SPREMNI ZA LJETO

Pet dobrih preporuka iz supermarketa: Koja pašteta je najbolja za plažu, a koje maslinovo ulje robne marke za salatu?

Pašteta ili humus s rajčicom za plažu, a za još bolji doživljaj i malo maslinova ili bučina ulja. Znamo gdje pronaći i kupiti najbolje iz svake kategorije


Svakih nekoliko nedjelja zadamo si zadatak pronaći najbolje proizvode iz supermarketa. Bez obzira na to bila to pašteta ili maslinovo ulje, upuštamo se u avanturu pronalaska baš svakog primjerka iz najvećih trgovina koje se mogu pronaći u cijeloj zemlji pa satima testiramo i raspravljamo kako bismo izdvojili najbolje primjerke kod nas dostupne. Nedavno smo tako birali najbolju paštetu iz supermarketa, najbolji humus, bučino i maslinovo ulje, a sada smo ih sve skupili na jedno mjesto.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Bez obzira na to planirate li paštetu uz domaću rajčicu jesti na plaži ili u uredu, humus poslužiti ekipi koju ćete okupiti na ljetnom druženju ili u njemu uživati za brzu večeru, ma nebitno je i za što ćete koristiti ulja. Ono što je bitno je da vas u nastavku čekaju najbolji primjerci od svakog navedenog proizvoda dostupnog kod nas i grešaka u shoppingu više nema.

image
Berislava Picek/Cropix

KOJU JETRENU PAŠTETU ODABRATI?

Kada smo nedavno testirali paštete iz supermarketa i mesnica, izdvojili smo dva favorita. Sveukupnim pobjednikom prozvali smo Bastalecovu pileću jetrenu paštetu u crijevu, koju smo pronašli na tržnici Kvatrić u njihovoj mesnici i cijena koje je bila 81 cent. Bila je odlično začinjena, malo slanija, lagano paprena, ne premasna i podsjetila nas je na onu kakvu kod kuće napravimo sami. Zbog toga, prije nego ove godine odemo na more, svratit ćemo u jednu od Bastalec mesnica i opremiti se ovim paštetama, nabavit ćemo dobre rajčice i to je sve što nam, zapravo, i treba.

image
Biljana Blivajs/Cropix

U slučaju da vam Bastalec mesnice baš i nisu blizu, drugi favorit testiranja zasigurno ćete lakše pronaći. Najboljom paštetom iz supermarketa, naime, prozvali smo Podravkinu classic. Imala je blagu mrvičastu teksturu, nije bila preagresivna u okusu, čak suprotno, bila je prilično ukusna i baš nam se svidjela. Cijena po kojoj smo je tada kupili bila je 1,33 eura za 95 grama.

Cijelo testiranje možete pronaći ovdje.

image
Biljana Blivajs/Cropix

A HUMUS?

U slučaju da niste od mesnih pašteta, ali volite dobar namaz na šniti kruha, dobra opcija mogao bi biti humus. Iako smo sigurni da odličan već znate napraviti kod kuće, nedavno smo se upustili u testiranje i pronašli one najbolje kupovne.

Kao favorite izdvojili smo Guru hummus original, koji je bio lijepo kremast, taman dovoljno kiselkast i s dobrom dozom tahinija, i koji smo kupili u Konzumu po cijeni od 2,25 eura, zatim Alnatura hummus natur iz Mullera, koji smo proglasili najboljim rustikalnim humusom, lijepo kiselkast, baš onakav kakav često i kod kuće napravimo, te esti., kao najbolji humus za ponijeti, koji je bio odličnog okusa, a u kombinaciji s krekerima činio dobar usputni snack. Esti. smo također pronašli u Konzumu po cijeni od 1,99 eura za 130 grama.

Humus brenda esti. također smo proglasili najboljim s dodacima, i to varijantu s karameliziranim lukom. U Konzumu se prodaje po cijeni od 1,99 eura. Među humusima s okusom izdvojili smo i najbolji ljuti, i to brenda Guru, koji smo pronašli u Plodinama i koji je bio lijepe, kremaste teksture, osjetili smo u njemu i slanutak, i sezam, i Jalapeño, nije bio previše ljut, taman za začiniti život usred radnog dana.

Cijelo testiranje potražite ovdje i ovdje.

KOJE BUČINO ULJE JE NAJBOLJE?

Zatreba li vam ovog ljeta dobro bučino ulje za začiniti salatu, dodati svježe ubranoj rajčici ili sladoledu od vanilije, i za to imamo rješenje. Na nedavnom testiranju najboljim smo proglasili Zlotno olje proizvođača Poljo-Posavec, koje smo pronašli u Kauflandu po cijeni od 11,29 eura za 500 mililitara.

image
Ranko Šuvar/Cropix

Osim toga, isti proizvođač proizvodi i ulje Lidlove robne marke Okusi zavičaja i također je dobra, a povoljnija opcija koju bismo preporučili. Cijena mu je 4,89 eura za 250 mililitara. Cijelo testiranje potražite ovdje.

image
Ranko Šuvar/Cropix

A MASLINOVO ROBNE MARKE?

Ako ne volite bučino, onda je, pogađamo, maslinovo ulje vaš vječni favorit. Posljednje testiranje koje smo napravili bilo je ono maslinovih ulja robnih marki, u čemu nam je pomogao naš doktor za ulje Tomislav Filipović i koji je nakon testiranja 14 primjeraka, baš kao i mi, ostao prilično iznenađen rezultatima. Samo tri ulja bila su za preporuku.

image
Vanesa Pandžić/Cropix

Prvo ulje za SPAR proizvodi naš najveći proizvođač maslinovog ulja Agrolaguna d.d. iz Poreča, cijena mu je 11,99 eura za 500 mililitara i pronaći se može pod nazivom Spar Premium "Istra". Drugo ulje je od proizvođača iz Dalmacije Uljara Bilaja kod mjesta Marina koji u Dalmaciji prerađuje najviše maslina i otkupljuje svu kvalitetnu sirovinu i maslinovo ulje iz tog poznatog maslinarskog područja, može se pronaći u Sparu i Intersparu pod nazivom Spar Premium ekstra djevičansko maslinovo ulje i cijena mu je 11,99 eura za 500 mililitara. Treće ulje je talijansko ulje robne marke Podere del Conte koje prodaje Eurospin i prodaje se po cijeni od 10,99 eura za 750 mililitara. Rezultate cijelog testiranja potražite ovdje.

image
Vanesa Pandžić/Cropix
image
Vanesa Pandžić/Cropix
image
Vanesa Pandžić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 09:11