GABLEC PETKOM

Gdje u Zagrebu pojesti stvarno dobre i kako napraviti slasne pržene lignje kod kuće? Imamo provjerene recepte i adrese

Bez ozbira nalazite li se u blizini Dugava, u centru ili kod Arena Centra, evo gdje možete pojesti dobre lignje

Lignje petkom mnogima su omiljeni dio tjedna, svojevrsna nagrada za uspješno odrađenih pet radnih dana i dobar uvod u uživanje u vikendu. Za one koji rade na mjestima gdje nemaju luksuz izlaska na sat vremena s radnog mjesta kako bi se počastili ručkom, najčešća je opcija naručivanje, a oni drugi, koji si ipak mogu dopustiti dulje izbivanje iz ureda, sigurni smo, neprestano su u potrazi za mjestima s najboljim prženim lignjama.

image
Grandriver/Getty Images

Upravo zato, u nastavku izdvajamo tri zagrebačke adrese gdje smo u posljednje vrijeme pojeli dobre lignje, a onima koji su uvjereni da najbolje ipak naprave u vlastitoj kuhinji, ostavljamo recepte za nekoliko varijanti koje bi se mogle svidjeti baš svima za stolom.

GDJE U ZAGREBU POJESTI DOBRE LIGNJE?

Posljednjih smo tjedana u sklopu naše rubrike Zagrebački gablec obišli nekoliko lokala vrijednih spomena, a upravo u nekima od njih naručili smo i prilično dobre lignje. Na našem popisu s dobrim preporukama našla su četiri lokala smještena u različitim dijelovima grada. Dodatan plus je i što svi navedeni nude dostavu.

STVARNO POŠTENA PORCIJA

U Mirnom kutiću nedavno smo jeli pržene lignje s blitvom, porciju smo platili 11 eura i bila je zbilja izdašna, rekli bismo čak i dvostruko veća nego na drugim sličnim mjestima u gradu. Lignje su bile hrskave izvana, meke iznutra, a prilog je također bio konkretan i bilo ga je više nego dovoljno. U slučaju da ipak niste fan krumpira s blitvom uz pržena jela, dobro je znati da u Mirnom kutiću kao zaseban prilog nude i pržene krumpiriće. Cijelu priču ‘Zagrebački gablec: Mirni kutić‘ pročitajte ovdje.

Adresa: Hrelička ulica 33

image
Privatna Arhiva/

LIGNJE IZ CENTRA

Pri obilasku tržnice Dolac nedavno smo svratili i u Kotlić kod Draža. Tamo smo, među ostalim, pojeli prilično dobre pržene lignje. Nisu bile previše masne, ali su bile dovoljno slasne i, najvažnije, nakon ručka nismo imali osjećaj kao da smo pojeli kamenje. Kod Draža lignje poslužuju uz krumpiriće i tartar umak, a cijena za vrijeme našeg posjeta bila je 9 eura. Porcija je srednje veličine i sasvim dovoljna da nas zasiti. Osim prženih liganja, ovdje smo pojeli i dobar prženi mix jadranskih trilja i srdela, koji je također za preporuku. Više pročitajte ovdje.

Adresa: tržnica Dolac, polukat

image
Privatna Arhiva/

LIGNJE IZ FAST FOODA

Dobre lignje svojevremeno smo pojeli i u ribljem fast foodu Tunaholicu, a ono što nam se ovdje svidjelo jest činjenica da ih poslužuju u kartonskim pakiranjima nalik kornetu koja su zapravo idealna ako ste u žurbi i ručak jedete s nogu. Za cijenu od 9 do 11,50 eura iz Tunaholica ćete dostavom dobiti pristojnu količinu lignji koje nisu previše masne, dva umaka i krumpiriće. Oni također, osim liganja, nude i frigane girice, prženog morskog psa i još nekoliko opcija.

Adresa: Arena centar, Ulica Vice Vukova 6

image
Marko Miscevic/Cropix

NA ISTOM POTEZU

Također, na ovom potezu oko Arena Centra uvijek možete svratiti i u Bicko, gdje svakog petka možete pojesti poštenu porciju liganja. Nude ih za gablec, a nalaze se i u njihovoj stalnoj ponudi. Osim toga, u Bicku su uvijek dobar odabir i njihova jušna jela, a petkom na meniju često je upravo riba koja je toga dana dostupna - na žlicu.

Adresa: Karlovačka cesta 24

image
Bicko Facebook/

A ŠTO AKO VAM SE BAŠ PRŽI KOD KUĆE?

Ako vam baš niti jedna navedena opcija ne odgovara, možda je vrijeme da zagrijete ulje i pržene lignje napravite kod kuće. Svojevremeno smo došli do odličnog recepta za koji će vam trebati koji sastojak više, ali trud će se na kraju, kada zagrizete u slasne, sočne lignje itekako isplatiti. Uz lignje uvijek možete poslužiti krumpiriće, ali i domaći tartar koji ćete napraviti kombinacijom majoneze, vrhnja, sitno sjeckanih krastavaca, kapara, limunova soka, sol, papra i još pokojeg dodatka po želji.

RECEPT ZA PRŽENE LIGNJE

image
Thepalmer/Getty Images/istockphoto

Osim prženih na štednjaku, za one koji ne podnose miris ulja, dobra opcija mogu biti i lignje pečene u pećnici. One, naravno, neće biti slasne i masne kao one iz ulja, ali će biti zdravija i jednostavnija opcija. Nakon pripreme neće ostati hrpa suđa za pranje, a u jednoj turi možete napraviti količinu za cijelu obitelj. U nastavku ostavljamo provjereni recept, plus recept za mini pogače s hrskavim lignjama, koje su odlična ideja za malo drugačiji, zasitan i baš ukusan ručak.

LIGNJE IZ PEĆNICE

image
Berislava Picek/Cropix/

POGAČICE S HRSKAVIM LIGNJAMA IZ PEĆNICE

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 10:33