IZVJEŠTAJ S ADVENTA

Na Zrinjevcu se nudi sve - od graha i mazalica do azijskih zalogaja, jedva smo izdvojili 5 favorita

Jeste li više raspoloženi za bao buns ili kobasicu? Sendvič ili grah? Fritule ili pitu od jabuka? Ako ste voljni izdvojiti od 4 do 10-ak eura za obrok na otvorenom, nastavite čitati...

Nakon dvije popularne zagrebačke adventske lokacije, na red je došla i treća. Napokon smo obišli Slatki Zrinjevac, kako se naziva adventska manifestacija u jednom od najljepših zagrebačkih parkova. Posjetili smo baš sve kućice i isprobali što se nudi. Ono što svakako vrijedi napomenuti jest da ponuda unazad nekoliko godina na ovoj lokaciji nije bila toliko raznolika kakva je danas i to nas je već pri samom dolasku posebno razveselilo. Na desetak kućica nude se tako jela kao što su gusti grah s kobasicom i fritule, sendviči, pita od jabuke, drugačije kroštule, bao buns i empanade. Dakle, za svakoga ponešto. Budući da je jela zbilja puno, u nastavku izdvajamo naših pet favorita.

image
Nera Simic/Cropix
image
Nera Simic/Cropix
image
Nera Simic/Cropix

EKIPA IZ KAI-A I NA OTVORENOM BEZ GREŠKE

Jedna od prvih kućica koje smo posjetili bila je ona ekipe iz zagrebačkog restorana KAI street food bar. Oni nude slatku i slanu varijantu bao buns i, bit ćemo vam iskreni, zbilja je teško odlučiti koja je bolja. Slanu, blago ljutkastu rade s vučenom junetinom i dodacima kao što su kimchi, dimljeni sir, kikiriki i BBQ umak, a slatku s mousseom od bijele čokolade, prženim lješnjacima i karamelom od lješnjaka. Ovo je zapravo prvo njihovo slatko jelo koje smo imali prilike kušati i, unatoč šarolikoj konkurenciji deserata na Zrinjevcu, svrstali bismo ga visoko na listi najboljih. Nježan mousse, isto takvo pecivo i dobra kombinacija okusa uspjeli su nas osvojiti čak i kad smo već bili siti.

image
Nera Simic/Cropix

Ako i inače volite njihov stil i hranu kakvu rade i u lokalu u haustoru u Jurišićevoj 2, s njihovim jelima niti na Zrinjevcu ne možete puno pogriješiti. Ipak, moramo napomenuti, pri uživanju u bao bunsima pripazite jakne, posebice rukave, mogli biste njima pokupiti malo umaka ili komadić mesa.

Budući da smo fanovi njihovih bunsa i znali smo da je to jelo koje želimo isprobati i ovdje, tek pri odlasku primijetili smo da nude još dva jela, teleći hot dog s, logično, telećom hrenovkom, coleslaw salatom, prženim lukom, katsu umakom i majonezom, te Kai kobasen s kimchijem, kikirikijem i lukom.

image
Nera Simic/Cropix

Cijene? Za slanu varijantu u kojoj se dobiju dva komada bao buns morat ćete izdvojiti 9 eura, a za slatku, u kojoj se dobije jedan komad peciva, 5 eura. Hot dog će vas koštati 7, a kobasica 8 eura.

MAZALICE SU HIT

Još jedno jelo koje nam se posebno svidjelo su i mazalice s kućice Kaiser kobasa by Rougemarin. Dolaze u tri varijante, u porciji se dobiju tri komada, slasne su, sočne, dodaci su dobro izbalansirani i ovo je također jedno od jela koje bismo rado preporučili prijateljima. Naručiti možete Talijanku, Španjolku i Francuskinju, odnosno okruglu mazalicu s mljevenom svinjetinom i talijanskim začinima, salsom i pikantnom majonezom, zatim mazalicu sa svinjetinom, chorizo začinima, chimichurri umakom i prženim lukom te mazalicu sa svinjetinom začinjenom francuskom mješavinom začina, umakom i lukom. Cijene mazalica kreću se od 6 do 6,50 eura. Osim toga, na ovoj kućici nude i češnjovku u pecivu od batata s coleslaw salatom, senf-med umakom i bučinim sjemenkama te chorizo kobasicu s grah salatom, finzer umakom i prženim lukom. Cijene su također 6 i 6,50 eura.

image
Nera Simic/Cropix

TKO JE ZA GRAH?

