GRIJE BAŠ KAKO TREBA

Gdje u Zagrebu popiti najbolju vruću čokoladu, čaj i topli koktel? Donosimo detaljan vodič

 Marko Miscevic/Cropix
Pronašli smo mjesta koja nude najbolje tople napitke, od vruće čokolade do izraelskog napitka s kokosom

Kad počnu kiše i magla se krene vući gradskim ulicama te studeni opravda svoj naziv, klasična kava ili čaj nisu uvijek dovoljni da nas zagriju i opuste od hladnoće. Nekad nam treba nešto malo konkretnije, poput guste vruće čokolade, ili pak žešće, kao topli alkoholni napitak na bazi ruma, džina ili čak viskija, osobito ako smo napokon dočekali vikend. Obišli smo nekoliko lokacija u metropoli na kojima se blendaju, kuhaju, miješaju i pjene tekući deserti ili pak okrepljujući utaživači žeđi.

PRAVA VRUĆA ČOKOLADA

Gdje? Ekspress bar

Adresa: Petrinjska 4

Barmen i barista Ivan Leko u svom baru nedaleko od Trga bana Jelačića doveo je pripremu vruće čokolade gotovo do savršenstva. U suradnji s partnericom Marinom Juretić razradio je tri slasne inačice koje nudi svojim gostima: klasičnu gustu čokoladu s lješnjakom, bijelu čokoladu s lješnjakom, kardamomom i tonkom te spicy tamnu čokoladu u koju dodaje još i kajenski papar. Na sve tri ide i šlag pripremljen od vrhnja, sirupa od datulja i tamne čokolade. Sve napitke od početka do kraja rade sami tako da nema rješenja iz vrećice ili kupovnog šlaga. Umjesto toga, sami su razradili savršen omjer pečenih lješnjaka, čokolade i zagrijanog mlijeka koje zatim blendaju u jakom blenderu kako bi dobili svilenkastu i blago pjenastu teksturu same čokolade. Ovaj je zasitni napitak pravi obrok i iz godine u godinu omiljena poslastica redovitih gostiju Express bara.

NEKOLIKO BRZIH SAVJETA

Kada doma poželite spremiti odličnu šalicu vruće čokolade, prvo si osigurajte jako dobre sastojke, od što bolje čokolade pa do vrhunskih lješnjaka. Leko preporučuje sortu istarski dugi jer se puno lakše ljušti, a ljuštenjem se uklanja suvišna gorčina. Lješnjake pecite u pećnici na 140°C od 55 do 65 minuta, ovisno o jačini pećnice. Tijekom pečenja obavezno dva do tri puta promiješajte. Važno je da lješnjaci malo potamne, a što ih dulje pečete, to će više omekšati pa ćete ih lakše usitniti u blenderu. Oljuštite ih, no nemojte raditi pastu jer se prilikom blendanja lješnjak zagrijava, što izvlači gorčinu. Umjesto toga, u jaki blender stavite 30 g cijelih lješnjaka, dodajte 120 ml vrućeg mlijeka koje ste zagrijali na 70°C i 30 g što kvalitetnije čokolade za napitak te usitnjavajte sve dok ne dobijete glatku tekuću čokoladu. Za zaslađivanje iskoristite nektar od datulja ili javorov sirup. Med zna biti preintenzivan pa pripazite. Ako koristite bijelu čokoladu, ona mora biti što kvalitetnija kako ne bi bila previše slatka. Također možete dodati svoje omiljene začine kao što su cimet, muškatni oraščić, vanilija… Umjesto šlaga iz boce, uvijek svoju vruću čokoladu možete oplemeniti mousseom od čokolade te posuti usitnjenim bademima, pistacijama, orasima i sličnim orašastim plodovima.

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix

AROMATIČNI ČAJ KOJI GRIJE DUŠU

Gdje? Lemon market

Adresa: Orljavička ul. 3

Poželite li se maknuti malo od centra grada, a opet ostati dovoljno blizu, svratite u Lemon market nasuprot Lisinskog. Obucite se toplo kako biste mogli sjesti vani na prostranu terasu koju su dodatno uredili za blagdane i svakako naručite jedno od njihovih toplih pića. Među popularnijim opcijama su bezalkoholni čaj Red hot ginger tea koji odlično funkcionira ljeti u ledenoj verziji, no u ove hladne dane posebno je dobro rješenje za ugodno zagrijavanje. Za bazu koriste istoimeni čaj brenda Kofer. u kojem je kombinacija cvijeta hibiskusa, đumbira, jabuke, limunske trave, šipka, mrkve, različka, čilija i kore naranče. Među drugim, malo žešćim vrućim pićima još su i Hot toddy s viskijem, Gin punch s džinom, začinima i voćem, kao i kuhano vino. Želite li isprobati Red hot ginger, ravno do Lemon marketa, a ako biste ga i doma spremali, potražite osnovni čaj u dućanu Kofer. u Mesničkoj ulici.

