Protekle godine u hrvatskim smo restoranima jeli neka od jela koja ćemo pamtiti još dugo i uživali u atmosferi mjesta koja rado preporučujemo. Najboljima ove godine dodijelili smo i nagrade u sklopu naše dodjele Dobri restorani, a u nastavku ostavljamo popis mjesta koja su nam ostala u posebno dobrom sjećanju i koje jedva čekamo posjetiti ponovno. Listu smo podijelili na bistroe i tradicionalne, pristupačnije restorane i restorane visoke kuhinje, kako biste se lakše snašli i na svoju wish listu dodali ona koja u 2025. godini obavezno morate posjetiti.
RESTORANI ZA DRUŽENJE S EKIPOM I SVE DRUGE POSEBNE, A OPUŠTENE PRILIKE
Među omiljene restorane koje smo protekle godine posjetili i gdje smo jeli najbolju hranu svakako ubrajamo nekoliko zagrebačkih favorita. Tu je tako Bekal, koji se nalazi na Trešnjevci, i koji vodi Marko Turković, a gdje ćete doživjeti potpuno drugačiju atmosferu i istu takvu hranu. Otkad je otvoren, Bekal predstavlja lijepo osvježenje i jedno je od zabavnijih mjesta općenito na domaćoj gastro sceni. U Bekalu se jela pripremaju isključivo na vatri, ali u pitanju nipošto nije klasična pečenjara, jer ono što Turković stvara ovdje, nećete pronaći ni u jednom drugom restoranu u gradu.
Jednako zabavno iskustvo čeka vas na tek nekoliko drugih adresa u gradu. Jedno od njih je taqueria Cato, gdje smo nedavno jeli odličnu hranu i uživali u istoj takvoj atmosferi. Cato je mjesto koje gostima nudi jedinstveno iskustvo, ali i jela. Nigdje u gradu ne možete pojesti tacose kakve rade u Catu i u pitanju je jedno od onih mjesta koje, jednom kada ga posjetite, pamtite još dugo.
Dobro smo prije nekoliko mjeseci jeli i u Sopalu, restoranu u zagrebačkoj Teslinoj ulici, koji je poznat po zabavnoj hrani stvorenoj za dijeljenje, a gdje su nedavno u ponudu uveli i ručak. Da su jela koja nude za večeru dobra, znali smo i prije, ali njihov ručak osvojio nas je na prvi zalogaj. Jednostavna jela poput lešade, pohanog piceka i pire krumpira napravljena su tako da istovremeno podsjećaju na maminu kuhinju, ali na razini više, sa Sopalovim i potpisom uvijek maštovite chefice Katarine Vrenc.
Odličan ručak kojeg se i danas rado sjetimo i koji često spominjemo jeli smo u još jednom restoranu u zagrebačkoj Teslinoj ulici - Vinodolu. Još dugo nećemo zaboraviti rajčice s bademima i ceviche od brancina s lubenicom i, iako je klasika ovdje uvijek provjereno dobar izbor, toplo preporučujemo da isprobate i jela s njihovog tjednog menija, jer upravo tamo ćete pronaći kombinacije u kojima kreativnost chefa Kristijana Godinića najljepše dolazi do izražaja.
Ovu listu ne možemo završiti, a da ne spomenemo Mali bar, koji je jedan od naših vječnih favorita, gdje uvijek jedemo baš dobru, slasnu hranu i kojem se uvijek rado vraćamo. Mali bar je također najčešća preporuka koju dajemo onima koji nas to traže, jer je malo onih koji na njihovom meniju neće pronaći barem jedno jelo po svom guštu.
Još jedan zicer među zagrebačkom ponudom je i Sol tapas na hrvatski Mate Jankovića. Svakim novim menijem u Soli se jede sve bolje, a kako se timu u kuhinji, koji vodi Marko Jantolek, nedavno priključila i slastičarka Petra Jelenić, cijela stvar postala je još malo ozbiljnija i bolja. Ako tražite mjesto na koje ćete odvesti prijatelje koje dugo niste vidjeli, neka Sol bude jedan od vaših prvih izbora.
