GDJE ZA VIKEND?

Martinjske fešte, dobra hrana i vino, šumski festival i večera za ljubitelje Pulp Fictiona

Vikend pred nama donosi uzbudljiva događanja u cijeloj zemlji, a u nastavku izdvajamo najzanimljivije

Napokon smo dočekali Martinje i slavlje mladog vina u cijeloj zemlji. Osim toga, tu je i nekoliko drugačijih, uzbudljivih događaja koji se održavaju ovog vikenda i koji bi se posebno mogli svidjeti gurmanima, ali i onima koji vole spojiti dobru hranu i film. U nastavku donosimo naš mali vikend vodič.

GDJE NA MARTINJE?

Slavlje Martinja tradicija je koja se ne propušta u velikom dijelu zemlje. Od Međimurja, preko Zagreba pa sve do Istre, ovog vikenda tako možete pronaći fešte na različitim adresama. Bacili smo se na malo istraživanje i pronašli mjesta na kojima se ovog vikenda uživa u dobroj hrani i vinu.

Cijelu priču o Martinju pročitajte ovdje.

image
Matthieu Joannon/

ZAGREB

Jedna od omiljenih nam adresa za ovogodišnje Martinje svakako je Vinska klet Kurtalj. Hranu ovdje obožavamo i redovnim danima pa nas je posebno razveselilo da se meni neće posebno mijenjati niti za Martinje, kako su nam otkrili u nedavnom razgovoru. Možda će se samo malo više popiti, dodali su. Naime, ovdje se uvijek može pojesti pravi domaći ajngemahtec, tu je i izvrsna pašteta od guščje jetre koju po svojoj recepturi pravi Dubravka Kurtalj, zatim cikla s hrenom, buncek i češnjovke s restanim krumpirom, a u ovo doba godine u ponudi su obavezno i krvavice. Pečena patka inače se mora unaprijed naručiti, no na Martinje se podrazumijeva. A bit će i bučnice i štrudla od jabuke, naravno od domaćeg vučenog tijesta i starih sorti jabuka. I uz sve će vam predložiti neko od svojih vina.

image
Vedran Peteh/Cropix

Osim toga, na još jednoj zagrebačkoj adresi sprema se malo druženje. Ekipe iz Nesputanih vina i Cogita udružile su snage i ove subote donose simpatično druženje ljubitelja dobrih vina uz kestene.

"Od ovogodišnjeg Martinja, lagano ćemo zakotrljati igru nesputanih subota. U suradnji s COGITO COFFEE ROASTERSIMA, često će subotama njihova ekipa točit nešto novo iz našeg šarolikog vinskog portfelja! Guske su se kao jedan od tradicionalnih simbola Martinja našle kao niti vodilje našeg ovosubotnjeg druženja! U Maurerovim vinima CRAZY LUD bijeli i crni moći ćete uživati u Cogitu ‘U Dvorištu‘, a za sve vinopije i ludopije na vatru ćemo baciti kestene da se svi zajedno malo i ugrijemo! Maurerova bazna linija vina, ‘Crazy Lud‘nosi dvostruko značenje: "dvostruko LUD" i "LUDA guska", a vezuje se i uz mađarsku izreku: "Ha lúd, legyen kövér!” što bi značilo "Ako je guska, nek‘ bude debela!", napisali su na svom Instagram profilu.

MEĐIMURJE

Restoran Terbotz u Železnoj Gori u Međimurju već tradicionalno priprema Martinjsku večeru pa tako ove godine od 11. do 13. studenog nude jela kao što su krvavice, patku i svinjska rebra, zatim dinstani kiseli kupus i mlince te cheesecake u čaši od grožđa Izabela. Osim toga, u Terbotzu će se moći kušati i mlado vino vinarije Jakopić. Cijena menija iznosi 190 kuna. Više informacija potražite ovdje.

image
Privatna arhiva

VRSAR

U slučaju da se nalazite u blizini Vrsara, dobro je znati da se od petka, 11. studenog, do nedjelje, 13. studenog, tamo odvija Fešta sv. Martina. Bogat, šarolik program za sve generacije, između ostalog, uključuje i Merkat jesenskih proizvoda, besplatnu degustaciju jela pripremljenih s namirnicama iz Jadranskog mora u sklopu projekta "Jedi zdravo, čuvaj plavo" te natjecanje u pripremi istarske supe. Detalje potražite ovdje.

VEČERA UZ VINARIJU COLETTI

Ove subote možete svratiti i do restorana Nobilion u hotelu Ikador gdje će se održati večer vrhunskih pinota uz poznatu plešivičku vinariju Kolarić Coletti. Vina će biti poslužena uz pet sljedova jela, a cijena večere iznosi 690 kuna. Više detalja potražite ovdje.

FESTIVAL ŠUME I ŠUMSKIH PLODOVA

U pomalo zapostavljenom dijelu Istre, kako kažu organizatori, na Ćićariji u Brgudcu, ove nedjelje održat će se i Festival šume i šumskih plodova. Kroz različite radionice, ali i gastronomiju promovirat će se dobrobiti šuma, a jedan od sudionika na samom festivalu bit će i Anton Rudan, poznatiji kao šumski kuhar i lovac na samoniklo bilje. Više informacija možete potražiti ovdje.

image
Beth Jnr/

BURGERI I MILKSHAKE IZ PULP FICTIONA U CENTRU ZAGREBA

Večera koja nas posebno veseli održat će se ove subote u centru Zagreba. Ekipa iz Market street food & drinks, naime, došla je na ideju organizacije filmskih večeri uz hranu i tematsku glazbu, a prvi je na redu upravo "Pulp Fiction", klasik Quentina Tarantina. Ove subote na meniju su tako Big Kahuna Burger with fries and ketchup i 5$ Milkshake ‘Martin & Lewis‘ vanilla, a goste su zamolili i da u ormaru potraže kombinaciju inspiriranu filmom kako bi i atmosfera pratila meni. Kako nam je najavio vlasnik Marketa Fran Ćurković, ovo je tek prva takva večera u nizu, a već ima i neke nove ideje za iduće.

"Iduća bi mogla biti inspirirana Titanicom, primjerice", natuknuo nam je Ćurković u kratkom razgovoru.

Više informacija potražite ovdje.

image
Tenor/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:23