Prošla je godina na zagrebačku gastronomsku scenu donijela nekoliko sjajnih osvježenja, od malo drugačijih barova, preko koncepata kakve još nismo imali, pa sve do modernih gostionicama u kojima je teško dobiti mjesto bez obzira na dan u tjednu. Otvaranje nekih od tih mjesta možda vam je i promaklo, a ako volite dobru hranu, svakako biste ih trebali posjetiti. Upravo zato, napravili smo malu listu dobrih preporuka kako bismo vam olakšali život. Kopirajte je, spremite i kada se zaželite dobrog doručka, bruncha, ručka ili večere, nećete se više mučiti s odabirom.
KVATRIĆ ŽIVI!
S otvaranjem Urania bara i 201 Studija, Kvatrić i okolica gastronomski su oživjeli na najbolji mogući način. U jutarnjim satima u 201 Studio Ivane Bekavac i Mare Kraljević možete svratiti na doručak, brunch, slasticu ili buket cvijeća, pri čemu je dobro dodati da se ovdje kuhaju samo veganska i vegetarijanska jela. Mi smo, primjerice, pri nedavnom posjeti ovdje, uz odličnu Lively Roasters kavu i matchu, jeli baš dobar sendvič s gljivama i kiselim kupusom, sarmu i juhu od buče, a na kraju smo se zasladili i keksima i štrudlom od jabuke.
SAZNAJTE VIŠE: ŠTO JE 201 STUDIO
Cijene nisu niske, ali nisu niti pretjerane za ono što se dobije i atmosfera je baš dobra i ugodna. Osim buketa cvijeća, za koje je zadužena Mara Kraljević, iz 201 Studija možete izaći i s domaćim proizvodima kao što su džemovi i čili ulje, te ručno rađene šalice. Ono što nam se posebno sviđa kod ovog mjesta su i tematske večeri i druženja, koja je Ivana Bekavac ovdje tek počela organizirati i čini se da ima velike planove. Također, čini nam se da naša poznata chefica u ovom projektu baš uživa, što se vidi u svakom tanjuru i ideji koju prezentira svojim gostima.
ADRESA: Petrova ulica 31
P.S. Ekipa iz 201 Studia trenutačno je na kolektivnom godišnjem, više detalja možete pronaći na društvenim mrežama.
A kod samog Kvaternikovog trga, nekadašnji Cogito preuzela je ekipa iz sadašnjeg Urania bara prevođena Markom Markotom i barmenom Karlom Ferenčakom i bio je to više nego dobar potez. Ovdje se u jutarnjim i ranijim poslijepodnevnim satima također može uživati u doručku ili brunchu i u to vrijeme posla ne nedostaje, u što smo se uvjerili kada smo ovdje nedavno svratili i sami. No, lijepa i dobrodošla promjena je, zapravo, koktel karta i večernji zalogaji koji se u Uraniji služe uz koktele. Za tekuća pitanja je, logično, zadužen sam Ferenčak, dok hranu ovdje priprema chef Dante Accardo i, moramo priznati, cijeli koncept koji su osmislili itekako nam se sviđa. Idealan je za opuštena večernja druženja s ljudima s kojima se dugo niste vidjeli i želite se dobro ispričati, ali i za, primjerice, prve spojeve.
ADRESA: Trg Eugena Kvaternika 3-3
AZIJSKO POJAČANJE
Ova lista ne bi bila potpuna da ne spomenemo Kiyomi, vjerojatno najiščekivaniji restoran 2024. godine. Otvoren je u kolovozu i odmah je postao veliki hit, a kako i ne bi kada iza jela koja izlaze iz ove kuhinje stoji Vid Nikolić, jedan od najvećih poznavatelja azijske kuhinje kod nas.
SAZNAJTE VIŠE: KAKO IZGLEDA RUČAK U KIYOMIJU
U Kiyomiju su velikim dijelom fokusirani na dim sum i robatu, japanski roštilj na drveni ugljen, nude degustacijski meni, a nedavno su predstavili i svoj business lunch koncept pa je ovo mjesto, zapravo, dobar odabir i za formalniji ručak, ali i za opuštenu večeru s prijateljima. Prostor je uređen s puno ukusa i, vjerujemo, svatko tko cijeni i voli azijsku kulturu, odmah će mu se svidjeti atmosfera i hrana koja se ovdje nudi.
