KOREKTNE CIJENE

Nerazvikana mjesta na Kvarneru: dobar pršut, živa glazba, obrazi s palentom, maneštre i riba

Donosimo popis deset restorana kojih se možda nećete odmah sjetiti, a nepravedno su zapostavljena

Ako ste među sretnicima koji su uspjeli ugrabiti slobodan produženi vikend i odmoriti do srijede dobro će doći šalabahter nerazvikanih mjesta s razmjerno normalnim cijenama i dobrom hranom. Kategorija nepretencioznih mjesta gdje pojesti korektnu maneštru z bobići, dobru riblju juhu, paštu, rižot ili gulaš s palentom uvijek je najtraženija, a baš kad se odlučimo na ručak nekako uvijek biramo uvijek ista mjesta. Restorani su poredani nasumično s prethodno navedenom prigodom koja nam najbolje odgovora za taj tip restorana.

Dobra marenda u centru Opatije: Konoba Istranka

Opatija, Ul. Bože Milanovića 2

Ovdje možete pojesti dobru maneštru z bobići, cijene su korektne, ambijent je domaćinski, karakterističan za konobu, drveni stolovi s detaljem izvornog kamenog zida. Njihova karta je daleko šira, nude i razne pašte i jela od mesa, ali preporuku u ovom trenu možemo dati za maneštru. Posebnu pažnju poklanjaju i maslinovim uljima. Konoba se nalazi u neposrednoj blizini opatijske place (tržnice). Možda ćete imati problem s parkingom ali nešto dalje od restorana dostupan je gradski parking na kojem možete okušati sreću.

image
Oliver Kurti - Foto Luigi Opatij/

Top terasa i riblja juha za bogove: Yacht Club Opatija

Opatija, Zert ul. 4

Njihova lokacija je impresivna. Lijepo je čak i za maglovitog sivog dana sjediti unutar ostakljene terase i grijati se uz fenomenalnu riblju juhu. Ovdje stvarno služe riblju juhu za bogove! Većinom su orijentirani na riblja jela pa preporučujemo da se zadržite na njima. nekoliko puta smo ondje pojeli izvrsnu paštu sa škampima, ali i školjkama i vrlo korektan crni rižoto i lignje na opatijski s krumpirima, ali umiju ispeći i dobru ribu. Cijene spomenutih jela (tjestenina i rižota) su oko 100 kuna.

image
Yacht Club Opatija/
image
Yacht Club Opatija/

Nepobjediv omjer cijene i kvalitete: Valle Losca

Volosko, Ul. Andrije Štangera 2

O Valle Losci smo mnogo puta pisali i preporučili ih u raznim vodičima. Imaju nepobjediv omjer cijene i kvalitete, a vrlo teško je preporučiti što naručiti. Sve što smo kušali uvijek je bilo izvrsno, a atmosfera je domaćinska, gostoljubiva i ležerna. Ovdje bi vam mogao biti problem pronaći slobodan stol. Detaljnije impresije o restoranu možete pročitati u našoj recenziji.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Lokacija koja će vas raspametiti (doslovno) - Tu tamo

Mošćenice 50

U malom šarmantnom mjestašcu Mošćenice smjestila se konoba Tu tamo. Njihova lokacija je božanstvena. Konobica je smještena u jednoj od malih primorskih kuća unutar centra Mošćenica, a pogled s terase puca na cijeli Kvarner. Ovdje je dovoljno doći na malo vina, pršuta i sira i meditativno zuriti u more i otoke ispred vas.

image
Tu Tamo Facebook Page/

Dobra stara riblja klasika bez kerefeka: Najade

Lovran, Šetalište maršala Tita 60

Lovranski restoran Najade je kvarnerska institucija i dugogodišnji hodočasnici Kvarnera dobro poznaju ovo mjesto. U Najde smo odlaziti i prije više od 20 godina, a potpuno isto je i danas. Ovdje ćete pojesti sjajnu pečenu ribu, dobru buzaru od školjaka ili škampi, tjesteninu i slično. Terasa je uz samo more, dakle ambijent je nenadmašan. Ako tražite dobar tradicionalni restoran bez šminke koji majstorski umije pripremiti dobro poznata jela, onda idite u Najade.

