Odlučite li se ovih dana zaputiti na Pizza Festival Zagreb, najprije svakako detaljno proučite naš vodič. Tamo vas čeka pregled ponude i cijena, a izdvojili smo i nekoliko favorita, ponešto za svakoga, ovisno o željama i ukusu. Nakon što smo isprobali većinu ponude, barem po jednu pizzu sa svake kućice, u nastavku donosimo i tri ultimativna favorita zbog kojih ćemo se do kraja festivala, do 2. lipnja, vjerojatno još vratiti do Strossmayerovog trga.
NAJDETALJNIJI VODIČ KROZ PIZZA FESTIVAL
SPOJ DVA OMILJENA TALIJANSKA KLASIKA
Iako u pizzerijama najradije biramo margheritu, po kojoj je najlakše uočiti kakve su kvalitete sastojci i kakav je stil pizzaiola, na Pizza Festivalu Zagreb ovog smo puta isprobali ipak neke malo drugačije kombinacije, kojima se ekipa s pojedine kućice odlučila predstaviti. Među njima, najveći favorit nam je pizza Parmigiana s kućice Pizza Social Club, koja spaja dva omiljena talijanska klasika - pizzu i parmigianu.
Rade je s rajčicom, fior di latte mozzarellom, parmigianom reggianom, grilanim patlidžanima, sušenim rajčicama i bosiljkom. Posebno nam se svidjelo to što ne štede na nadjevu, patlidžani su taman dovoljno grilani da ostanu lijepo mesnati, sočni i imaju okusa, bez obzira na to što im još uvijek nije sezona, a cijela pizza je zasitna i slasna. Pogodna je i za vegetarijance i cijena joj je 8,50 eura. Ovo je ujedno i jedna od boljih vrijednosti za novac koje na festivalu možete pronaći.
KVALITETNI SASTOJCI KOJE ĆETE I POŠTENO PLATITI
Idući favorit je kombinacija mortadele i mozzarelle na kućici Al Dente, poznate zagrebačke pizzerije, koja se inače nalazi u Bogovićevoj ulici. Između nekoliko opcija koje nude na svojoj kućici, iz Al Dentea posebno ističu upravo ovu kombinaciju, kojoj dodaju još i stracciatellu te sjeckanu pistaciju i sve zajedno pretvaraju u okusom i teksturama puno i bogato jelo koje je teško prestati jesti.
Rubovi na njihovoj pizzi su istovremeno meki, pufasti i hrskavi, nadjev je sočan i svaki sastojak se osjeti u taman dovoljnoj mjeri. Po nama, ovo je spoj s kojim ne možete previše pogriješiti. Ipak, cijena od 17 eura za ovu pizzu čak se i nama čini previsokom, posebice kada se u obzir uzme da ista pizza u njihovom lokalu košta 16 eura.
SICILIJANSKA PIZZA ZA DIJELJENJE
Trećeg favorita pronašli smo na kućici RougeMarina, gdje nude debele sicilijanske pizze. Ovakav tip, debele pizze s puno nadjeva, inače već godinama nude i u RougeMarin bistrou, gdje klasičnu opciju s mozzarellom, grana Padano sirom i dodacima kao što su masline, rikola i cherry rajčice, možete nadograditi dodatkom pršuta ili slanine. Cijene u restoranu kreću se od 11 do 14,50 eura.
Na Pizza Festivalu Zagreb, pak, nude nekoliko malo drugačijih kombinacija. To su Palermo s rajčicom, mozzarellom, artičokama, sušenim rajčicama, ricottom i maslinovim uljem s češnjakom, zatim Messina s pancetom i rikulom, Siracusa Bambini na koju dodaju rajčicu, mozzarellu i salame veneto, pa Catania s pistacijom i creme fraiche, Trapani s inćunima, kaparima i lukom, te Siracusa s mozzarellom, salsicciom, medom i čili papričicama.
Isprobali smo njihovu Palermo pizzu, kod pripreme koje iz RougeMarina nisu štedjeli na sastojcima, svega je bilo dovoljno, pizza je bila aromatična, slasna i u niti jednom trenutku nije nam nedostajao baš nikakav mesni dodatak. Cijene pizza na RougeMarin kućici kreću se od 10-ak do 12,50 eura.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....