GURMANSKI KALENDAR

Od Zagorja do Dubrovnika: gdje na izlet u listopadu i za što se zbilja isplati kupiti kartu

 Franko Kelam/
Jesen je krcata zabavnim događanjima i prilikama za druženje s drugim ljubiteljima ukusne hrane

Da je ova jesen gastronomski bogata nije vidljivo samo u vrtovima, voćnjacima, na tezgama i pultovima brojnih tržnica, nego i u kalendaru, u kojem svako malo zaokružujemo datume i pišemo događanja koja bismo voljeli posjetiti kako bismo naučili nešto novo te fino jeli i pili. Kako ne biste po bespućima interneta i društvenih mreža previše tragali za idejom kamo u gastronomsku avanturu, u nastavku donosimo preporuke za nekoliko evenata koji nam slijede idućih tjedana, a koji bi vam mogli biti zanimljivi.

13. - 16. listopada

STREET FOOD FESTIVAL BAVARIN

Dubrovnik, Lazaret

U predivnom povijesnom ambijentu Lazareta u srcu Dubrovnika održat će se prvi dubrovački street food festival, i to u sklopu poznate dubrovačke manifestacije Good Food Festival. Dubrovčani i njihovi gosti tako će četiri dana moći uživati u burgerima, povrtnim jelima, raznim slasticama i dobroj atmosferi, a na kućicama će ih s ukusnom hranom dočekati zagrebački Beg‘s Plant Based Butchery and Deli, zadarski Picnic Mingle & Fun, Tea Mamut sa svojom ekipom iz splitske slastičarnice Oš Kolač i mnogi drugi. Sve će biti popraćeno zabavnim programom i brojnim koncertima.

image
Bavarin Promo/

15. listopada

JESEN U ZAGORJU - 25. GLJIVARENJE & CO. V STUBAKIMA

Stubičke Toplice, Park vozača Pila

Ako ste oduvijek htjeli u berbu gljiva, a niste baš sasvim sigurni u svoje vještine, uputite se iduću subotu do Stubičkih Toplica. Tamo se u Parku vozača u Pili 25. put zaredom u 10 ujutro okuplja mnoštvo i skupa kreće u šumu u potragu za gljivama. Nakon branja slijedi predavanje na kojem možete naučiti prepoznati gljive, kao i uživanje u ponudi gljivarskog i lovačkog kotlića, kotleta s gljivama, jaja s vrganjima, domaćih tradicijskih kolača i drugih poslastica. Više informacija potražite na stranici visitzagorje.hr.

image
Piksel/Getty Images/istockphoto

14. - 16. listopada

INTERNACIONALNI SAJAM PRŠUTA

Istra, Tinjan

U Tinjanu se idući tjedan održava 14. izdanje Internacionalnog sajma pršuta (ISAP), na kojem će brojni izlagači predstaviti najbolje pršute iz Istre i drugih hrvatskih regija te pršutarskih zemalja Mediterana i srednje Europe. Na ISAP-u će se tradicionalno dodijeliti šampionski naslovi te zlatne, srebrne i brončane medalje za najbolje ocijenjene pršute u više različitih kategorija, a šampionom ISAP-a proglasit će se jedan jedini pršut koji od stručnog ocjenjivačkog suda dobije najvišu ocjenu. Više informacija potražite na stranici tinjan.hr.

image
/Oštarrub

17. listopada

MANIFEAST

Zagreb, Avant Garden/Peron 17, Magazinska 16

U organizaciji chefice Katarine Vrenc i enologinje Nine Štulić u ponedjeljak, 17. listopada održava se Manifeast. Ovo zanimljivo gastronomsko događanje počinje u 15 sati panelom na kojem će se raspravljati o važnim temama poput održivosti, autoriteta u kuhinji, metodama uzgoja hrane i slično, nakon čega slijedi večera od devet sljedova. Na Manifeastu će se Katarini i Nini pridružiti sjajni gosti kao što su chefica Priska Thuring, "šaptač rajčicama" Marko Gržin, vinarka Elena Pantaleoni, Niklas Peltzer s Meinklang farme te psihoterapeutkinja Iva Mikulić. Panel se odvija na engleskom jeziku. Više informacija potražite na društvenim mrežama događanja.

image
Zvonimir Ferina/@manifeastevent Instagram/

20. - 23. listopada

KORČULANSKE PJATANCE

Korčula

Već petu godinu zaredom u gradu Korčuli održava se manifestacija Korčulanske pjatance. Festival je osnovan na temelju inicijalne ideje edukacije i prezentacije lokalnosti s ciljem općenitog napretka otočne gastro scene, a i ove godine okuplja restorane Filippi, Radionu, Lešić Dimitri, Cupido i Nigru, konobe Mate i Škafetin te proizvođače ekoloških i tradicionalnih proizvoda Eko Škoj. Sudionike očekuju vrijedne radionice, masterclass predavanja će održati poznati chef Igor Jagodić i slastičarka Tea Mamut, a poseban interes rezerviran je za radionicu branja otočnog samoniklog bilja koju vodi kustosica Sani Sardelić. Više informacija potražite na službenim stranicama događanja.

image
Korculanske Pjatance/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:36