Jeste li ikada pojeli nešto bez da zapravo znate što jedete i potpuno se oduševili okusima? Ista stvar često nam se događala upravo s veganskim jelima koja su na neki način imitirala klasike poput burgera, lazanja ili čak štrudlu od jabuke. Kada smo početkom ove godine obišli nekoliko tada novih adresa na kojima se kuha hrana bez mesa, skupili smo sjajne recepte koje vam ostavljamo u nastavku, a tu je i nekoliko dobrih savjeta koji bi vam mogli pomoći pri kuhanju.
VEGE BURGERI
Iako će mnogi reći kako nema do pravog, sočnog, mesnog burgera, s time se ne bismo složili. Primjerice, u restoranu Veganko pojeli smo fantastičan plant based burger i odlične krumpiriće s veganskom majonezom, dok iz Plant Punka često naručujemo njihov burger koji je bolji od velikog broja klasičnih mesnih varijanti iz dostave. No, u slučaju da baš i niste od eksperimentiranja, možda će za vas dobra opcija biti burgeri koje ćete napraviti sami i u kojima možete kombinirati namirnice koje odgovaraju samo vama.
Dobar vege burger možete napraviti od graha ili leće, slanutka ili graška, batata, gljiva... Potrebno vam je samo malo mašte i vremena za eksperimentiranje, tavica ili posuda za pečenje i dobri dodaci. U nastavku ostavljamo dva provjerena recepata za vege pljeskavice. Odaberite onu koja vam se najviše sviđa, ubacite i pokoji dodatak po svom guštu i uživajte. Zbilja nije teško, a može biti preukusno.
ŠTO JE BUREK BEZ SIRA? PREDOBAR RUČAK
"Prvo, ajmo biti dovoljno kul i izbjeći rasprave o tome kako je ‘burek samo s mesom, sve ostalo je pita‘, jer ovdje nema ni jednog ni drugog! Tako da - svi mirni ili svi uvrijeđeni, kako želite. Dalje, ovo je fraza koju često ponavljam, ali ne mogu dovoljno naglasiti koliko ovo ima okus ‘pravog‘ bureka (sorry, pite) sa sirom! Dakle, okus svježeg sira 10/10", opisala je Nataša Rajčević s bloga burbon i borovnice svoj veganski burek koji nas je, ako ćemo biti iskreni, osvojio već na prvi pogled. Slastan i ukusan, idealan je za dane kada vam se baš i ne izlazi do pekarnice u kvartu, a jede vam se klasik kao što je to dobar burek.
LAŽNI BOLOGNESE
Jede vam se bolognese, a pri ruci nemate meso? Ne brinite, odličan umak možete napraviti i od leće. Dobro ste pročitali i nije uopće šala. Trebat će vam dvije, tri šake leće i ostatak sastojaka koje biste inače koristili za pripremu mesnog ragua – luk, mrkva i celer. Povrće nasjeckajte na sitno, pirjajte na ulju, pustite da malo omekša, a zatim dodajte leću. Podlijte sve zajedno temeljcem, dodati možete i malo pelata, začinite bosiljkom, soli i paprom, dodajte i malo timijana. Pustite da se krčka i za to vrijeme skuhajte tjesteninu, a potom u umak ubacite i malo vode u kojoj se kuhala tjestenina te sve zajedno pomiješajte. I to je to, jednostavnije ne može, a najmlađe i one koji možda nisu toliko spretni u kuhinji, ovim biste jelom možda mogli i zavarati.
Upamtite i da je crvena leća praktičnija zbog brzine kuhanja, no u ovom jelu možete koristiti i zelenu ili smeđu leću koju ste prethodno namočili.
A LAZANJE?
Kad već pričamo o bolognese umaku, osvrnut ćemo se i na veganske lazanje recept za koje smo dobili u zagrebačkom restoranu Oaza Joyful Kitchen. Za pripremu će vam trebati nešto više namirnica pa si svakako uzmite vremena i ovo jelo pripremajte vikendom ili za posebne prilike. Napravite umak od leće i seitana, za bešamel koristite biljno mlijeko, a između redova dodajte i tofu sa špinatom koji će lijepo podići cijelo jelo. Recept donosimo u nastavku.
TUNA BEZ TUNE
Jedan od recepata koji nas je posebno oduševio u posljednje vrijeme jest i recept za lažnu tunu Marie Wasler. Iako smo u početku bili pomalo skeptični, kada smo je isprobali, ostali smo toliko pozitivno iznenađeni da se ova lažna tuna na našem tjednom meniju počela pojavljivati sve češće. Iako Marie u svom receptu koristi vegansku majonezu, mi uglavnom, u nedostatku iste, koristimo klasičnu varijantu, a ponekad umjesto majoneze dodajemo grčki jogurt i rezultat je više nego dobar. Video recept prenosimo s Instagram profila Marie Wasler i toplo preporučujemo da se okušate u pripremi, neće vam oduzeti previše vremena, a ovo jelo moglo bi vrlo lako postati vaš novi omiljeni doručak ili večera.
BONUS ZA KRAJ: ŠTRUDLA S JABUKAMA ILI BAKLAVA?
Kako smo zakoračili u listopad, krenuli smo s jelima bogatih okusa začinjenim toplim začinima. Baš zato, bez imalo razmišljanja, ovih se dana bacamo na pripremu veganske štrudle po receptu koji smo također dobili u restoranu Oaza Joyful Kitchen, a tu je i predobra baklava sa Speculas keksima Jelene Markote. Jer, ako trgovine mogu biti prepune božićnih ukrasa, zašto i naša kuhinja ne bi već danas mogla zamirisati na blagdane?
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....