Ovih dana temperature su napokon pale i vrijeme je za tanjur stvarno dobre punjene paprike. Zbija je malo stvari koje mogu nadmašiti dobro začinjeno, ne previše zbijeno i još uvijek sočno meso upakirano u aromatične ljetne paprike, a zatim dugo kuhano u bogatom domaćem umaku od rajčice i upravo se zato posebno veselimo kada na provjerenim adresama naletimo na još jedan dobar primjerak omiljenog klasika. Kako bismo i vama olakšali odabir mjesta za ručak usred radnog tjedna, izdvojili smo nekoliko adresa na kojima se jede dobra hrana i odlazak na koja će biti dobra ideja i ako ste u potrazi za omiljenim ljetnim specijalitetom.
Dobro je dodati kako je punjena paprika uglavnom dio dnevnih menija u većem dijelu ovih restorana pa svakako prije odlaska provjerite na društvenim mrežama ili pozivom na broj telefona restorana što se toga dana nudi, kako ne biste ostali razočarani.
RUČAK U CENTRU
Tražite li mjesto za ručak u centru Zagreba i baš ste raspoloženi za tanjur dobre punjene paprike, provjereni odabir uvijek će biti Ficlek. Punjenu papriku ljeti drže u stalnoj ponudi, u porciji dolaze dvije punjene paprike i pire krumpir i dovoljno je velika čak i za one jako gladne.
Nađete li se usred dana u samom centru grada, napravite koji korak prema Petrinjskoj i sjednite na prostranu terasu gostionice Purger. Ovdje možete pojesti pravi zagrebački ručak, koji uključuje pečenja, patku s mlincima, dobar pohanac s prilozima po želji, ali i tanjur punjene paprike. Terasa je skrivena u vrtu restorana, cijene pristupačne, osoblje ugodno, a porcije dovoljno velike.
Ekipa iz Marketa ne prestaje s iznenađenjima pa tako ove godine u njihovom lokalu u Gundulićevoj ulici možete pojesti dekonstrukciju punjene paprike, jelo u kojem odvojeno poslužuju ćufte i pečene paprike, a na vrh dodaju prženu kadulju koja dodatno podiže cijeli tanjur. Klasičari, pak, u nedavno otvorenom Marketu2 u Tomašićevoj mogu naručiti dobro poznatu varijantu u sklopu dnevnog menija. Sve što smo u Marketu do sada isprobali bilo je ukusno i prilično zasitno pa tako niti s punjenom paprikom ovdje ne možete previše pogriješiti.
Još jedan dobar izbor u centru grada bit će Kod Pere. Nakon penjanja Schlosserovim stubama, njihova punjena paprika doći će kao najljepša nagrada. Na meniju je najčešće srijedom, a ako ne uspijete uhvatiti punjene paprike, dobra alternativa bit će i ćufte s pireom.
GABLEC KOJI NE PROPUŠTAMO
Jedno od omiljenih zagrebačkih mjesta za gablec svakako je i restoran Kod Vinka, smješten nedaleko Trga Francuske Republike i Zapadnog kolodvora. Poznati su po ponudi domaće hrane u kojoj gosti mogu uživati radnim danom, a osim jela poput jetrica i pečenja, ovdje možete pojesti i tanjur punjene paprike s pire krumpirom. Nude i odlične štrudle od jabuka pa svakako ostavite mjesta i za desert.
Popularna pivnica i pivovara Mlinarica vikendom je uvijek puna, a kako su ovdje poznati i po dnevnim gablecima, na Ksaver se gotovo uvijek zaputimo preko tjedna. I tu nema greške. Zimi se u Mlinarici uživa u dobrim krvavicama, dok smo ljeti raspoloženi za tripice, bečki i, naravno, punjene paprike. U kombinaciji s pire krumpirom u Mlinarici će vas ovaj ljetni klasik koštati tek 47 kuna, što je itekako poštena cijena za dobar, zasitan gablec.
NA RUČAK U MAKSIMIR
Ekipa iz Ježeve kućice na Maksimiru u nekoliko nas je navrata osvojila sočnim, slasnim pečenjima, a ako vam se teletina ili patka s mlincima čine ipak malo previše za gablec usred radnog dana, svakako zavirite na njihovu ploču gdje svakog dana objavljuju dnevnu ponudu. Među jelima kao što su različite domaće juhe, lazanje s tunom, juneća koljenica i pohana grdobina, u ponudi Ježeve kućice povremeno se nađe i punjena paprika s pire krumpirom. Posljednji puta kada smo naišli na takav dan, cijena porcije bila je 70 kuna.