Na sam spomen kamenica vrlo vjerojatno vam se gotovo trenutačno pred očima pojavljuje slika otvorene sirove školjke čije se meso pokapa s malo limunova soka. Slijedi famozan zalogaj kamenice koji se obično zalijeva nekim dobro ohlađenim pjenušcem ili, ako je sreće, šampanjcem. Nakon što ste taj postupak ponovili nekoliko desetaka puta, vrlo vjerojatno se gubi svaka slika. Što god radili s kamenicama, imperativ je svježina. Gdje god ih kupovali, to je prvo što morate provjeriti. Školjka mora biti čvrsto zatvorena i mirisati po moru.
Gdje kupiti kamenice?
Oni koji žive u Zagrebu, mogu kamenice povremeno naći u boljim supermarketima poput Interspara u Branimirovoj ulici ili SuperKonzumu na Radničkoj cesti. Ponekad, kamenice drže i u Metrou. Oni koji redovito kupuju na ribarnici mogu pitati prodavače za dodatna mjesta na tržnici koja dobivaju ove famozne školjke. Ako idete put Pelješca, najbolje kamenice smo kušali kod braće Lazić koji se nalaze u mjestu Brijesta na Pelješcu. Riječ je o trećoj generaciji školjkara, a njihove kamenice doista su nešto posebno. Očito im ondje odgovara položaj, a dotok vode iz Neretve pogoduje stvaranju algi kojima se školjke hrane. Nemate puno mjesta na svijetu gdje možete jesti školjke direktno iz mora bez prethodne purifikacije pa je pravi blagoslov da je u tome moguće uživati kod Lazića. Ako idete put Istre, najbolje ih je kupiti u Limskom zaljevu. Uzgajalište Istrida djeluje gotovo 20 godina i ondje možete kupiti prvoklasne školjke, a kontakte možete potražiti na njihovoj službenoj stranici ili na društvenim mrežama.
Gdje ih pojesti?
U Zagrebu provjereno dobra mjesta za kamenice su Restoran Tač i Cheese bar koji ih obično služi subotom, ali dobro je pitati unaprijed jer vam se možda posreći i drugim danima. Najpoznatiji restorani za uživanje u kamenicama su oni grupacije Bota Šare koji osim u Zagrebu imaju svoje lokale u Malom Stonu, Dubrovniku i Splitu. Ako ste u Istri, naša je preporuka rezervacija stola u restoranu Viking koji se nalazi u Limskom kanalu.
Jesu li kamenice svježe?
Ako ste u dvojbi oko toga jesu li kamenice koje želite kupiti u ribarnici svježe ili ne, obratite pozornost na to jesu li školjke već otvorene. Ako jesu, nemojte ih kupiti. Svježe kamenice mirisat će po moru, a u slučaju da su pokvarene, jak miris će vam odmah to otkriti.
Kad ih je najbolje jesti?
Kamenice je najbolje jesti u danima oko blagdana sv. Josipa, 19. ožujka, jer im je tada meso najizdašnije. Dakle, nemojte propuštati - sada!
Kako ih otvoriti?
Trebat će vam nož za kamenice, mi smo ga pronašli u trgovini Sol i papar, a znaju ga imati i u poslovnicama Metroa. Ako ste amater u otvaranju školjaka, neće vam pomoći savjet "to je prejednostavno" kad ste vi uništili prethodnih pet kamenica i doslovno smlavili ljušturu (prošli smo isti put...) Popijte čašu dobrog pjenušca i odgledajte ovaj video koji traje manje od 2 minute (nama je pomogao). Sretno!
Kako ih poslužiti?
Svježe kamenice poslužuju se na ledu i to po šest ili dvanaest komada. Prema malostonskoj tradiciji kamenice se slažu u lepezastom obliku riblje ljuske čime se imitira priroda, a jedu se od prvog i najšireg reda prema zadnjem.
Jela s kamenicama
Iako je najpoznatije jelo sirovih kamenica s limunom, velikim obožavateljima preporučujemo monografiju Joan Reardon pod nazivom “Oysters”. Ondje ćete naći gotovo dvije stotine recepata za kamenice, od sorbeta do juhe, kamenica u aspiku, punjenih ljutikom, sarmica od kamenica u špinatu, mariniranih senfom, pripremljenih u tempuri i slično. U hrvatskim restoranima ponekad ćete naići na juhu od kamenica ili pohane, a mogu se pohati na bečki ili pariški način. Znaju se naći i pečene na žaru prelivene s malo maslinova ulja.
Za one koji žele znati više...
Matija Bregeš, chef zagrebačkog restorana Baltazar, svojevremeno je osmislio cijeli meni s kamenicama od predjela do deserta samo za čitatelje Dobre hrane.
Sirove kamenice s dashijem i bučom
Favorit Dobre hrane: Sirove kamenice u umaku od mlaćenice
Za ambiciozne: Poširane kamenice s kremom od celera i porilukom
Rižoto s kamenicama, dashijem i morskom šparogom
Desert: Slatke kamenice s kvasinom i medenim krekerom
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....