piše Saša Špiranec

Pjenušac nije samo za svečane prigode, ali slavlje uvijek traži otvaranje boce tog pjenušavog napitka

Kako danas izgleda produkcija domaćih pjenušaca, donosimo u kratkom pregledu koji slijedi

Danas, možda i prvi put u novijoj povijesti, pjenušci u Hrvatskoj zauzimaju poziciju koja im pripada i na razvijenim vinskim tržištima, što znači više stvari. Prvo da se kultura vina generalno razvila nabolje, zatim da je društvo bogatije i bliže zapadnim standardima nego što je ikada bilo, a treće da se vinu - i hrani - pristupa promišljenije i umjerenije. Pjenušci su se nekada otvarali samo u svečarskim prigodama, a danas se situacija mijenja jer iako će se pjenušcem uvijek slaviti pobjede i obilježavati značajni trenuci, puno je više drugih razloga za otvaranje boce tog pjenušavog napitka. Najviše raste uloga pjenušaca kao gastronomskog vina, bilo kao aperitiva prije jela ili vina koje se pije uz jelo, a zatim i kao osvježenja u trenucima opuštanja jer upravo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. prosinac 2024 21:57