Iako ih uglavnom vežemo uz nedjeljni ručak i sočnu puricu, mlinci mogu biti puno više od toga. Odlično se snalaze u različitim složencima, a dobra su zamjena i za tjesteninu. Osim uz mesne dodatke, kombinirati ih možete i uz ribu i povrće, a zatim vam je potrebna još samo zdjela dobre sezonske salate i zasitan ručak gotov je u rekordnom roku.
MLINCI S UMAKOM OD RAJČICE I TUNE
Osim što su svestrani, mlinci su i vrlo jednostavni za pripremu kod kuće. Nekada su najbolji mlinci dolazili iz bakinih peći, gdje bi se zapekli i dobili velike tamne mjehure pa bi se koji komad grickao još vruć, no danas se vrlo dobri mlinci mogu napraviti i u klasičnoj pećnici. Sve što vam treba su tek tri sastojka i manje od sat vremena za pečenje.
PILEĆI BATAK I ZABATAK IZ PEĆNICE S MLINCIMA
Kako mlince napraviti kod kuće?
Tradicionalne recepture za mlince najčešće su prilično jednostavne. Na pola kilograma oštrog brašna dodaje se sol i dolijeva se hladna voda te se rukama mijesi mekano tijesto. Oblikuje se u kuglu, a po želji se može dodati i malo masnoće. Potom se tijesto ostavlja da odmara barem pola sata, valja se, izrezuje na veće komade i ubacuje u pećnicu.
PILEĆA KRILCA U KOMBINACIJI S MLINCIMA I ŠALŠOM
Mlinci se peku na vrućoj podlozi pa tako posudu za pečenje u pećnicu stavite istog trenutka kada je upalite i pustite da se zagrijava. Nakon toga, mlince je potrebno izvaditi na čistu površinu i pustiti da se ohlade, da bi postali hrskavi i lakše se lomili. U nastavku ostavljamo detaljan recept naše Slavice Šagolj.
Kako poslužiti mlince?
Mlinci su najbolji kada se preliju temeljcem. Stavite ih u posudu, preko njih prelijte dio vrućeg temeljca koji ste pripremili za juhu, pustite da kratko stoji pa zatim sve zajedno prebacite u posudu s puricom ili pečenjem, dobro obložite masnoćom i poslužite. Također, kada ste mlince dodali pečenju, možete ih dodatno zapeći u pećnici na visokoj temperaturi kako bi vrhovi mlinaca postali hrskaviji.
Radite li složenac, mlince možete kratko potopiti u vruću vodu ili temeljac, ali i ne morate. U slučaju da ste preskočili taj korak, koristite umake s više tekućine kako bi imali što upiti, a složenac ne bi ispao suh.
GIBANICA S MLINCIMA, GOVEĐIM REPOM I MIŠANCIJOM
Gdje kupiti dobre mlince?
Iako se obično rade od pšeničnog bijelog brašna, soli i vode, danas su dostupne i varijante s pirovim i integralnim brašnom te mlinci napravljeni s batatom. Takve, nešto zdravije mlince možete pronaći u specijaliziranim trgovinama zdrave i domaće hrane poput Veronika Delikatesa ili Mrkvice.
Dobre klasične mlince pak možete pronaći na zagrebačkim tržnicama na štandovima Nada tjestenine. Dolaze upakirani u prozirne vrećice pa je vrlo lako odabrati pakiranje koje vam najbolje odgovara. Mlince istog brenda drži i Juicebox, a klasične mlince s jajima možete pronaći i u Voćarni.