Bez odricanja

Ove zdravije verzije omiljenih blagdanskih jela toliko su dobre da će se tražiti porcija više

Iako smo navikli da je blagdanski stol prepun bogatih, a nerijetko teških jela, ona mogu biti laganija, zdravija i jednako ukusna

Kad vam netko spomene blagdane, što vam prvo padne na pamet? Za neke su to lijepi trenuci s obitelji, topli čaj pod dekicom, mnoštvo veselih lampica ili pak neodoljiva blagdanska trpeza. No prepun stol nerijetko za sobom vuče hedonizam i prejedanje, što su prije nekoliko godina dokazali i danski znanstvenici. Naime, odlučili su provesti retrospektivno istraživanje o razlozima prijema pacijenata u bolnicu na Božić, a rezultati su pokazali da je veća učestalost prijema zbog probavnih tegoba izazvanih prejedanjem.

Osim toga, istraživanja su pokazala da nas zima čini gladnima jer hladnoća pokreće evolucijski instinkt da više jedemo kako bismo preživjeli oštre zimske uvjete. Sve to rezultira viškom kilograma i problema sa zdravljem koji se možda ne vide odmah, ali dugoročno utječu na cjelokupno zdravlje organizma.

Da bi bila ukusna, blagdanska hrana ne mora biti teška i masna jer je lako možete modificirati u zdravije varijante. Tako nećete osjećati težinu u predjelu trbuha, a unijet ćete dovoljno hranjivih sastojaka i manje onih koji vam ne donose korist.

Što šarenije, to bolje

Iako je u blagdanskim danima fokus na mesu i ribi, nikako ne bismo trebali zaboraviti naše tanjure napraviti raznovrsnijima i šarenijima. Pod tim prvenstveno mislimo na povrće bogato mnogim mikronutrijentima. Iako mnogima poznati savjet o pet porcija voća i povrća dnevno predstavlja težak izazov, jedno istraživanje pokazalo je da nas čak i jedna do dvije porcije povrća dnevno, što je oko 100 grama, čini zdravijima i otpornijima na bolesti.

Kako onda uklopiti toliko povrća u blagdanski jelovnik, kada je oko vas hrpa mesa i ostalih mesnih proizvoda? Povrće je svestrano pa se može pripremiti na mnogo zanimljivih načina. Umjesto mesne juhe s rezancima za predjelo možete napraviti krem juhu od povrća. Postupak je vrlo jednostavan - narežite i začinite što više različitog povrća, podlijte vodom i kad je mekano, direktno u loncu ga usitnite štapnim mikserom. Dobili ste ukusnu i zdravu juhu!

image
Shutterstock

Povrće kuhano na pari sjajan je dodatak svakom jelu, posebice tradicionalno pripremljenim jelima od mesa poput purice, odojka i slično. Kuhanjem na pari u povrću se čuvaju vrijedni vitamini i minerali. Kad je povrće gotovo, začinite ga s malo maslinova ulja i svježim peršinom.

I ne zaboravite na salate! Ne moraju biti "standardne", već ih obogatite orašastim plodovima, sirom ili suhim voćem koje će im dati šarmantnu notu.

Zamijenite priloge

Kada je riječ o božićnom ručku, mnogi od nas jedva čekaju da navale na sočnu puricu. Iako nam uz nju posebno prijaju mlinci, nisu najzdraviji prilog jer ih ‘kupamo‘ u masnoći koju je ispustila purica tijekom pečenja. S obzirom na to da nemaju nikakvih vitamina ni minerala, u kombinaciji s masnoćom i nisu baš nutritivno bogat obrok. Umjesto mlinaca, zašto ove godine ne biste uz puricu poslužili neki drugi prilog?

Cjelovite žitarice su dobar izbor jer tijelu daju energiju, a ne uzrokuju nagle skokove šećera u krvi jer imaju nizak glikemijski indeks i sporije se probavljaju. To su, primjerice, heljda, kvinoja, amarant, proso, kus kus. Iako su ukusne i samo u kombinaciji s mesom, uvijek ih možete pripremiti uz neko povrće i obogatiti ih začinima.

image
Shutterstock

Druga zamjena za prilog umjesto mlinaca je njegovo veličanstvo - grah. Odličan je zapečen, kao "gravče na tavče" uz papriku i rajčicu, a super verzija je i prodinstan na tavici uz malo luka i krušnih mrvica. Ukusna alternativa grahu je bob kojeg spojite s povrćem, kvinojom ili heljdom. Ako uz purice volite jesti pire, napravite ga od slatkog krumpira koji također ima niži glikemijski indeks.

Laganiji umaci

Nema boljeg uz puricu nego francuska salata, zar ne? Ipak, ovo poznato blagdansko jelo može biti jednako ukusno i bez hrpe majoneze i vrhnja. Laganiju i zdraviju verziju francuske salate napravite s kombinacijom grčkog jogurta, senfa i malo maslinova ulja.

Drugi prijedlog je umak od avokada: narežite avokado, posolite ga, popaprite i dodajte mu još začina po želji. Povežite ga s malo maslinova ulja i soka od limuna te pomiješajte s kuhanim i ohlađenim povrćem za francusku. Brzo, jednostavno, ukusno!

image
Shutterstock

Umjesto da meso i priloge polijevate masnoćom u kojoj se meso peklo (znamo da je fino, ali nije baš najbolji izbor za krvne žile), napravite zamjenske, ali jednako fine zdrave umake. Jedan od poznatijih je pesto umak s bosiljkom u glavnoj ulozi, a jednostavno ga možete napraviti kod kuće. Vrlo ukusan je i salsa verde ili zeleni umak za ribu. Sastoji se od samo tri sastojka - peršina, češnjaka i maslinova ulja, a ribljim jelima daje odličan "štih".