image
Najade Lovran/

Glazbene večeri, elaborirana jela ali i sjajno vino i pršut: Ganeum

Lovran, Stari Grad 5

Wine bar Ganeum u Lovranu je neformalno ležerno mjesto koje često organizira glazbene večeri. Na svojim društvenim mrežama obavještavaju goste o rasporedu gostovanja raznih glazbenika. Zamislite si samo prohladnu jesensku večer koju provodite uz dobru glazbu i čašu vina. Naravno, tu je i dobra hrana. Njihova jela su nešto elaboriranija od čiste klasike, ali imaju i sjajan pršut čak tri vrste, španjolski, talijanski i istarski pa ako niste raspoloženi za nešto konkretnije uvijek možete guštati u jednostavnosti. Vinska karta im je vrlo dobra i cijene su korektne.

image
Ganeum Facebook Page/
image
Ganeum Facebook Page/
image
Ganeum Facebook Page/

Neformalno mjesto za frikove koji stvarno vole ribu: Mala riba

Rubeši, Tometići 30

Koncept Male ribe također je već dobro poznat, neformalno jednostavno mjesto s izvrsnim ribljim predjelima. Velika staklena vitrina sa raznim salatama, paštetama, savorima, carpaccima je fenomenalna. Imaju i nekoliko toplih jela poput brudeta, ali predjela nikako ne smijete propustiti. Cijene su vrlo dobre. Posljednju recenziju o Maloj ribi možete pročitati ovdje.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Avijacija po domaću, žgvaceti i terine: Zlatko krilo

Matulji, Ul. 43. istarske divizije 22a

U Matuljima se ljetos otvorila gostiona Zlatno Krilo. Nalazi se u blizini stare pečenjare T&T pul Mirkota uz cestu za Učku. Koncept je jednostavan: lagana, a dobra jela od peradi prije kojih vam ne treba elaborat od pola sata da bi vas uvjerili da je nešto dobro nego vam je to potpuno jasno iz prvog tanjura kokošje ili pileće juhe s griz noklicama. Mi smo odmah naručili repete koliko je bila dobra. Sva jela na meniju pripremaju od piletine, puretine i patke. Ono što mi je u Maloj ribi super je da su ponudili desetak hladnih predjela koje gosti biraju iz staklene vitrine koja je moguće poslužiti odmah i onda još imate desetak toplih jela, baš kao u Maloj ribi samo u mesnoj varijanti. Uz predjela, kušajte žgvacet i pečenja. Detaljnije o Zlatnom krilu pročitajte u reportaži Dobre hrane.

image
Marko Miščević/

Bikovi obrazi s palentom na kraju svijeta: Villa Plasa

Zaluki

Villa Plasa je smještena u Zalukima, nedaleko mjesta Žejane i Permani. Ovdje treba doći na bikove obraze s palentom. Orijentirani su na domaće tradicionalne recepte. Imaju dobre rakije za aperitiv, a lokacija je pomalo zabačena što treba iskoristiti za duge šetnje krajem koji malo ljudi dobro poznaje, a priroda je doista prelijepa.

Slastan ručak i dobro poznati okusi: Stancija Kovačići

Rukavac 51

*ne rade do 11.studenog

Ovo mjesto je daleko od nepoznatog iako se restoran nalazi u pomalo nepoznatom mjestašcu Rukavac, nedaleko Matulja, lokalci dobro znaju da se ovdje sjajno jede. Preporuka je da se držite mesnih jela koja odlično spremaju, imaju i dobre juhe, ali tatarski, razni gulaši s palentom i tjestenine su doista ukusni. Cijene su srednje visoke. Na društvenim mrežama objavili su kako osoblje odlazi na kolektivni godišnji odmor do 11. studenog, ali bila bi prava nepravda ne uvrstiti ih u ovaj vodič.

image
Stephany Stefan/
image
Stancija Kovačići/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:31