PLAN ZA VIKEND

Tržnice su u ovo doba prekrasne, obilazimo ih i kuhamo sezonski! Radimo bučnicu, juhu i pizzu od gljiva i tortu od kestena

Tržnice u ovo doba godine zbilja jesu prekrasne, stoga nemojte propustiti obići ih pa od plodova koje ste kupili napravite omiljena sezonska jela

Naši vikend planovi gotovo uvijek uključuju jutarnji obilazak tržnice, a posebice u ovo doba, kada se klupe šarene od sezonskih plodova i cijeli dojam je još ljepši. Iako je ljeto završilo i više nema rajčica, krastavaca i tikvica, tu su omiljene buče različitih boja i veličina, kesteni, gljive, zeleno lisnato povrće i hrskave salate. Zato, ako još niste osmislili plan za vikend, na listu zadataka (ili užitaka?), dodajte obilazak kvartovske tržnice, opskrbite se plodovima pa se vratite u svoju kuhinju i bacite se pripremu nekih od omiljenih sezonskih jela.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Privatna Arhiva/

BEZ BUČNICE NEMA JESENI

Kada bismo morali navesti jednu poslasticu koju u jesen posebno volimo, bila bi to bučnica. Iako dobro znamo da svatko ima svoj provjereni recept za najbolju verziju bučnice, mi vam u nastavku ostavljamo onaj koji smo dobili u pekari Kuraž, u čije poslovnice i inače volimo svratiti po komad dobre, hrskave izvana, a sočne iznutra štrudle sa sirom i bučom.

KORAK PO KORAK: RECEPT ZA BUČNICU

image
Berislava Picek/Cropix

JUHA OD GLJIVA I PIZZA KAKVU BAŠ VOLIMO

Dobra juha od gljiva može biti poput najtoplijeg zagrljaja, zagrijati iznutra i izvana, pa je stoga obilazak tržnice idealna prilika da se opskrbite šumskim plodovima i skuhate zdjelu divne, kremaste juhe koju uvijek možete poslužiti s komadićima tostiranog kruha ili, još bolje, uz pizzu od sunčanica. Kada smo prvi put isprobali ovaj recept, gotovo da smo i zaboravili na pohane sunčanice, dotadašnji omiljeni način pripreme tih velikih, lijepih gljiva, i kad stigne jesen, često mu se i rado vraćamo. Recepte za juhu i pizzu ostavljamo u nastavku.

NAJBOLJA JUHA OD GLJIVA

image
Marko Miščević/Cropix/

PIZZA OD SUNČANICA

image
Berislava Picek/

KESTENI KAO OMILJENI DESERT

Iako su nam često tek pečeni ili kuhani kesteni dovoljan desert sami za sebe, ovog puta odlučili smo otići korak dalje i napraviti finu, kremastu tortu po receptu Slavice Šagolj. U pitanju je, zapravo, baš dobar spoj kestena i čokolade, a želite li sve podići na razinu više, tortu uvijek možete upotpuniti i malim kolačićima od vanilije pa ih ukrasiti čokoladom i kesten pireom. Ako tortu radite, onako, ‘za po doma‘, taj dio možete i preskočiti pa ubrzati cijeli proces. Recept ostavljamo u nastavku.

TORTA OD KESTENA

image
Mario Kucera/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2024 07:42