"A DI SU? OĐE, OĐE"

Svi pričaju o fritulama ekipe sa zagrebačke tržnice! Teško je odlučiti koja od dvije varijante je bolja, imamo i recept

Iako je klasika uvijek klasika, ekipa Dubrovčana uspjela je preokrenuti stvar i natjerala Zagrepčane da njihove slane fritule požele jesti svaki dan, usred ljeta i usred jeseni, najbolje nakon obilaska placa i uz čašu dalmatinskog vina. Pa, ako to nije uspjeh...

Dvije godine zaredom kućica Ođe, ođe bila je totalni hit zagrebačkog Adventa, ponajviše zbog ribljih i fritula s maslinama za koje se stajalo u dugačkim redovima. Onda su shvatili da ima tu nešto više od jednokratnog interesa posjetitelja pa su odlučili otići korak dalje. Danas su idejni začetnici, Romano Nikolić i Pavla Miličić, vlasnici malog, simpatičnog bistroa na zagrebačkoj trešnjevačkoj tržnici gdje, među ostalim, nude baš te svoje toliko slavne fritule.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Ođe, ođe je tako u vrlo kratkom roku zarobio srca posjetitelja jedne od najpopularnijih tržnica u gradu i slasni zalogaji još su jednom postali glavna tema razgovora, kako među prodavačima za klupama tako i među gostima koji upravo zahvaljujući ovoj ekipi i njihovim fritulama sada, umjesto supermarketa, obilaze plac, kupuju bolje i pametnije. Dakle, dva u jedan.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Uostalom, na primjeru Dolca i redova koji se stvaraju ispred tamošnjih lokala već smo se uvjerili da tržnicama ovakva mjesta baš nedostaju, pa nas posebno veseli što odsad imamo gdje pojesti i popiti čašu vina nakon što obavimo nabavu vikendom. Ođe, ođe na Trešnjevci nam je, dakle, totalni hit!

Fritule s maslinama

Trebat će vama:

200 g glatkog brašna

100 g oštrog brašna

2,5 dl jogurta

1 prašak za pecivo

2 jaja

rakija od ruže (rozulin)

1 dl mineralne

velika žlica ricotte ili sirnog namaza

sol i papar

100 g nasjeckanih crnih i zelenih maslina

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke. Zagrijte ulje. Napravite kuglice s dvije žlice umočene u ulje i pržite na 170 stupnjeva nekoliko minuta dok ne poprime zlatnožutu boju. Poslužite uz čašu vina, najbolje pošipa, grka, malvazije...

image
Berislava Picek/Cropix/Vesna Veselić/

U novom broju magazina, koji je sada na kioscima, pozabavili smo se fermentacijom, ali i brojnim drugim temama. Prepun je recepata, dobrih priča, savjeta i preporuka. Također, magazin Dobra hrana od sada dostupan i putem Hanza Media webshopa. Jednostavno, brzo i praktično, naručite svoj omiljeni magazin i preuzmite u odabranom paketomatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2025 06:26