RED HOT GINGER TEA

Trebat će vam:

Kofer. Red hot ginger čaj ili čaj po želji

šećer

voda

limunov sok

Priprema:

U lončiću zagrijte vodu i šećer u omjeru 1:1 kako biste dobili šećerni sirup. Dok je još vruć, ubacite čaj i pustite da odstoji oko pola sata da se sirup infuzira i da čaj pusti svoju esenciju. Zatim sve procijedite i pustite da se ohladi. Ovakav slatki sirup možete koristiti i ljeti za pripremu hladnih napitaka, ali i zimi za one tople. Kako biste pripremili topli napitak, zagrijte vodu i dozirajte sirup po želji, dodajte cijeđeni limun i poslužite sa sušenim kriškama naranče.

image
Marko Miscevic/Cropix

IZRAELSKI SAHLAB

Gdje? Figa garden

Adresa: Gundulićeva 39

Nedavno su lokalni mediji poludjeli za novim desertnim napitkom na sceni koji možete kušati u dopadljivom kafiću Figa garden smještenom u jednom od unutarnjih dvorišta Gundulićeve ulice. Mliječni puding sahlab podrijetlom je iz Turske, ali se proširio državama s Bliskog istoka među kojima je Izrael. Sahlab je iznimno aromatičan, a sve vam govori činjenica da se u šalicu dodaju ružina vodica, cimet i kokos, kao i usitnjeni orašasti plodovi. Vlasnik Fige Ofek Aviv objasnio nam je da se sahlab u Tel Avivu pije otprilike mjesec i pol dana u godini jer toliko traje hladno vrijeme, a osim što ga nude kafići, lako ga je pripremiti i kod kuće. Izvorno se radi od praha gomolja divlje orhideje koji ima svojstvo zgušnjavanja, no lako ga je zamijeniti s kukuruznim škrobom. Iako se bazira na mlijeku, u Figi sahlab rade i s biljnim pripravcima za sve koji izbjegavaju laktozu.

SAHLAB

Trebat će vam:

250 ml mlijeka ili biljnog napitka

1 žlica kukuruznog škroba ili gustina

1 žlica šećera

¼ žličice ružine vodice

1-2 kapi ekstrakta vanilije

1 žlica mrvica kokosa

1 žlica usitnjenih orašastih plodova po želji

1 žličica cimeta

Priprema:

Većinu mlijeka stavite u lončić i zagrijte na srednje jakom plamenu. Ostavite sa strane nekoliko žlica mlijeka koje dobro promiješajte s kukuruznim škrobom, šećerom, ružinom vodicom i vanilijom. Kad mlijeko gotovo počne ključati, maknite lončić sa strane i umiješajte kombinaciju škroba, šećera i dodataka te miješajte pjenjačom. Vratite na vatru i nastavite zagrijavati uz neprestano miješanje dok ne zavre. Nastavite miješati dok tekućina krčka minutu do dvije. Trebate dobiti gustu smjesu koju izlijte u šalicu. Pospite mrvicama kokosa, orašastim plodovima i cimetom te poslužite toplo.

image
Marko Miscevic/Cropix

TOPLI VISKI KAO LIJEK

Gdje? Dežman mini bar

Adresa: Dežmanova 3

Ako tražite mjesto za prvi spoj ili druženje u ugodnoj atmosferi koja će vas zagrijati, uputite se u Dežmanovu ulicu u centru Zagreba u bar Marina Karinje te isprobajte neke od koktela koje je osmislio s kolegama iz bara. Od toplih napitaka nude koktel nazvan Topli penicilin na bazi viskija, limuna, đumbira i meda, čija se toplina i ljutina šire tijelom dok ga pijete, a za prvi tjedan adventa osmislili su i Stiggins‘ fancy punch koji poslužuju u šalicama Marinove bake Ljubice. Svakako potražite mjesto uz šank jer je priprema punča poput male predstave, samo ruke k sebi jer bi vam inače moglo postati jako vruće. Karinja nam je objasnio da će svaki adventski tjedan dodati novi sezonski koktel u ponudu, a osmislili su i nagradu za sve koji isprobaju sva četiri nova pića do Božića. Oba topla koktela možete pripremiti i doma u pojednostavljenoj verziji iz recepata u nastavku.

image
Marko Miscevic/Cropix

TOPLI PENICILIN

Trebat će vam:

sok od limuna

svježi đumbir

med

vruća voda

40 ml škotskog viskija

oko 100 ml vruće vode

kandirani đumbir za ukrašavanje

Priprema:

U blender ubacite jednak udio soka od limuna, đumbira, meda i vruće vode, dobro izblendajte pa procijedite. Ova mješavina dobro funkcionira i za takozvana dugačka pića preko leda ili pak "sour" koktele. U zagrijanu šalicu stavite vruću vodu, dodajte 40 ml škotskog viskija i 40 ml napravljene mješavine od đumbira pa promiješajte. Piće ukrasite komadićem kandiranog đumbira.

image
Marko Miscevic/Cropix

STIGGINS‘ FANCY PUNCH

Za alkoholnu mješavinu:

ananas

rum

konjak

Za mješavinu od čaja:

300 ml crnog čaja

50 ml soka od limuna

50 g demerara šećera

Za koktel:

120 ml mješavine crnog čaja, limuna i šećera

60 ml mješavine ruma i konjaka infuzirane ananasom

Priprema:

Ananas narežite na kockice, ubacite u teglicu, "potopite" rumom i konjakom u omjeru 2:1 te pustite da odstoji tjedan dana. Prije pripreme koktela skuhajte 300 ml crnog čaja, dodajte mu 50 ml soka od limuna (otprilike sok jednog limuna) i 50 g šećera (3 pune jušne žlice). Vruću mješavinu čaja, limuna i šećera ulijte u šalicu, a zatim dodajte 60 ml alkoholne mješavine. Promiješajte i poslužite toplo.

image
Marko Miscevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 16:05