Što je našem puku sarma na skijalištima zimi, to mu je pašteta na plaži ljeti. Samo još jednostavniji, praktičan, hranjiv obrok koji ne iziskuje ništa više od malo svježeg kruha i rajčice, a ne tjera vas da se maknete s ručnika ili ispod suncobrana. Pašteta je, iako otmjenih korijena, u svojoj današnjoj, konzerviranoj formi profanirana - gotovo da je se sramimo. Čak se uvriježila u sintagmi "pašteta-turisti" kada se u pogrdnom smislu govorilo - a i danas se zna tako, nepristojno, neprimjereno i sasvim netočno - o štedljivim gostima koji manje i racionalnije troše, kao što su nekoć bili susjedi iz istočnog bloka, ponajprije Česi i Slovaci. No, nije li i nama - ili barem onima od nas koji se nisu rodili uz šum valova što kotrljaju žala najljepšeg mora i to nam nije svakodnevica - pašteta dio lijepih sjećanja i jedan od simbola bezbrižnih djetinjih ljeta provedenih na plaži. Bez obzira na to što je najčešće riječ o uglavnom jeftinom artiklu koji ne bi zadovoljio današnje kriterije ukusne i zdrave prehrane osviještenih konzumenata (ali ih, paradoksalno, i dovodi u pitanje), pašteta je, vjerojatno, barem u ovo doba godine, najuspješniji proizvod među mesnim prerađevinama. A dio uspjeha duguje upravo pozitivnoj nostalgiji.
Mirisi i okusi ljeta nisu, dakle, samo lavanda i ružmarin, šalša i srdela, nego i pašteta, i to jetrena, uz svježi kruh i paradajz. Najčešće iz narančaste limene konzerve s djevojkom u narodnoj nošnji za koju smo mnogo godina poslije doznali da se zvala Jelica. Bez namjere da favoriziramo bilo koji brend, otvoreno možemo reći da upravo tu većina kušača na ovom testu pamti kao omiljenu, pa je onda, valjda, ostala i zapisana u kolektivnoj svijesti kao glavna referencija. Ipak, iako relativno visoko ocijenjena, nije pobijedila - istisnula ju je, i to pravedno, na slijepom kušanju, jaka domaća konkurencija. No, to sigurno ne može naštetiti njezinoj popularnosti, pogotovu među nostalgičarima kojima će sigurno i ubuduće biti prvi izbor.
Treba napomenuti da je među ove 34 jetrene paštete koje smo kušali bilo i nekoliko delikatesnih, francuske proizvodnje, koje su kvalitetom visoko odskakale, a okusom i teksturom bile su superiorne "običnim" paštetama za plažu, pa ih nismo uvrstili u pripetavanje i izostavili smo ih iz konkurencije, iako smo ih opisali.
Uz te delikatesne primjerke, većina pašteta bila je u tvrdim limenim ili mekim aluminijskim konzervama, uz jednu u tubi. Pritom treba naglasiti kako su neke paštete koje pod istim nazivom i brendom dolaze u različitim pakiranjima, s drukčijom gramažom, nerijetko različite kvalitete. Četiri paštete bile su pakirane u plastična crijeva, a one se od uobičajenih konzervi razlikuju po roku trajanja i, za razliku od konzervi koje su na policama, u trgovinama se nalaze u hladnjacima. Ipak, iako očekivano kvalitetnije, samo se jedna probila u sam vrh i na kraju pobijedila u pripetavanju. Riječ je o jetrenoj pašteti poznate mesarske obitelji.
Kako stoji u Pravilniku o mesnim proizvodima Ministarstva poljoprivrede (članak 17.), "pašteta je proizvod od različitih vrsta usitnjenog mesa, strojno otkoštenog mesa, masnog i vezivnog tkiva i iznutrica, različitog stupnja usitnjenosti te drugih sastojaka", koji "mora biti mazive konzistencije te svojstvenog okusa i mirisa". A da bi se zvala jetrena, mora sadržavati najmanje 10 posto jetre. Malo, zar ne?
Jetrena pašteta doista ima svoj specifičan, često intenzivan miris, a u retrookusu zna biti i tipično gorkasta, na jetru, što je nekim kušačima smetalo dok je drugima bilo sasvim normalno. U pravilu, jetreni je okus bio blaži kod pašteta s pilećom jetrom, a one sa svinjskom bile su intenzivnije. Nekome su se više svidjele prve, nekome druge. Jednima su se više sviđale paštete glatke teksture, drugima grublje, zrnatije. I opet se, tko zna koji put, pokazalo da se ukusi razlikuju i da se o njima nema što previše raspravljati. Ipak, čini se kako je presudni faktor zbog kojeg su nam se neke jetrene paštete svidjele više od drugih bila kvaliteta masnoće - od one koja je lijepo pridonijela mazivosti i nije negativno utjecala na okus do one koja je na nepcu ostavljala neugodan film.
