Jučer je službeno započeo zagrebački adventski program, a, kako organizatori najavljuju, sadržajem bi trebao biti najbogatiji do sada. Ipak, netom uoči službenog početka ugostitelji su se borili s velikim problemom nedostatka radne snage, zbog čega su mnogi od njih na kraju odustali od zakupa kućica. Ovogodišnji adventski program odvija se na brojnim lokacijama u gradu, a mi smo istražili gdje možete kušati uličnu hranu s potpisom poznatih chefova koji ranije nisu zalazili u format uličnog adventskog kuhanja.
TOMISLAVAC - TOMISLAVOV TRG
Matija Bogdan je donedavno bio glavni chef restorana Mano, a još važniji angažman odradio je na poziciji direktora razvoja u londonskom restoranu Ledbury, koji ima dvije Michelinove zvjezdice. Na zagrebačkom Adventu predstavit će se bliskoistočnim jelima poput janjećeg ragua s humusom, narom i jogurtom (53 kune), zatim tortilje s keljom i baba ghanoushem od tikve (48 kuna) te turskom pogačom gozleme koja neodoljivo podsjeća na soparnik jer je Bogdan puni blitvom, feta i kravljim sirom (45 kuna). Budući da je jedno od Bogdanovih malih jela u Manu bio soparnik, isprobajte kako on funkcionira u uličnom formatu, a ako želite pokrenuti razgovor sa chefom na kućici, možete ga isprovocirati pitanjem je li mu otpremnina iz poznatog restorana isplaćena u soparnicima koje trenutno služi. Uz Bogdana, na Tomislavcu kuha i njegov kolega i prijatelj, kuhar Marko Palfi ispred Garden Breweryja, a uvijek se možete odlučiti i za Submarineov burger u neposrednoj blizini.
FULIRANJE KOD ESPLANADE
Deni Srdoč, mladi i talentirani chef restorana Nebo u riječkom hotelu Hilton s Michelinovom zvjezdicom, također premijerno izlazi iz restoranskih okvira i okušava se u pripremi ulične hrane. U subotu, na prvi dan Adventa, na Srdočevoj kućici otvarale su se kamenice iz Limskog kanala, služio se tartar, a mogli ste ispijati i Henriot šampanjac po promotivnoj cijeni. Srdoč najavljuje još takvih posebnih aktivnosti, a u redovnoj ponudi ima smash burger (75 kuna), domaći pita kruh punjen prženom i mariniranom piletinom (65 kuna) i pržene raviole punjene bakalarom na bijelo (60 kuna).
Zanimljivu ponudu ima i restoran Balon, koji se predstavlja comfort food jelima i dobro poznatim okusima poput gulaša s hobotnicom i njokima (62 kune), rolicama s pečenom patkom (55 kuna) i telećim bečkim šniclom u sendviču (72 kune), a imat će i neka vegetarijanska jela.
FULIRANJE NA STROSSMAYEROVU TRGU
Mario Mandarić splitski je chef restorana Kinoteka, a iza sebe ima i angažman u londonskom restoranu Fat Duck fenomenalne gastronomske ikone Hestona Blumenthala. Osim u kuhinji, Mandarić je poznat po svom humanitarnom angažmanu. Organizirao je degustacijsku večeru u Londonu, a novac donirao mladim beskućnicima te gradi bunare za vodu po afričkim selima. Na Adventu ima dvije lokacije, njegovu hranu možete kušati na Strossmayerovu trgu, ali i u sklopu lokacije Baš Naš na platou Gradec. Mandarić priprema pork bowl (72 kune), sendvič s porchettom (75 kuna), trganu svinjetinu (68 kuna) i još nekoliko jela koja ostavljamo da ih sami otkrijete.
BAŠ NAŠ - PLATO GRADEC
Ovo je lokacija na koju dolazite prvenstveno zbog sjajnih koncerata poznatih glazbenika. Od ugostiteljske ponude, zanimljivo je da kućicu ima žiri televizijskog showa Masterchef - Melkior Bašić, Damir Tomljanović i Stjepan Vukadin. Od ponedjeljka do petka na kućici će se izmjenjivati članovi žirija, a subota je predviđena za gostovanje kandidata iz spomenutog showa. Neka od jela s kojima se predstavljaju su njoki od bundeve (88 kuna), buncek (74 kune), pirjana junetina (89 kuna) i burger od faširanca (69 kuna).
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....