ADRESA: Gajeva ulica 10
FRANCUSKI BISTRO
Prošlu je godinu obilježilo i otvaranje francuskog Bistroa 96, iza kojeg stoje chef Mario Mandarić i braća Nikola i Oliver Ljubojević. Zašto? Zato što je ovo jedno od rijetkih mjesta gdje ćete pojesti konkretan, dobar ručak ili večeru na potezu oko Maksimira i zato što na meniju imaju jela neka od jela koja se ne mogu pojesti niti na jednom drugom mjestu u gradu, kao što je primjerice Tournedos Rossini.
SAZNAJTE VIŠE: ŠTO SE JOŠ NUDI U BISTROU 96
Osim toga, ovdje smo jeli baš dobru juhu od luka, koja je idealna za ovo doba godine pa, ako još niste bili, možda je sada pravo vrijeme da razmislite o ručku ili večeri u ovom dijelu grada.
ADRESA: Maksimirska cesta 96
BISER S TREŠNJEVKE
U prvoj polovici 2024. godine Trešnjevka je također postala bogatija za jedno novo, drugačije i pažnje vrijedno mjesto - trattoriju Golu. Od samog početka u Golu smo polagali velike nade i nismo ostali razočarani. Ova ekipa neprestano iznenađuje novitetima pa tako ovdje, uz sezonska jela i klasike s menija, kao što su soparnik i komiška pogača, odnedavno subotom možete svratiti i na baš dobar brunch.
Na njihovom brunch meniju svake je subote druga kombinacija, a samo neke od onih koje su nam zapele za oko su tučena mast sa smokvinim listom, pečenim lukom i domaćim kruhom od kiselog tijesta i scarpaccia s tikvom i šalotom. Uz to, u Golu uvijek možete svratiti i samo na male zalogaje i čašu vina, jer ponuda je prilično bogata. Nije ni čudno, s obzirom na to da iza ovog projekta stoji Ivan Salopek, veliki znalac i distributer vina.
ADRESA: Ulica Huga Badalića 19
GABLECI KOJE VOLI CIJELI GRAD
O Pithosu već smo pisali u nekoliko navrata i, sigurni smo, još ćemo pisati. Zašto? Zato što je u pitanju gablaonica koja svakodnevno privlači velik broj ljudi i u kojoj je prava sreća uhvatiti mjesto, a to, složit ćete s nama, već puno govori. Ponuda hrane u Pithosu je takva da ćete ovdje uvijek pronaći nešto po svom ukusu, a atmosfera totalno opuštena.
SAZNAJTE VIŠE: TKO JE EKIPA IZ PITHOSA?
Osim gableca, koje poslužuju od 11 do 17 sati, nude i doručak, i to pravi zagrebački. Ovdje tako prije prvih obaveza, od 9 do 11 ujutro, možete svratiti na slanu ili slatku pitu i čašu jogurta, ali i na tanjur sira s vrhnjem i domaće kuhane šunke, uz koje poslužuju i kuhano jaje, povrće i svoj kruh. Cijene u Pithosu su relativno pristupačne.
ADRESA: Ulica Jurja Žerjavića 7
JOŠ JEDAN DOBAR BURGER U GRADU
A za one koji više od svega vole pojesti dobar, sočan i slastan burger također imamo više nego dobru preporuku. Početkom listopada u dvorištu zagrebačke Ilice, gdje se nalazi i Regular bar, otvoren je Bold.burger kiosk. Iza projekta stoje vlasnici Regular bara i prijatelji, Augustin Miletić i Ruđer Novak Mikulić i Ivan Zidar, osnovač Mason burgers&stuff franšize i kreator burgera koje mnogi smatraju najboljima koji su se kod nas nudili posljednjih nekoliko godina.
SAZNAJTE VIŠE: SVE O BOLD. BURGERIMA
Ovdje se nude smash burgeri u nekoliko varijanti te sendvič s mortadelom, kakav je proslavio Anthony Bourdain. Osim burgera, u Boldu. postoji mogućnost narudžbe i cijelog menija, s krumpirićima koji su ručno rezani i jedni od boljih koje smo u posljednje vrijeme naručili u restoranima ili, u ovom slučaju, na malom, šarmantnom kiosku.
ADRESA: Ilica 65-1
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....