Na kraju smo, gotovo jednoglasno, izabrali favorite. Evo rezultata!
Gavrilović jetrena pašteta (tvrdo pakiranje)
100 g, Konzum
Cijena: 1,39 €
Poznati okus već na prvi zalogaj. Nema umjetan miris, boja je dobra, vjerojatno se rastopi na plaži i zato je volimo. Zove na paradajz.
K-plus jetrena pašteta (tvrdo pakiranje)
95 g, Konzum
Cijena: 0,80 €
Izgleda kao da je razrijeđena, ne baš privlačno. Kakva joj je tekstura, takav joj je okus. Ne ostavlja nikakav dojam, blijedog okusa. Zaboravljiva.
Argeta jetrena, bez aditiva (meko pakiranje)
45 g, Konzum
Cijena: 0,89 €
Blago vuče na začinsko bilje, nešto kao ružmarin, slatkasta je, ali ima i pikantnosti. Kao da ima i kima. Zove na još!
Podravka, Piketa jetrena (meko pakiranje)
95 g, Konzum
Cijena: 0,99 €
Pileća je pa ima blaži okus. Malo je prazna. Osjeća se jetrica, ali dosta blago. Nije za ozbiljne ljubitelje jetre, više za djecu.
AsCommerce jetrena pašteta
100 g, Plodine
Cijena: 0,53 €
Miriše na voće, a u okusu je blago kiselkasta. Pjenasta je, podsjeća na parfe. Jači je miris nego okus. Kratko traje, ali ostavlja masni film u ustima.
Gala pašteta
100 g, Kaufland
Cijena: 0,76 €
Nema neki poseban miris, ali u okusu je sapunasta, kao da sadrži korijander. Ne bismo je više ponovili.
Gušti jetrena pašteta (meko pakiranje)
75 g, Plodine
Cijena: 0,58 €
Jako je meka, potpuno razrijeđena. Pjenasta je, jako lagana i da jedemo zatvorenih očiju, možda ne bismo pogodili da se radi o jetrenoj pašteti. Blago je gorkasta.
Gušti jetrena pašteta (tvrdo pakiranje)
100 g, Plodine
Cijena: 0,69 €
Na prvu je kremasta, kompaktna, ali jako lagana. U ustima ostavlja blago gorkast okus i dugo traje. Kao da je voštana.
S-budget jetrena pašteta (meko pakiranje)
100 g, Spar
Cijena: 0,58 €
Svjetlija je, malo čak i sivkasta. Nema izražen miris. Pjenasta je, kao da sadrži tučeni maslac. Nema ništa negativno u njoj, možda je samo malo premasna. Dosta je i slana, ali nije upečatljiva.
Argeta jetrena bez aditiva (tvrdo pakiranje)
95 g, Konzum
Cijena: 1,39 €
Dosta tamnija od svih, već u mirisu vuče na začinsko bilje. Kao da je u pitanju neki povrtni namaz, a ne jetrena pašteta. Ukusna je, ali je ne bismo nužno povezali s okusom jetrene paštete kakvu poznajemo.
Gavrilović, Pikant jetrena pašteta
100 g, Kaufland
Cijena: 1,11 €
Ima komadiće paprike i pikantnost lijepo dolazi do izražaja, posebice na kraju. Kao da sadrži dimljenu baranjsku papriku. Podsjeća na nekadašnje salame s povrćem. Uz ovu ne treba paprika ni paradajz.
Gavrilović jetrena pašteta (tuba)
150 g, Konzum
Cijena: 2,29 €
Dosta je slana i pikantna, lagano grebe po grlu. Lijepo je maziva i praktična za ponijeti na plažu.
Cekin pileća jetrena classic (meko pakiranje)
50 g, Kaufland
Cijena: 0,64 €
Ostavlja gorkast okus u ustima, ali nije loša.
Koketa, pileća jetrena pašteta
100 g, Kaufland
Cijena: 0,95 €
Izgleda čvršće nego što zapravo jest. Slana, pjenasta, ali to i ne smeta previše. Nije masna, ugodna je na nepcu i djeluje light.
Pateamo jetrena pašteta
100 g, Studenac
Cijena: 0,82 €
Guste teksture, jako lijepo maziva i glatka. Miriše na paštetu, gusta je na jeziku, ali slabo se osjeća okus jetre. Kada je otvoriš i pomirišeš, čini se i obećavajućom, ali zapravo je dosta masna i bez previše okusa.
PPK jetrena pašteta
100 g, Konzum
Cijena: 0,69 €
Vrlo svijetla, ima vidljive mjehuriće po sebi pa očekujemo da će biti pjenasta. Okusom nije loša, ali masnoća blokira okus jetre. U ustima ostavlja malo gorčine i kiseline. Ništa posebno.
