VIKEND PREPORUKE

Gdje sutra pojesti najbolji crni rižoto, dobru paštu sa škampima ili dagnje na buzaru uz more?

 Privatna Arhiva/
Donosimo četiri preporuke za provjereno dobre restorane gdje svakako vrijedi svratiti

Johnson

Majčevo 29 b, Mošćenička Draga

image
Srećko Niketić/

Johnson je već desetljećima provjerena kvarnerska adresa gdje se dobro jede. Iza ovog kultnog mjesta stoji Dragan Jurdana koji je dobro razvio mrežu lokalnih dobavljača ribe i povrća te škampara, a svježina je imperativ. Restoran postoji od 60-ih godina prošlog stoljeća, a ime je dobio po nadimku tadašnjeg vlasnika Ede Salamona. On je, naime, bio pomorac, a plovio je za mandata američkoga predsjednika Lyndona B. Johnsona i bio njegov štovatelj. Ime je ostalo do danas, a 1996. restoran preuzima obitelj Jurdana. Smješten je poviše Mošćeničke Drage, a pogled vam puca na dio Kvarnerskog zaljeva. Dobro je početi njihovom ribljom juhom, bogatom konkretnih i intenzivnih okusa, a rijetko gdje smo jeli bolju. Što se tiče ponude školjaka i škampi, ovo je, uz krčku Rivicu, Plavi podrum i Zijavicu, provjereno mjesto gdje ćete biti zadovoljni pripremljenim. Johnson je dobar klasični riblji restoran čija je hrana jednostavna i ukusna, bez prevelikih intervencija i maskiranja okusa. Ono što ovdje morate probati je njihov crni rižoto. Morate imati na umu da ćete ga čekati sigurno 45 minuta, radi se za dvije osobe, ali vrijedi svake minute. Već samim stavljanjem tanjura na stol osvojit će vas moćan miris, a zatim i jednako takav okus. Cijena crnog rižota je oko 190 kuna za dvije osobe

Rivica

Ribarska obala 13, 51512, Njivice

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Rivica je riblji restoran smješten na otoku Krku koji nudi svakodnevno svježu ribu i morske plodove. Ovaj restoran radi više od 80 godina, a cijelo ga vrijeme vodi jedna obitelj - Lesica. Ono što ovdje morate kušati je njihova božanstvena pašta sa škampima. Vlasnik je i pasionirani ljubitelj vina pa će vinska pratnja ovdje sigurno biti korektna. Sunčano popodne na terasi ovog dugovječnog restorana u Njivicama provedite svakako uz isprobavanje ribljih jela. Važno je spomenuti da ovo mjesto ne zaboravite ni u zimskim mjesecima već ih, ako ne ranije, posjetite u prosincu na već kultnim Danima bakalara u Rivici koje održavaju od 1989. godine. Dražen Lesica recepte je skupljao godinama, nekoliko puta je bakalar i bio razlog njegova boravka u Portugalu i Italiji, a velik dio recepata za jela od bakalara doznao je iz starih kuharica, pa i usmenom predajom iz svoje obitelji i mještana.Naravno, sve će ovisiti o epidemiološkim mjerama koje tada budu na snazi.

Martin Pescador

Trget 15

image
Privatna Arhiva/

Martin Pescador je vrlo jednostavan riblji restoran čiji je najveći adut zasigurno pozicija. Nakon što ste prošli mjesto Rašu, postoji skretanje s glavne ceste koje vas vodi prema Trgetu. Na toj pomalo neprivlačnoj cesti koja djeluje potpuno zaboravljeno nema oznake za spomenuti restoran. Pomalo nostalgičan pejzaž napuštenih lokaliteta i velike morske pučine ubrzo će zamijeniti sreća zbog dolaska u restoran koji je na samom moru. Ovo nije šminkersko mjesto, nemojte očekivati elaboriranu vinsku kartu ili moderniziranu varijantu klasika. Ovdje je najbolje naručiti paštu sa školjkama ili škampima te ribu na žaru. U Martin Pescador odlazimo dugi niz godina i možemo potvrditi da su i rilblji teškaši bili jako dobro pripremljeni. Od deserata ovdje smo pojeli dosta dobre labinjonske krafe.

Viking

Limski kanal 1, 52352, Kanfanar

image
Pixabay/

Sunčano poslijepodne posebno će biti lijepo provesti na terasi restorana Viking u Limskom kanalu. Ako ga još niste posjetili onda si samo zamislite da u pauzi od ispijanja dobro ohlađenog vina, zalogaja svježe kamenice ili buzare od dagnji odmarate pogled na mirnoj smaragdno zelenoj pučini Limskog fjorda. Ovdje je obavezno unaprijed rezervirati svoje mjesto. Ono što ovdje ne smijete zaobići su kamenice i dagnje, a dobro pripremaju i pečenu ribu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 10:57