VINSKI FORTE

Što piju hrvatski vinari? Najponosniji su na ova vina koja nose na nedjeljne ručkove i druženja

 Privatna Arhiva/
Bili smo na Vinart Grand Tastingu, jednom od najvažnijih vinskih događanja u zemlji. Ovo je 10 vina na koje su vinari najponosniji

Prošlog vikenda u zagrebačkoj Laubi održan je Vinart Grand Tasting, jedan od najvažnijih vinskih sajmova u Hrvatskoj. Dok smo obilazili štandove, isprobavali što nude ponajbolji vinari, zatražili smo ih da nam izdvoje vlastitog vinskog favorita. Na našem popisu našle su se tako malvazija, pokoji sauvignon, sasvim posebni pjenušci te graševina koju od sada, uvijek nosimo na nedjeljni ručak. Sva vina ističu se vrlo posebnim pričama.

VERALDA

XTRIAN BRUT

"U pitanju je naš prvi pjenušac od terana, to je bila baš prava mala revolucija za nas kada smo ga 2011. prvi puta napravili. Takvo što tada još nije postojalo, a mi smo uspjeli dobiti voćan, versatilan pjenušac koji i danas obožavamo. Uz što bismo ga poslužili? Slaže se uz puno toga, može biti dobar aperitiv, voli školjke, škampe i meso, ali mi ga volimo popiti i nakon berbe, kada se na fešti okreće odojak", ispričala nam je Olga Visintin iz istarske vinarije Veralda. Xtrian Brut možete potražiti u Vrutku, Vivatu, drži ga i Spar, a kupiti ga možete i u samoj vinariji.

KOLARIĆ

PINOT GRIGIO 2021.

"Svježe, lagano vino koje ide uz sve. Možete ga poslužiti uz nedjeljni ručak, a možete i uz neobavezno druženje i nareske. Jako je pitak i svi ga baš vole", rekli su nam iz vinarije Kolarić opisujući svoj Pinot Grigio. Dodali su kako se vino može kupiti u galeriji vina MIVA, nude ga i pojedini restorani, a pronaći ga možete i u Intersparu ili njihovoj vinariji. Kad ste već tamo, svakako isprobajte i njihov pjenušavi Coletti Cat nat. Lagan i osvježavajuć kao stvoren za nadolazeće toplije dane.

JAKOB

JAKOB MATI PJENUŠAC

"Iako se iznimno ponosimo svojim syrahom. Ovog puta bismo istaknuli naš Jakob Mati pjenušac. Obožavamo ga ponuditi ekipi koja dolazi na večeru, super je uz sireve i nareske kao uvod u druženje i vole ga čak i oni koji ne vole pjenušce", ispričali su nam na štandu vinarije Jakob. Njihov pjenušac, ali i druga vina možete nabaviti u Vrutku, Vintesi i kod njih u vinariji.

image
Privatna Arhiva/

BIRIN

DEBIT

"Naš forte su bijela, svježa vina. Teško je odlučiti se za jednog favorita, ali izdvojili bismo naš debit koji se odlično slaže uz carpaccio i salate. Maraština je ozbiljnija, ali ne prekriva hranu, dobro prati meso i ozbiljnija jela", rekli su nam iz vinarije Birin. Njihova vina možete kupiti u vinariji te u galeriji vina MIVA i na službenoj stranici vinarije.

CMREČNJAK

SAUVIGNON 2021.

"Međimurje je poznato po sauvignonima, a ovako dobar nismo imali već nekoliko godina. Ima sve, osjeti se bazga, zelena paprika, netko osjeti i koprivu... Ma to nam je definitivno najbolje vino ove godine", rekli su nam na štandu međimurske vinarije Cmrečnjak. Dodali su i kako se njihov sauvignon sjajno slaže uz laganije tjestenine, bijelim mesom i proljetnim jelima s, primjerice, šparogama. Vino možete nabaviti u Vrutku, ima ih i ROTO ili pak se zaputiti na izlet u zeleno Međimurje.

KOPJAR

RAJNSKI RIZLING

"Najponosniji smo svakako na naš rajnski rizling, naše najnagrađivanije vino po kojem smo i najpoznatiji. Donosi dobar balans između prirodnih kiselina i neprovrelog sladora i dobra je opcija uz ribu, ali i bijelo i crveno meso", rekli su nam iz vinarije Kopjar i pozvali zainteresirane na kušanje u njihovu kušaonicu. Detalje možete potražiti ovdje.

image
Privatna Arhiva/

ROSSI

MALVAZIJA TEMPLARA

"Najponosniji smo na našu malvaziju, od toga sve počinje. Malvazija Templara je posebnost našeg brenda, dio tog vina dolazi iz vinograda starog 60 godina i smatramo to dijelom povijesti. U pitanju je vino dobiveno od selektiranog grožđa, odležavano 7-8 mjeseci i vino koje na tržište tek izlazi. Naša vina inače možete pronaći u supermarketima, ali ovo je dostupno samo kod nas u vinariji", rekli su nam iz vinarije Rossi pa dodali kako se za Templaru isplati otputovati u Istru. Najbolje se slaže uz dobar riblji ručak.

ADŽIĆ

GRAŠEVINA

"Od graševine živimo, ona nam je 80% proizvodnje i zato smo odlučili napraviti i limitirano izdanje koje je malo drugačije od graševine na koju smo navikli. Koristimo prirodne kvasce pa smo tako i ovog puta prirodnom fermentacijom dobili stvarno nešto posebno. Ova graševina stvorena je za nedjeljni ručak i odlično se slaže uz patku s mlincima i medom, jela od bijelog mesa, ali i ona nešto konkretnija", izjavili su iz vinarije Adžić.

BIRE

GRK DEFORA

"Najpoznatiji smo po Grku, on je naša perjanica i volimo ga preporučiti uz ribu na crveno i rakove. Moram istaknuti našu Deforu, odležano vino iz 2019. godine koje tek sada nudimo i koje je kompleksno i razvijeno vino“, rekli su nam iz vinarije Bire. Deforu drže MIVA, Vinoteka...

image
Privatna Arhiva/

VOŠTINIĆ KLASNIĆ

ŠKRLET UNIKAT 2021.

"Drugačije, lepršavo, mineralno, predikatno vino napravljeno od sasvim zrelih, malo posušenih bobica koje daju poseban okus. Mi ga volimo uz bijelo meso i riječnu ribu", opisali su nam svoj škrlet Unikat iz 2021. godine iz Vinarije Voštinić Klasnić. Dodali su i kako je u pitanju kasnija berba pa tako vino tek dolazi na police, a naša preporuka je svakako da zavirite i u ostatak ponude ove inovativne vinarije te se, ako ste u prilici, svakako zaputite i do Graberja Ivanićkog, gdje je sama vinarija smještena.

VINA DVANAJŠČAK KOZOL

PUŠIPEL PRESTIGE 2019.

"Suh, odležan godinu dana u akaciji, ovaj pušipel je iskorak od klasike. Dobili smo ga od mjesec dana presušenog bobica i samo vino je svježe i uzbudljivo, baš posebno", rekla nam je Tea Dvanajščak Vuković. Ona ga, kako nam je otkrila, najradije poslužuje uz meso kao što je biftek ili ramstek, a dobro se slaže i s povrćem. Kupiti se može u Vivatu, vinoteci Bornstein, u vinariji...

image
Privatna Arhiva/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:02