VIŠE OD 15 DOBRIH PREPORUKA

Jedite bolje! Kruh je, čini se, najpopularnija hrana među Hrvatima, a ovo su ljudi koji ga rade najbolje u zemlji

Izdvojili smo 15-ak adresa na kojima kupujemo dobar kruh od kiselog tijesta, ali i pravi domaći kruh s klasičnim kvascem, ali bez nepotrebnih dodataka

Istraživanja pokazuju da Hrvati troše čak 42,4 kilograma kruha i peciva po članu kućanstva godišnje, što upravo te proizvode svrstava na sam vrh liste općenito najpopularnijih. Sjajno je, stoga, što se u Zagrebu, ali i ostatku zemlje sve više širi trend proizvodnje kvalitetnijeg, zdravijeg kruha.

image
Berislava Picek/Cropix

Sve je više zanatskih pekarnica koje posebnu pažnju posvećuju proizvodima od kiselog tijesta, širi se i ponuda bezglutenskih proizvoda, a veseli nas i što se danas na pojedinim adresama može pronaći klasičan bijeli domaći kruh, ali bez aditiva i tisuću i jednog drugog sastojka.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Kako bismo vam olakšali pronalazak omiljene pekare i posjetili vas na važnost kvalitetnog kruha, odlučili smo izdvojiti najvažnije ljude od kruha u zemlji. O svima njima pisali smo vam u posljednjem, još kratko na kioscima dostupnom magazinu Dobra hrana, a o mnogima od njih čuli ste već i prije. Uz ta, već poznata imena, izdvajamo i nekoliko dobrih opcija koje su dostupne i u vašim lokalnim trgovinama, a da to možda uopće niste znali.

image
Berislava Picek/Cropix

ZANATSKE PEKARNICE NA KOJE VRIJEDI OBRATITI PAŽNJU

U broju magazina Dobra hrana posvećenom kruhu, obišli smo nekoliko adresa i posjetili zanatske pekarnice koje su zbilja vrijedne pažnje. Iako se uglavnom sve nalaze u Zagrebu, to nije jedini grad gdje kiseli kruh postaje sve popularniji. U nastavku donosimo nekoliko dobrih prijedloga gdje kupiti, probati pa se vratiti po dobar sourdough kruh i druge proizvode.

image
Berislava Picek/Cropix

"Želim da kvalitetan kruh bude dostupan svima!"

Jednim od začetnika kisele revolucije u Hrvatskoj svakako je Karlo Vulin. Najprije je pokrenuo Kroštulu, iz koje se kasnije rodio Boogie Lab, a sada odlazi korak dalje i odlučio je automatizirati proizvodnju kruha od prirodno fermentiranog tijesta. Odnedavno su njegovi proizvodi traženi i na Manhattanu, a velike kompanije traže i žele partnerstvo s njegovom pekarom iz Pakoštana. Cijelu priču o Karlu Vulinu, Kroštuli i Boogie labu pročitajte ovdje.

image
Berislava Picek/Cropix

Najpopularnija pekarnica u gradu

Bread Club je zanatska pekarnica s najviše poslovnica u gradu, danas ih imaju čak šest i među Zagrepčanima se smatraju najpopularnijima u gradu. Nedavno su otvorili i novi pogon, a za Dobru hranu glavni pekari Darko Kušić i Andrija Pernar otkrili su i kako im je, uz nezaobilaznog Dedu, omiljeni kruh onaj s kašom.

"Najviše volimo kad se peče upravo taj kruh, jednu štrucu odvojimo sa strane, pripremimo blok maslaca i to je stvarno najbolji doručak, ali i osjećaj na svijetu", rekli su nam Darko i Andrija.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Svakako vrijedi spomenuti i kako su u Bread Clubu, uz Dedu, nedavno izbacili i ‘Babin kruh‘ sa sjemenkama, koji smo isprobali i prilično nam se svidio. U pitanju su njihovi, a i općenito najjeftiniji sourdough kruhovi koji se u Zagrebu nude.

CIJELA PRIČA O KRUHU IZ BREAD CLUBA ČEKA VAS OVDJE

image
Tomislav Kristo/Cropix

Otišla je u San Francisco i vratila se s idejom o pekarnici

Kada je otvorena prva Korica, koja je ujedno i najdugovječnija zanatska pekarnica u Zagrebu, malotko je mogao predvidjeti njezin uspjeh u promicanju ideje o vrijednosti pravog, zdravog i boljeg kruha. Kako nam je ispričala Iris Urem, ideja se rodila kada je posjetila San Francisco i tamošnju superpopularnu Tartine pekarnicu. Vratila se potom kući i odlučila da je vrijeme da i Zagreb dobije mjesto sa stvarno dobrim, zdravijim kruhom. I tako je otvorena Korica, još i danas iznimno popularna pekarnica koja, među ostalim proizvodima, jedina u gradu nudi meki japanski shokupan kruh.

