USKRSNI MENI

Od vrtanja, preko pečenja do sočne torte, imamo 20 provjereno dobrih recepata za uskrsni stol

 Mario Kucera/Marko Miscevic/Berislava Picek/Cropix/
Na našoj listi jela za uskrsni meni našlo se za svakog ponešto, od palačinka za najmlađe do ozbiljno dobrih pečenja i kolača

Pregledali smo popis najdražih uskrsnih recepata, napravili onaj za trgovinu i bacamo se na pripremu slasnih zalogaja za Uskrs. U nastavku vam zato ostavljamo ideje za jela kojima ćete na najljepši način popuniti najprije stol za uskrsni doručak, potom za ručak, a tu su i slastice kojima ovih dana posebno teško odolijevamo.

ZA DORUČAK NAJBITNIJA SU JAJA, ŠUNKA, HREN I TOPLI KRUH

Zna se, uskrsni doručak nezamisliv je bez dobre šunke, a još je bolja kombinacija šunke i toplog kruha. Omiljenu šunku u kruhu tako ovog vikenda možete napraviti po receptu chefice Ane Grgić Tomić iz zagrebačkog hotela Esplanade.

USKRŠNJA ŠUNKA U KRUHU PO RECEPTU CHEFICE ANE GRGIĆ​

image
Marko Miscevic/Cropix/

Uz hren, francusku salatu, šunku i mladi luk, jaja su također jedan od najvažnijih dodataka svakom uskrsnom stolu. Ove godine okušajte se u pripremi slasnih punjenih jaja po receptu Ana-Marije Bujić.

PUNJENA JAJA PO RECEPTU ANA-MARIJE BUJIĆ

image
Ana-Marija Bujić

TRADICIONALNI ZALOGAJ

U Gorskom kotaru na uskrsnom stolu je i goranski nadjev, odnosno goranski želudac. Jelo se priprema od poznatih uskrsnih namirnica; kuhane šunke, svježih jaja, mladog luka, špeka, kruha, soli i papra i tom smjesom se puni goveđi želudac koji se kuha i ohlađen služi za uskrsni doručak.

TRADICIONALNO VAZEMSKO NADELO

image
Neja Markicevic/Cropix

ZAGORSKI KRUH

Zagorski vrtanji rade se od jednostavnog tijesta, a potom se ukrašavaju uskrsnim motivima izrađenim od ostataka tijesta ili kuhanim pisanicama, najčešće bojanim na starinski način pomoću ljuski luka i bilja.

VRTANJI

image
Mario Kucera/

MALO DRUGAČIJI KRUŠNI ZALOGAJI

U slučaju da se želite odmaknuti od klasike, napravite ova mekana brioche peciva po receptu naše Slavice Šagolj. Poslužiti ih možete prazne, s omiljenim džemovima ili im dodati slastičarsku kremu i bobičasto voće po želji.

MEKANA BRIOŠ PECIVA

image
Berislava Picek/Cropix/

SLANE KOŠARICE SA STOLA NESTAJU PRVE

Želite li zbilja zadiviti ekipu za stolom, razmislite i o pripremi ovih jednostavnih, a okusima tako raskošnih slanih košarica od šparoga, pršuta i jaja.

KOŠARICE OD ŠPAROGA, PRŠUTA I JAJA​

image
Marko Miscevic/Cropix/

ZA NAJMLAĐE

Dobra ideja bit će na uskrsni stol dodati i ponešto za najmlađe. Zečić palačinke oduševit će ih oblikom, a u pripremi farbanih "jaja" od jabuka mogu sudjelovati i sami.

ZEČIĆ PALAČINKE

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

FARBANA JAJA OD JABUKA

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

SLASNE IDEJE ZA USKRŠNJI RUČAK

Kada je u pitanju ručak, nećemo previše duljiti, na meniju su uglavnom slasne pečenke u kombinaciji s omiljenim prilozima - pečenim krumpirom i mlincima.

KOZLETINA ISPOD PEKE

image
Mario Kucera/

PEČENI JANJEĆI BUT S KRUMPIROM​

image
Marko Miscevic/Cropix/

GLAZIRANA PATKA S MLINCIMA

image
Zeljko Grgic/Cropix/Cropix

JANJEĆE KOLJENICE S KORJENASTIM POVRĆEM​

image
Marko Miscevic/Cropix/

ŠTRUKLI IZMEĐU RUČKA I VEČERE

U vrijeme Uskrsa nekada su se pripremali i štrukli, i to na dva osnovna načina: kuhani i pečeni. U davnoj prošlosti, kada su domaćinstva imala blago u štali te su proizvodili domaći sir, to je bio jedini nadjev. U današnje vrijeme naići ćete na puno modernije verzije, punjene voćem i kremama. Za ručak napravite slane, a za večeru slatke, uz dodatak šećera i koje bobice voća.

ŠTRUKLI

image
Marko Miscevic/Cropix/

SLASTICE KOJE OVOG PROLJEĆA OBOŽAVAMO

NIŠTA BEZ SLATKOG KRUHA

Osim makovnjače i orahnjače, ovog Uskrsa radimo i tri malo drugačija, ali jednako ukusna kruha. U jedan dodajemo cimet, u drugi kandirano voće, pistacije i orahe, a u treći limun i brusnice.

TRI SLATKA KRUHA

image
Marko Miscevic/Cropix/

FRANCUSKI KLASIK

Jedan od francuskih specijaliteta za Uskrs su i slatki keksi chouquette, koji se jedu uz čaj ili kavu, a mogu se prerezati i napuniti kremom ili tučenim vrhnjem.

CHOUQUETTE

image
Biljana Blivajs/Cropix/Cropix

ŠTO JE USKRS BEZ KUGLOFA?

Teško tko može odoljeti dobrom kuglofu. Iskoristite naranče dok ih ne zasjene neke nove, proljetne voćke i napravite ovaj sočan, mnogima omiljeni uskršnji kolač.

KUGLOF S NARANČOM

image
Marko Miscevic/Cropix/

OVI KEKSI UVIJEK NESTAJU PRVI

Još jedan recept chefice Ane Grgić Tomić mogao bi oduševiti najmlađe. Napravite jednostavne prhke kekse i ukrasite ih po želji, dopustite i klincima da sudjeluju pa odaberite najslađe ukrašene.

​PRHKI USKRŠNJI KEKSI

image
Marko Miscevic/Cropix/

TRI SLASTICE S MRKVOM

Što je Uskrs bez torte od mrkve? Donosimo tri sjajna recepta, za svakog ponešto. Tu je raskošna torta od mrkve naše Slavice Šagolj koja će, sigurni smo, plijeniti poglede, imamo i recept za jednostavnu tortu od mrkve i oraha, a u slučaju da stvar želite učiniti što jednostavnijom, napravite tortu od mrkve u čaši po receptu Nastasje Chiare Petrić.

RASKOŠNA TORTA OD MRKVE

image
Berislava Picek/Cropix/

JEDNOSTAVNA TORTA OD MRKVE I ORAHA

TORTA OD MRKVE U ČAŠI​

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 04:38