Svakako najbolja vrijednost za novac i zicer za klasičare bit će porcija graha na kućici Santa‘s House. Ovdje ga rade s puno luka i slanine, gust je, gotovo kremast, zasitan i porcija je zbilja velika, a koštat će vas 6,50 eura. Uz grah, birati možete i između tri kobasice koje želite da vam na kućici narežu i ubace u zdjelicu. Nude kranjsku sa sirom, češnjovku i domaću dimljenu.

Osim graha, ovdje nude i sporo kuhani buncek s dinstanim kupusom i karameliziranim lukom (6,50 eura), burger s jelenjim mesom (8,50 eura), kobasice, hrenovke i fritule koje će vas koštati 3,50 eura.

image
Nera Simic/Cropix

DOBRA KLASIČNA KOBASICA

Prilično dobru klasičnu i najljepše serviranu kobasicu kušali smo na kućici Polar Express. Kako smo saznali, u pitanju je Krašićka kobasica koju dobavljaju iz mesnice Medven, a poslužuju uz kiseli kupus, umakom po želji i klicama. Kobasica je sočna i u ustima ostavlja dobar okus pa smo tako na ovoj kućici, iako već prilično siti, papirnatu pliticu ispraznili do kraja. Topla preporuka za one koji uvijek vole igrati na sigurno. Cijena je 6,40 eura.

Nude i domaću dimljenu kobasicu, domaću dimljenu s crvenom paprikom, debrecinku i hot dog, a uz mesna jela naručiti možete i krumpiriće ili prženi batat.

image
Nera Simic/Cropix

PITA OD JABUKE BEZ KONKURENCIJE

Iako smo se jedva odlučili koji bismo desert stavili u naših top pet, pita od jabuka koja se nudi na kućici Art of Bar jednu je kušačicu podsjetila na starinske jabuke u šlafroku i već nakon drugog zalogaja proglasila ju je apsolutnim favoritom. U pitanju je zapravo trokutić od vučenog tijesta s finim, aromatičnim punjenjem od jabuke. U porciji se dobiju tri komada, uz to dolazi i blago alkoholna krema te grožđice, a sve zajedno koštat će vas 5 eura. Inače, pita je ideja i proizvod ekipe iz pekarnice Proof 33.

Osim pite s jabukama, Art of Bar ekipa nudi i nekoliko različitih koktela te alkoholne čokoladne napitke.

image
Nera Simic/Cropix

ŠTO SE JOŠ NUDI?

Osim pobrojanih, na kućici Germknedla pojeli smo i dobru, veliku i zasitnu germknedlu ekipe iz RougeMarina (8 eura), na kućici Feliz Navidad by Mario Mihelj prilično zanimljivu, slasnu empanadu punjenu junetinom i kremom od jogurta, čilija i korijandra (koja košta samo 3 eura, ali nam je ipak bila malo nespretna za uživanje tako umočena u rijetku kremu), a na kućici Veseli pajcek dobar sendvič s porchettom (8 eura). Za ljubitelje bunceka, dobra opcija moglo bi biti jelo Bucko buncek s umakom od hrena (8,90 eura) na kućici Shank, a ako tražite mjesto s dobrim fritulama, posjetite kućicu Sugar Daddy by Luka Holjevac (4 eura).

image
Nera Simic/Cropix

Dobro i važno je spomenuti kako ove godine na Adventu na Zrinjevcu postoji mogućnost ispijanja pića iz keramičkih šalica kako bi se pažnja skrenula na održivost i brigu za okoliš. U tom tonu, na Zrinjevcu će se održavati i radionice održivog kuhanja, a prvu u nizu vodit će chef David Skoko. Više o svemu pročitajte na društvenim mrežama Slatki Zrinjevac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:46