CIJELU PRIČU PROČITAJTE OVDJE

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Mala ekipa sa Savske vrijedna pažnje

Ako još niste čuli za pekarnicu Kukuriku (a trebali ste!), onda je pravo vrijeme da se zaputite u zagrebačku Savsku ulicu i zavirite u njihovu vitrinu. Ovdje kupujemo najmekšu focacciu i fantastičan kukuruzni kruh, lisnata peciva su im uvijek bez greške, a volimo i njihove sendviče.

image
Berislava Picek/Cropix

Ekipa predvođena glavnim pekarom Domagojem Kordićem, koja stoji iza projekta, jedna je od onih koje sve rade s puno ljubavi pa nije ni čudno da se to osjeti i na njihovim proizvodima. Koliko dobro zajedno funkcioniraju otkrili su i nama te nas pustili da u njihovoj proizvodnji provedemo cijeli jedan dan. Kako nam je bilo, čitajte ovdje.

image
Berislava Picek/Cropix

Ima ih još, i još, i još... i to nas baš veseli!

Osim pobrojanih, pogrešno bi bilo ne spomenuti i pekarnicu Noel Bread&Deli, koja je produžetak jedinog zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom i u kojoj već godinama kupcima nude pažljivo napravljene proizvode od kiselog tijesta. Volimo njihovu focacciu i peciva za burgere, a odlično im ide i priprema slastica.

image
Berislava Picek/Cropix

Fantastičan kruh kupujemo i u zagrebačkom Salu, gdje ga rade od najkvalitetnijih namirnica. Za kruh je ovdje zadužen poznati chef Tvrtko Šakota, a osim toga, u Salu se isprobati mogu i sendviči te dizani kolači i druge slastice Petre Jelenić i kava ekipe iz Cogito Roastersa.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Osim na zagrebačkoj sceni, trend kiselog tijesta proširio se i na druge gradove. Jedan od boljih raženih kruhova tako smo jeli u Babushki Petre Dragojlović u Rijeci, koja uskoro otvara i svoju prvu fizičku pekarnicu, a brojne preporuke dobili smo i za splitske pekarnice Kruv i La Feta, čiji kruh nam izgleda toliko primamljivo da nam dođe da već sutra sjednemo u auto i zaputimo se u Split.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Pisali smo vam i o porečkoj pekarnici Bread Point, ali i o pulskoj Kolijevci Kruha, jedinoj pekarnici u Puli koja se bavi ovakvom vrstom pekarstva, a čiji glavni pekar dolazi čak iz dalekog Novog Zelanda. Više pročitajte ovdje.

image
Goran Sebelic /Cropix
image
Goran Sebelic /Cropix
image
Goran Sebelic /Cropix

PRAVI DOMAĆI KRUH

Kvalitetan kruh ne mora nužno biti napravljen od kiselog tijesta, dokaz tome je i nekoliko pekarnica koje već godinama posluju prilično uspješno, a nude klasičan, domaći kruh kakvog su nekada radile naše bake i mame. Jedna od njih svakako je pekara Kuraž, iza koje stoje Snježana i Joža Galic, koji su posao pokrenuli 2011. Prvi kruh koji su izbacili u prodaju bio je od bijelog kukuruza, pšeničnog i raženog brašna i zvao se zmjesni kruh i upravo im je taj najdraži. Osim kruha, u Kuraž pekarnicama volimo se počastiti i odličnom bučnicom, o kojoj su nam svojevremeno također pričali, ali i odličnom makovnjačom i orahnjačom.

PRIČU O KRUHU IZ PEKARE KURAŽ ČITAJTE OVDJE

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

Među proizvođačima dobrog domaćeg kruha posebno bismo istaknuli i pekarnicu Rusulicu, čije proizvode kupujemo i u kvartovskoj trgovini. U pogonu Jure Samardžića već se godinama iz dana u dan peku impresivne količine ukusnog i zdravog kruha, a mi posebno volimo onaj iz kalupa s dodatkom kukuruznog brašna. Odlične su nam i kifle i, zapravo, svaki puta kada na jednoj od stotinu adresa na kojima se njihov kruh prodaje naletimo upravo na Rusulica proizvode, posebno se razveselimo, jer znamo da je u pitanju domaći kruh bez aditiva i konzervansa, baš kakav bismo si, da imamo samo još malo više slobodnog vremena, ispekli i sami.

PRIČU O RUSULICI PROČITAJTE OVDJE

image
Ivana Nobilo/Cropix
image
Ivana Nobilo/Cropix

Zaželite li se, pak, pravog domaćeg, teškog i moćnog kukuruznog kruha, nedjeljom se zaputite na Dolac i posjetite štand Anastazije Novoselec. Nalazi se u mliječnom zatvorenom dijelu tržnice i baku Anastaziju, vjerujemo, odmah ćete prepoznati. Kruh na istoj adresi prodaje već desetljećima i jedan je od favorita među zagrebačkim gurmanima.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

BEZGLUTENSKE OPCIJE

U slučaju da ste u potrazi za bezglutenskim opcijama, svakako razmislite o brendu Kata gluten free, koji je dostupan i u većim supermarketima, a čije proizvode možete kupiti na dvije adrese u Zagrebu - u Martićevoj i Petrinjskoj ulici.

PRIČU O KATINOM KRUHU ČITAJTE OVDJE

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Osim toga, preporučujemo i bezglutenske proizvode brenda Moje malo zlato, o kojem smo već pisali.

image
Boris Kovacev/Cropix

Prvi hrvatski pogon za proizvodnju pekarskih proizvoda isključivo bez glutena nalazi se u najpoznatijoj trgovačkoj ulici zagrebačke Dubrave, slavnoj Konjščinskoj, a njihove proizvode možete pronaći u većim trgovačkim centrima i manjim specijaliziranim trgovinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 11:20