Baroni kokošja pašteta sa svinjskom jetrom
150 g, Lidl
Cijena: 0,53 €
Ima točkice od papra u sebi, to do sada (na testiranju) još nismo vidjeli. Lijepo miriše i zrnate je teksture. Nije uopće loša, čak dosta dobra. Nije pikantna, podsjeća na meso, ali dio kušača je ovu paštetu prozvao neupečatljivom. Izazvala je dosta podijeljenih mišljenja.
K-plus jetrena pašteta (meko pakiranje)
50 g, Konzum
Cijena: 0,46 €
Ima nešto odbojno u okusu, nešto umjetno. Gorkasta je i slana, nismo oduševljeni.
Gavrilović, jetrena pašteta (meko pakiranje)
50 g, Konzum
Cijena: 0,99 €
Roskasto-sivkaste boje, glatka i lijepo maziva. Slana je i ima poznati okus.
To je to, jetrena pašteta
100 g, trgovina Krk
Cijena: 0,95 €
Masna je i lijepi se za nepce. Čvrsta je, a okusom je slatkasta pa onda i gorkasta. Podsjeća na užeglo ulje.
Spar jetrena pašteta (tvrdo pakiranje)
95 g, Spar
Cijena: 0,97 €
Kompaktna je, lijepe je boje i nema intenzivan miris. Ostavlja masni film na nepcu. Dosta slana i gorka, idući puta bismo je preskočili.
Podravka, pileća jetrena pašteta
95 g, Konzum
Cijena: 1,33 €
Iz ove je paštete iscurila tekućina kad smo je otvorili i odvajala se od rubova. Okusom nije loša, osjete se začini, blago je pikantna. Zapravo je dosta dobra, jedan od favorita!
Perutnina Ptuj pašteta (u crijevu)
100 g, tržnica Kvatrić
Cijena: 0,95 eura
Neobičnog mirisa, ali glatke teksture. U ustima ostavlja dojam neke umjetne masnoće, primjerice margarina. Kao da jedemo mljevene hrenovke na kruhu.
Cekin pileća pašteta classic (u crijevu)
100 g, Vindija
Cijena: 0,70 €
Jako lijepa svijetla boja, ugodnog mirisa, glatka i dosta slana. Ništa negativno u njoj, ali i ništa posebno. Sigurno bi se svidjela najmlađima.
Borošak jetrena pašteta (u crijevu)
140 g, tržnica Dolac
Cijena: 0,97 €
Miris nije najbolji, a okusom je jako blaga, iako malo vuče na mast. Nije loša, ali nije ni dobra. Najviše podijeljenih mišljenja izazvala je ova pašteta.
Henaff, pačja pašteta s maslinama
115 g, Deliiicije
Cijena: 4,49 €
Miriše na alkohol i masline! Ljupka pašteta za piknik. Fina je, masline se lijepo osjećaju, ali ne pokrivaju jetru i taj slatkasti liker koji je unutra.
Argeta exclusive, jetrena pašteta s mangom i tigrovim oraščićima
95 g, Konzum
Cijena: 2,59 €
Izgleda dosta tamno, jako je kompaktna, ali vjerojatno bi nakon 10-ak minuta na plaži počela curiti. Slatka je, ali osim toga, nema neki poseban okus. Ne osjeća se mango ni neki drugi sastojak. Ovu paštetu ne bismo kupili kada nam se jede jetrena pašteta.
Henaff, pileća jetrena mousse pašteta
113 g, Deliiicije
Cijena: 3,29 €
Tvrda je, gotovo želatinozna. Ova je za ponuditi gostima, podvaliti im pod svoju. Moćna je i osjeti se jetra, slatkasta je i gorkasta. Fina pašteta, upravo ono što očekujemo kada kupimo delikatesnu paštetu.
Anser pašteta od guščje jetre s tartufima
50 g, Mrkvica
Cijena: 2,90 eura
Ugodnog je okusa, tartufi nisu pregazili jetru, ali su i dalje dosta prisutni. Zrnata je, ali lijepo maziva.
Anser pašteta od guščje jetre
50 g, Mrkvica
Cijena: 2,70 €
Svjetlija od ostalih, ima ugodan i blag miris. Lijepo je maziva, dosta je slana. Ima intenzivan okus, pomalo po sapunici. Dugo ostaje na jeziku i dobro dođe rajčica da se ispere.
Henaff, pašteta s tri jetre
116 g, Deliiicije
Cijena: 4,49 €
U teksturi grublja od klasične paštete. Dosta se osjeti alkohol, rekli bismo konjak ili neki slatkasti liker. Ovo je ozbiljna pašteta, tamnije boje, gorkasta i vuče na naranču. Uz ovu nije potrebna čak ni rajčica. Lijepo iznenađenje u konzervi.