Naresci? Da, ali zdraviji

U bilo kojoj prigodi pa i za vrijeme blagdana obožavamo delikatesne plate. Osim što su estetski privlačne, prepune su finih sireva i suhomesnatih proizvoda savršenih za predjelo uz neku dobru kapljicu. Mnogi stručnjaci ne preporučuju redovito konzumiranje suhomesnatih proizvoda zbog visoke razine soli. No, to ne znači da bismo ih se trebali odreći, već birati one koji je sadrže manje.

Naime, Europska unija je u listopadu usvojila nove smanjene granične vrijednosti za nitrite i nitrate kao prehrambene aditive u cilju zaštite zdravlja građana. A kako bi bila ukorak s nastojanjima u smjeru zdravije budućnosti, tvrtka Histris, nagrađivani proizvođač suhomesnatih proizvoda s autentičnim istarskim karakterom, predstavio je liniju suhomesnatih proizvoda bez nitrita.

Histris kobasice bez nitrita odlična su alternativa klasičnim, bez kompromitiranja odličnog okusa. U ponudi su tradicionalna istarska kobasica, kobasica od boškarina te kobasice s tartufima i s ružmarinom. U njima je samo najkvalitetnije domaće meso i prirodni sastojci lokalnog istarskog podneblja. Osim toga, proizvodi Histrisa nositelji su oznake Meso hrvatskih farmi, a niti jedan od proizvoda u sastavu nema gluten, soju, laktozu i umjetna bojila.

Delikatesne plate nisu potpune bez finih sireva, no jako masne, slane sireve možete zamijeniti i onim laganijima poput svježih, mozzarelle, ricotte, kozjih sireva i slično. Ako uz nareske volite jesti kruh, umjesto običnog bijelog napravite domaći kruh od cjelovitog brašna te mu dodajte zdrave sjemenke lana, sezama, buče ili suncokreta.

Kako napraviti blagdansku platu s narescima?

Ako želite počastiti svoje goste ukusnim, ali i vizualno privlačnim zalogajima, najbolje rješenje je charcuterie plata. Riječ je o francuskom načinu serviranja sireva, suhomesnatih proizvoda, svježeg voća, orašastih plodova i ostalih dodataka na drvenoj dasci. Iako kod slaganja charcuterie plate treba dati mašti na volju, neka jednostavna pravila osigurat će vam odlične rezultate svaki put!

1. Za početak trebate odrediti veličinu plate s obzirom na količinu gostiju. Obično na svakog gosta otpada 60 grama sira i suhomesnatih narezaka, uz masline, kruh i ostalo. Čak i ako se ne pojede sve, bolje da je višak, nego manjak.

2. Plata bi trebala sadržavati jednak broj šnita kruha, krekera, kao i narezaka.

3. Birajte razne teksture namirnica - od kremastih poput hummusa i kremastih sireva, hrskavih krekera do mekanih mesnih proizvoda kao što su Histris kobasice bez nitrita. Pladanj bi trebao imati barem tri različite vrste sira i oko pet različitih vrsta suhomesnatih proizvoda. Ostalo mogu biti namazi, krastavci, paprika, masline, raznog voća poput grožđa koje odlično ide uz meso te bademi, lješnjaci, orasi ili drugi orašasti plodovi.

4. Raspored slaganja plate je individualan, ali preporučuje se prvo staviti zdjelice u kojima će stajati namazi, ukiseljeno povrće i orašasti plodovi. Oko njih se potom slažu sirevi na jednu stranu, suhomesnati proizvodi na drugu, a voće na treću.

5. Za dodatni estetsku privlačnost, platu možete ukrasiti grančicama ružmarina, cvijećem, mentom bosiljkom ili drugim začinima koji će dati završni pečat vašem charcuterie remek djelu.

Ne odričite se slatkog

Da biste se tijekom blagdana zdravo hranili, ne znači da morate reći "ne" slasticama. Na blagdanskom stolu najčešće se nalaze suhi kolači poput išlera, breskvica, domaćih raffaello kuglica, vanilin kiflica, mađarice, kao i evergreen klasika poput orahnjače i makovnjače. Sve te kolače, ali i mnoge druge možete napraviti na zdraviji način i to vrlo jednostavno da običan bijeli šećer zamijenite agavinim sirupom, medom, kokosovim šećerom, brezinim šećerom ili pak usitnjenim datuljama.

image
Shutterstock

Osim toga, eventualni nedostatak slatkoće može se nadomjestiti aromatičnim začinima kao što su cimet, vanilija, muškatni oraščić ili tonka. Potonji je vrlo cijenjen začin, dolazi u sjemenkama te se riba baš poput muškatnog oraščića. Hladnim jelima daje aromu meda i karamele, a u toplima podsjeća na vaniliju.

Odličan izbor za neuobičajenu slasticu je chia puding s voćem i orašastim plodovima. Chiu natopite u nekom biljnom mlijeku, poslažite u posudice, a kad sjemenke postanu gelaste, na vrh poslažite svježe voće, usitnjene bademe, lješnjake ili pekan orahe. Njam!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Histrisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 00:46