Među najbolje restorane koje smo ove godine posjetili ubrajamo i Visiani, chefa Grge Bačelića, koji se nalazi u Šibeniku i jedno je od najuzbudljivijih mjesta na kojima smo u ljetnim mjesecima uživali u odličnoj hrani. Bačelić kuha razigrano, jela su mu pamtljiva i upravo je zato Visianiju i pripala nagrada za jedan od najboljih urbano-kreativnih restorana godine u sklopu dodjele nagrada Dobri restorani.
Za one koji više vole dobru ribu, znaju i da ne postoji puno mjesta koja se mogu mjeriti s ponudom i cijenama u Rivici na Krku. Najbolje od svega, tu konstantu drže već 90 godina i ne planiraju uskoro stati. Rivica je pravi primjer kako se od dobrih, svježih namirnica može pripremiti jednostavna, ali vrhunska hrana. I naravno, mjesto kojemu se, uvijek kada se nađemo u blizini, vrlo rado vraćamo.
Nađete li se, pak, na drugom kraju zemlje, u Osijeku, nikako nemojte propustiti posjetiti LULU Fusion Bistro, vlasnika i chefa kuhinje Marka Alilovića. Ovo mjesto otvoreno je 2023. godine i od tada, govorimo iz osobnog i iskustva onih gurmana kojima vjerujemo, ovdje se kuha odlična hrana. Azijska kuhinja kakvu Osijek još nije imao i koncept koji za tamošnju gastronomsku scenu predstavlja lijepo osvježenje.
Na listu dodajemo i još jedan tradicionalni restoran gdje smo jeli dobru hranu, a uz to i uživali u lijepom ambijentu. U pitanju je međimurska Mala Hiža, smještena tek 10-ak minuta vožnje od Čakovca, gdje se uživa u tradicionalnim jelima upakiranim u malo drugačiju formu. Njihove štrudlice, koje prilagođavaju sezonskom povrću, morate probati, mesna jela su im isto odlična, a nemojte preskočiti niti međimursku gibanicu i sladoled s bučinim uljem.
Konoba Morgan, kojoj je na ovogodišnjoj dodjeli nagrada Dobri restorani pripalo drugo mjesto u kategoriji tradicionalnih restorana, nalazi se u Brtonigli i također je jedno od mjesta gdje smo prošle godine uživali u više nego odličnoj hrani. Ovdje iznimno dobro pripremaju jela od divljači pa, ako ste fan, svakako ih stavite na listu mjesta koja ćete u ovoj godini posjetiti.
A negdje na granici između opuštenog restorana i restorana visoke kuhinje, nalazi se i Zijavica. Mošćenička Draga, malo mjesto na Kvarneru, postalo je hit velikim dijelom zahvaljujući kuhinji Stivena Vunića, a kako i ne bi kada se ovdje kuha stvarno dobra hrana, atmosfera je toliko ugodna da se želite zadržati što dulje, a usluga uvijek na visokoj razini. Ako ste u blizini, u Zijavici obavezno stanite i počastite se dobrim ručkom ili večerom.
RESTORANI ZA POSEBNE PRILIKE I VELIKE GURMANE
Najljepša iskustva, složili smo se u redakciji Dobre hrane, ove godine doživjeli smo u restoranu Korak na Plešivici. Obiteljski restoran mjesto je na kojem se, dok uživate u fantastičnoj hrani chefa Bernarda Koraka i promatrate prekrasnu Plešivicu kroz staklene stijene restorana, osjećate ugodno i toplo, ali i zbilja posebno. Ako volite dobru hranu, posebno cijenite fokus na mikro sezonalna jela i općenito uživate u jelima visoke kuhinje, posjet restoranu Korak je obavezan.
U fantastičnoj hrani uživali smo prošle godine i u zagrebačkom Navu chefa Tvrtka Šakote. Smješteno u Masarykovoj ulici, Nav je mjesto gdje od samog početka dobivate drugačiju uslugu i hranu. Šakota se kod pripreme svojih jela fokusira na mikro sezonu, koristi najbolje namirnice do kojih može doći, a zatim od voća ili povrća koje ste do tada možda smatrali bazičnima, napravi jelo koje ćete pamtiti još dugo.
Jedno od mjesta gdje smo se prošle godine osjećali maženo, paženo, a istovremeno prilično ekskluzivno je i rovinjski Cap Aureo. Kuhinja pod vodstvom chefa Jeffreyja Velle ovdje izbacuje sjajna jela, što je i za očekivati, kada uz njega, u Cap Aureu kuhaju i imena kao što su Maša Salopek i Eugen Žinić. Cap Aureo je poseban restoran za posebne prilike i mjesto koje će vam uvijek prvo pasti napamet kada netko u društvu spomene restoran s vrhunskom hranom i uslugom.
