BEZ GREŠKE

Jer je nedjelja: kako napraviti piletinu s mlincima na 3 totalno različita, a jednako slasna načina

Nakon ručka za koji ćete pripremiti jedno od ovih jela vrlo vjerojatno će svi za stolom lizati ljepljive prste

Bez ozbira na to jeste li klasičar i najviše volite cijelo pile polako i dugo pečeno u pećnici, volite li se zaigrati pa u kuhinji pokazati još koju tehniku više ili ste vječito u žurbi i treba vam jednostavno, a stvarno ukusno jelo za nedjeljni ručak, nastavite čitati. U nastavku, naime, ostavljamo tri odlična recepta za piletinu s mlincima.

Za početak, nećemo ulaziti u to koristite li domaće ili mlince iz supermarketa, ali možemo vam dati dobru preporuku gdje ih kupiti. Naime, svojevremeno smo radili priču o domaćim mlincima iz Samobora koji su nas totalno osvojili i često im se vraćamo.

PRIČA VRIJEDNA ČITANJA: MLINCHEK

image
Tomislav Kristo/Cropix

Ako, pak, trenutno niste u mogućnosti nabaviti ih, svratite na bilo koju tržnicu i sigurni smo, među klupama i štandovima s povrćem i jajima, naići ćete i na barem jedan s domaćom tjesteninom, mlincima i korama za savijače. Naš favorit za dobre mlince je brend Nada tjestenine čije štandove pronalazimo na tržnici Dolac. Osim toga, dobre mlince možete kupiti i u malim pekarnicama ili ih, na kraju krajeva, napraviti sami. Postupak uopće nije kompliciran, posebice ako pri ruci imate mašinicu za tjesteninu, a ručak će upravo zbog ručno rađenih mlinaca biti još slađi.

RECEPT ZA DOMAĆE MLINCE, PLUS DOBRI SAVJETI

image
Tomislav Kristo/Cropix

KLASIČNI PICEK S MLINCIMA

Piletina je prilično zahvalna i kod pripreme uopće ne morate previše komplicirati. Klasičnu pečenu piletinu u komadu napravite tako da je dobro natrljate soli i suhim začinima po želji, a ispod kože ugurate male kockice maslaca. U unutrašnjost pileta možete staviti limun, začinsko bilje po želji (pušlek s timijanom, peršinom, pa čak i ružmarinom bit će dobra ideja), luk i češnjak, a samo pile možete peći u posudi u koju ste stavili luk narezan na polovice, komade mrkve, celera i korijena peršina. Ubacite i koji režanj češnjaka, dodajte ulje, sve dobro promiješajte i pecite u pećnici dok pile ne poprimi boju, a povrće ne omekša.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Od pečenog povrća na kraju možete napraviti odličan umak. Jednostavno ga ubacite u blender s malo temeljca, blendajte dok ne postane kremast i poslužite u zasebnoj posudici.

Kada pile pečete u komadu, prije samo posluživanja izvadite ga iz pećnice, na dno posude gdje se skupila masnoća od pečenja stavite mlince koje ste natopili vrućim temeljcem i pomiješajte. Vratite pile pa sve pecite još kratko kako bi rubovi mlinaca postali hrskavi i slasni.

PUNJENO PILE ZA PRSTE POLIZATI

U slučaju da se osjećate entuzijastično i na stol želite staviti malo drugačiji, još bolji i slasniji ručak, razmislite o tome da napravite pile punjeno špinatom, mozzarellom, parmezanom i integralnim kruhom. Recept za ovo jelo svojevremeno je podijelio Mate Janković, a mi ga testirali i uvjerili se da je u pitanju zbilja slastan ručak.

Dobro bi bilo pile noć prije staviti u vodu s 5 posto soli i 1,5 posto šećera kako bi omekšalo, no ako to i niste učinili, ne očajavajte i iskoristite ga takvo kakvo je. Također, prije pečenja u meso možete utrljati smjesu od ulja, soli, majčine dušice i limunove korice.

Za punjenje koristite stariji kruh i, ako vam pri ruci nije integralni, iskoristite ono čime raspolažete. Što se tiče pečenja mi nismo imali rešetku, ali ako je kojim slučajem imate, pokušajte prethodno punjeno pile staviti na rešetku za pečenje, a ispod u pleh za pečenje dodati bijelo vino, lovor i 2 češnja češnjaka. Prilikom pečenja će se stvoriti umak kojim se pred kraj zalije piletina. Kada pečete piletinu, upalite oba ventilatora i stavite je u sredinu pećnice.

Trebat će vam:
1 pile
1 kg špinata (mi nismo potrošili cijelu količinu)
2 mozzarelle
3 šnite integralnog kruha
sol i papar
maslinovo ulje
maslac
majčina dušica
naribani parmezan
3 češnja češnjaka
bijelo vino

Priprema:

Pile noć prije marinirajte u salamuri od 5% soli, vode i 1,5% šećera. U potpunosti ga otkostite tako da prvo odstranite krilca, zatim pile okrenete na leđa i krenete rezati uz glavnu kost lagano odvajajući prsa, ali pazite da ih u potpunosti ne odvojite, pile u konačnici mora ostati cijelo. Zarežite batke i otrgnite im kost. Pažljivim pokretima nožem uklonite srednju kost i ostatke kostiju oko bataka.

Piletinu posolite i popaprite, možete kao što je to i Mate napravio, začiniti majčinom dušicom, a po potrebi staviti i limunove korice. Za nadjev, špinat termički obradite na suhoj tavi. Stavite ga u poseban tanjur. Na tavi otopite maslac i dodajte češnjak. Popržite ga par sekundi, samo da pusti miris. Vratite špinat i sve maknite s vatre. Dodajte kruh izrezan na kockice, naribani parmezan, mozzarellu narezanu na kockice i sve promiješajte. Mate je još u ovom slučaju dodao i žumanjak i 2 češnja češnjaka. Nadjevom napunite pile i zarolajte u roladu.

Pile zavežite kuhinjskom špagom tako da prvo krenete od vrha na kojemu ćete zavezati špagu. Zatim prstom odredite željenu udaljenost, na tom mjestu zaustavite špagu, provucite uže oko pileta i zavežite drugim krajem. Ponavljajte postupak do kraja pileta. Stavite ga u nauljeni protvan, posolite, popaprite i začinite majčinom dušicom. Ulijte bijelo vino, neoguljene češnjeve češnjaka i lovorov list. Pecite na 200 stupnjeva oko sat i pol. Poslužite uz neodoljive mlince.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

ZA ONE KOJI SE KUHAČE PRIMAJU U ZADNJI ČAS

Odlično pile s mlincima možete napraviti i na tavi s poklopcem. Sve što vam treba je malo korjenastog povrća, omiljeni komadi piletine (batak/zabatak je uvijek dobra ideja), mlinci i temeljac koji ste sačuvali od kuhanja juhe. U slučaju da ste pripremu juhe ovog puta preskočili, uvijek možete koristiti i vodu koju ste dodatno začinili miso pastom.

Najvažnije za kuhanje ovog jela je da se kožica dobro zapeče i otpusti dio masnoće koju će mlinci kasnije upiti te postati slasniji nego što ste mislili da je moguće postići samo pomoću tave.

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

image
Lidija Lončarić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:51