NOVI-STARI TRENDOVI

Godina pred nama mogla bi biti baš uzbudljiva, evo što predviđamo da će se na hrvatskoj gastro sceni dogoditi u 2025.

Još jednu uzbudljivu godinu priveli smo kraju pa zavirili u svoju kristalnu gastro kuglu i donosimo predviđanja što bi i kako moglo biti veliki hit u nadolazećim mjesecima

Godina iza nas, sada sa sigurnošću možemo reći, u gastronomskom je smislu bila doista turbulentna. Novi su se lokali otvarali i zatvarali nevjerojatnom brzinom, gradovi su postali bogatiji za neka nova i drugačija mjesta, a na sceni su se napokon pojavila i neka nova lica. Hrvatska je dobila prvi restoran s dvije Michelinove zvjezdice, rovinjski Agli Amici, a Zagreb svoj drugi s jednom Michelinovom zvjezdicom, Dubravkin put pod vodstvom Tibora Valinčića. Dobri restorani su chefom godine proglasili Tvrtka Šakotu, a među najboljim restoranima našli su se Korak, Rivica, Cap Aureo i Zijavica. I to je samo dio zbivanja koji je obilježio godinu.

image
Tomislav Kristo/vanesa Pandzic/cropix/
image
Tomislav Kristo /Cropix

Među ona svakodnevnija, široj publici još bliža, svakako ubrajamo otvaranje novih pekarnica i bistroa te sve veći broj alternativnih gastronomskih festivala. S nadom da će nam i nova godina donijeti još šire vidike, zavirili smo nakratko u budućnost i pokušali odgonetnuti što nas čeka.

MALO DRUGAČIJI VINSKI FESTIVALI

Veliki hit 2025. godine tako bi, zaključili smo, mogli biti festivali prirodnih vina. Ta se priča prilično dobro zakotrljala 2024. godine i nadamo se da će se tako i nastaviti. Sjetimo se samo GrapeStona, koji je bio veliki hit, a nakon njega i Alterego u Lovranu, pa i Tač of Natural u zagrebačkom Taču. U novoj godini očekujemo ih više, još bogatije i s još više sudionika i posjetitelja iz Hrvatske i regije. Interes za prirodna vina napokon postaje sve veći, i to treba slaviti.

image
Privatna arhiva

BRUNCH NA VRHUNCU?

Iako se koncept bruncha kod nas širi posljednjih nekoliko godina, u 2024. doživio je procvat, a u 2025. mogao bi se dogoditi vrhunac. Avokado tost i jaja u kroasanu polako padaju u zaborav i restorani postaju sve kreativniji. Dobar je primjer SOI Fusion gdje su prvi uveli tematski azijski brunch, odličan potez napravila je i ekipa iz taquerije Cato svojim meksičkom ponudom, a volimo i one koji se fokusiraju na domaću hranu, recimo štrudle i sir s vrhnjem, kao što to radi ekipa iz Pithosa.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Ustupljena Fotografija/

TREND KOJI OBOŽAVAMO

Posebno nam se sviđaju trend širenja svijesti o zdravijem kruhu i činjenica da on postaje sve dostupniji. Čak tri industrijske pekarnice u 2024. godini u ponudu su uvele kruh od kiselog tijesta, a sve je veći broj i zanatskih pekarnica koje se napokon šire izvan Zagreba i Splita. Kruh i peciva među onim su namirnicama koje Hrvati konzumiraju najviše, pa je izrazito važno da budu najkvalitetniji što mogu biti, ako već nisu napravljeni kod kuće. I upravo nas zato posebno veseli vidjeti razvoj domaće pekarske scene i širenje dobre riječi o kruhu od kiselog tijesta. Samo neka ga je još i više!

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

A KOJE SU VAŠE ŽELJE?

I na kraju, osim onoga što predviđamo, imamo i nekoliko želja. U 2025. godini želimo više kvalitetnijih slastičarnica, inovativnih projekata i gastro druženja na otvorenom, uspješnu sezonu, još veći fokus na male proizvođače, barem malo prihvatljivije cijene i puno međusobnog poštovanja između svih aktera u ugostiteljskom lancu. Neka nam je sretna!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. siječanj 2025 13:00