjestenine. Od nekadašnjih 6.500 tona proizvodnih tona godišnje (podatak iz 2000. godine) Hrvatska je napravila znatan iskorak pa danas proizvodi 20.000 tona. Proizvodnjom tjestenine u Hrvatskoj uz nekoliko većih proizvođača, bave se uglavnom mali i srednji poduzetnici i svojim primjerom pokazuju svoju važnost i srčanost. U posljednjih nekoliko godina isprofiliralo se nekoliko značajnijih proizvođača koji su primjenjujući nova tehnološka iskustva znatno povećali proizvodnju pa čak započeli izvoziti tjesteninu na europsko tržište i tržište zemalja ex Jugoslavije. Kreću izvozni poslovi i za arapske zemlje uz obavezno dobivanje halal certifikata. Ohrabruje proširenje proizvodnih kapaciteta koji će uskoro započeti raditi za cca. 10.000 tona.

No unatoč tome još uvijek je postotak uvoza tjestenine u Hrvatsku izuzetno visok, a iznosi 60 %. Iako je taj postotak svojevremeno iznosio čak 80 % a i više, ipak je došlo do značajnih pomaka i smanjivanja uvoza. Trend uvoza i dalje se smanjuje, no usporedimo li podatak da Mađari godišnje uvoze samo 7 % tjestenine, Austrija 14 %, onda je očito da je hrvatska tjesteničarska branša još uvijek nedovoljno agilna. U konačnici stoji pred velikim izazovom te mora dati odgovor na pitanje; tko će zadovoljiti intezivan rast potrošnje tjestenine? Kako razviti domaće potencijale i suvereno parirati uvoznoj tjestenini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2024 07:42