Ako tražite mjesto na moru gdje ćete uživati u provjereno finoj hrani, ali i prekrasnom ambijentu, murterska konoba Boba mogla bi biti pun pogodak. Chef Vjeko Bašić igra se tradicijom i lokalnim namirnicama, ali ih pretvara u neku potpuno drugačiju priču, svaki puta podignutu za razinu više. Konoba Boba zicer je s kojim jednostavno nema greške.
Nikako ne smijemo preskočiti niti zagrebački ManO2, gdje chef Hrvoje Kroflin svake godine kuha sve bolje, inovativnije i uzbuljivije. ManO2 općenito je jedan od najboljih restorana u zemlji i odličan odabir za sve one koji žele doživjeti nešto drugačije, isprobati jela pripremljena na novi način, a posebno za one koje zanima gastronomija i vole istraživati tehnike. Upravo takvi nakon večere u ManO2 imat će se čime baviti idućih nekoliko dana. Vrijedi spomenuti i Kroflinov tim, među kojim posebno ističemo Niku Čavlović, slastičarku čija je strast prema slatkom zbilja velika, koja neprestano istražuje i stvara sve bolje i jače, što se itekako vidi na njezinim tanjurima. Naime, toliko su dobri da nas svaki desert koji u ManO2 isprobamo jednostavno ostavi bez riječi.
U divnim, svježim i drugačijim jelima ove smo godine uživali i u Dubravkinom putu. Tamošnja kuhinja pod vodstvom chefa Tibora Valinčića radi odličan posao pa tako njihovu rajčicu s grilla, pašku janjetinu s kremom od kulena i fantastične deserte ni danas, nekoliko mjeseci nakon što smo Dubravkin put posjetili, ne možemo zaboraviti.
Među morskim favoritima moramo izdvojiti splitski Dvor chefa Hrvoja Zirojevića. Koliko god puta smo posjetili ovo mjesto, baš nikada nismo izašli razočarani, a isto nam iznova potvrđuju i naši prijatelji i poznanici, redom veliki gurmani i gastronomski znalci. Zirojević je jedan od rijetkih chefova koji kao da jednostavno ne mogu pogriješiti, koji imaju veliko znanje i čiju je kuhinju tako lako zavoljeti.
Još jedan takav chef je i Rudolf Štefan iz šibenskog Pelegrinija, pa nije ni čudno da su njegova kuhinja i restoran već godinama pri vrhu svih lista na kojima se spominju vrhunski hrvatski restorani. Večera u Pelegriniju, najkraće moguće rečeno, nezaboravno je iskustvo. I osim sjajne hrane, vinska lista ovdje je odlična.
U lošinjskom Matsunokiju prošle smo godine uživali u odličnoj kombinaciji azijske i mediteranske kuhinje pa i ovaj restoran svakako zaslužuje svoje mjesto na našoj listi. Svako jelo koje smo ovdje kušali bilo je dobro promišljeno i impresivno prezentirano, a uslužno, dobro educirano osoblje i sjajna ravnoteža između ponude hrane i pića, osobito vina, svakako su doživljaj koji vrijedi doživjeti, a zatim i ponoviti.
Još jedan morski favorit iz prošle godine nam je i 7 seas by Matija Bogdan, gdje smo svojevremeno uživali u odličnim sljedovima već prepoznatljivih Bogdanovih tanjura i top usluzi. Dobro je dodati i da se 7 seas by Matija Bogdan nalazi na dvije adrese, u sklopu Aminessovih hotela na Krku i Korčuli, a naša se preporuka odnosi na restoran na Krku.
A kada smo kod Korčule, ne možemo ne spomenuti restoran LD, pod vodstvom chefa Marka Gajskog. Iako smo na njegovu izvrsnost već navikli, iz godine u godinu uspijeva nas iznenaditi još boljim jelima, a ako se nađete ovdje i ne uspijete dobiti mjesto u samom LD restoranu, dobra je vijest da sada u dobroj hrani i piću možete uživati i u LD Gardenu, nešto pristupačnijem bistrou, vinskom i koktel baru, novijem projektu na koji je Gajski također izrazito ponosan.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....